Hyppää pääsisältöön

9.6. Teeman Elävä arkisto: Kasarirock

Apua! Orkesterin laulusolistit levyttämässä hyväntekeväisyyssingleä vuonna 1985.
Apua! Orkesterin laulusolistit levyttämässä hyväntekeväisyyssingleä vuonna 1985. Kuva: YLE heinäsirkka

1980-luvun hyväntekeväisyyskonserttien vanavedessä suomalaisetkin popparit halusivat maksaa velkansa pois Etiopian nälänhädän uhreille. Muutenkin vuosikymmenen popissa suosittiin vakavampia sävyjä ja mielipiteitä, kuten Kauko Röyhkä, Sielun veljet ja Liisa Tavi osoittavat.

1980-luvulla maailman popparit yhdistivät voimansa pelastaakseen maailman. Eturivin brittimuusikot kokosivat Band Aid -ryhmän ja julkaisivat hyväntekeväisyyssinglen Do They Know It’s Christmas? marraskuussa 1984. Seuraavan vuoden maaliskuussa amerikkalaistähdet nokittivat singlellä We Are the World. Molempien yhteislevytysten tähtien täyttämät Live Aid -konsertit järjestettiin hienäkuussa 1985 Lontoossa, Philadelphiassa, Sydneyssa ja muissa suurkaupungeissa.

Ismo Alanko maksamme velkaa -singlen levytyksessä.
Ismo Alankokin maksoi velkaa. Ismo Alanko maksamme velkaa -singlen levytyksessä. Kuva: YLE maksamme velkaa

Suomessa hyväntekeväisyyslaulun kirjoitti Juice Leskinen ja sovitti moniääniseksi hymniksi Anssi Tikanmäki. Laulun esityksestä vastasivat eturivin popparit yhteisnimellä Apua! orkesteri. Aikansa kuumimpina niminä mukana olivat Ismo Alanko, Neuman, Martti Syrjä, Tuula Amberla ja Pave Maijanen. Marjaana Mykkäsen Maksamme velkaa -reportaasissa muusikkoremmi matkaa piilopirttiin levyttämään tulevaa hittibiisiä, jonka esittäjäjoukkoa ja vuorottelevia solisteja on kuvattu ulkomaisten esikuvien mukaisesti.

Koko 1980-luvun puhutuimpia ja kohutuimpia rockbändejä olivat Ismo Alangon Hassisen koneen jälkeen kokoama Sielun veljet ja uuden aallon ärsyttäjänä aloittanen Kauko Röyhkän Narttu. Keikkaohjelmien Tilt-sarjassa nähdään heidän yhteiskeikkansa Tavastia-klubilla Helsingissä vuonna 1985. Myös keikkataltioinnin on ohjannut Marjaana Mykkänen.

Ismo Alanko muistelee 1980-lukua Teeman arkistovieraana 2015.
Ismo Alanko on arkistovieraana. Ismo Alanko muistelee 1980-lukua Teeman arkistovieraana 2015. Kuva: YLE/Minna Tienhaara arkistovieraana

Kauko Röyhkä & Narttu esittää kappaleet Annina, Kulta-aika on ohi, Kuningas Midas ja Lauralle. Sielun veljiltä kuullaan Toiset on luotu kulkemaan, Tango skitsofrenia, Kanoottilaulu, Discofrenia, Ikävä ja Tiskirätti.

Kasaripaketin päätteeksi esiintyy Liisa Tavi, joka yhdistää aikakauden punkrokin, maailmanparantamisen ja politiikan samaan nippuun laulamalla Pelle Miljoonan kappaleen Äiti mun on paha olla.

Ohjelmien välissä nähdään Arkistovieraana Ismo Alanko (2015). Tuoreessa haastattelussa valovoimainen rocktähti muistelee Marko Gustafssonin vieraana 1980-luvun henkeä, hyväntekeväisyyskonsertteja ja Siekkareita.

 • Maksamme velkaa (1985) Ohjaus Marjaana Mykkänen. Tuotanto Tv1 Viihdetoimitus.
 • Arkistovieraana Ismo Alanko (2015) Toimittaja Marko Gustafsson. Ohjaus Minna Tienhaara. Tuotanto Yle Kulttuuri.
 • Tilt: Sielun veljet ja Kauko Röyhkä (1985) Tuottaja Heikki Seppälä, toimittajat Heimo Holopainen, Tero Liete ja Marjaana Mykkänen, kuvaus Pekka Lammi, ohjaus Marjaana Mykkänen. Tuotanto Tv1 Viihdetoimitus.
 • Liisa Tavi laulaa (1981) Tuottaja Seppo Seppälä. Ohjaus Heikki Pohjanheimo. Tuotanto Tv1 Viihdetoimitus.
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema