Hyppää pääsisältöön

Brassitaiturit olivat Stadionin vuotuinen nähtävyys

Brasilian huippujoukkueiden vierailut Suomeen alkoivat jo olympiavuonna 1952. Kuusikymmenluvun alussa "tummapintaiset pojat" olivat jokakeväisiä vieraita Helsingin Olympiastadionilla.

Tietolaatikko

Lähteitä:
Juha Kanerva ym: Jalkapallon pikkujättiläinen, WSOY 2003
Helsingin Sanomien vuosikerrat 1959–1963

Brassikävijöiden pioneereja oli São Paulosta kotoisin oleva Corinthians, joka kohtasi Suomen maajoukkueen Olympiastadionilla 1.6.1952. Vieraat pyörittivät isäntiä melko suvereenisti, sillä jo ensimmäisen puoliajan lopussa he johtivat 0–4.

Viides maali syntyi toisen jakson alussa, minkä jälkeen brasilialaiset siirtyivät filmiselostajan sanoin "näytöstyyliseen pelaamiseen", jossa nähtiin kaikki lajin hienoudet. Viimeisellä minuutilla Stig-Göran Myntti onnistui tekemään Suomelle kavennusmaalin rangaistuspotkun paluupallosta.

Niukat voitot

Pääkaupunkilaisseurojen yhteenliittymä Allianssi hankki 1950-luvun lopulta alkaen vuosittain vastustajikseen riolaisia seurajoukkueita, jotka pistäytyivät täällä Euroopan-kiertueillaan.

Brasilialaiset esittivät kerta kerran jälkeen huippuluokan pallonhallintaa, mutta maalinteossa heillä oli monesti vaikeuksia. Voittolukemat jäivät useimmiten niukoiksi, ja toisinaan tuloksena saattoi olla tasapeli tai jopa suomalaisten täpärä voitto. Esimerkiksi toukokuussa 1959 pelattu vauhdikas ottelu Vasco da Gamaa vastaan päättyi yllättäen tasan 1–1.

Kansoitetuin katsomo oli vuoden 1960 Fluminense-ottelussa, joka keräsi yli 13 400 henkeä. Filmivälähdys pelistä, jonka brasilialaiset voittivat 0–1, on valitettavasti kadonnut.
Seuraavana vuonna vastassa oli Canto do Rio, josta helsinkiläiset ottivat harvinaisen voiton luvuin 1–0. Helsingin Sanomien (24.5.1961) arvion mukaan brasseilta puuttui järjestelmällisyys ja eteenpäin suuntautuvat pistosyötöt kanssapelaajille, ja heidän pelinsä puuroutui "keskustahääräilyyn ja pujotteluun".

"Tummat pojat"

Vuonna 1962 Allianssi koki kovimman tappionsa, kun Flamengo päihitti sen leikitellen numeroin 0–3. Isäntäjoukkue oli "kertakaikkisen avuton paljon puhutun 4-2-4-taktiikan edessä" (HS 18.5.1062).

Fluminense saapui Suomen toista kertaa kesäkuussa 1963, jolloin se voitti Allianssin 1–2. Helsingin Sanomat piti kuitenkin kokemattomista nuorista koottua joukkuetta "heikompana meillä nähtynä brassikokoonpanona" (4.6.1963), ja yleisömääräkin oli jo laskenut runsaaseen neljään tuhanteen.

Suomalaisille futisvieraat toiselta pallonpuoliskolta edustivat ilmiömäisen pallotaituruuden lisäksi myös kaukomaiden eksotiikkaa. Otteluselostuksissa heistä puhutaan "Brasilian poikina" tai "tummapintaisina poikina", vaikka kuvassa näkyisi useita valkeampiakin brassinaamoja.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.