Hyppää pääsisältöön

Epäilyttävä twiitti kielii kaappauksesta – tietoturva-asiantuntija varoittelee

Tietoturva-asiantuntija muistuttaa järjenkäytöstä ja vahvojen salasanojen tärkeydestä.

Tietokone // Kuva: EPA

Twitter-käytöstä on monenlaista, mutta F-securen tietoturva-asiantuntija Juha-Matti Heijaste kehottaa olemaan tarkkana sosiaalisessa mediassa. Erikoinen twiitti saattaa olla merkki tilin kaappauksesta.

Twitter-tilin voi kaapata myös niin, että käyttäjälle tulee esimerkiksi viesti, jossa kerrotaan jonkun puhuvan sinusta pahaa.

– Osa murtautumisista tapahtuu niin, että sinulle tulee viesti, jossa sanotaan että sinusta on puhuttu pahaa täällä. Jos klikkaat sitä, niin siellä kysytään uudestaan tunnuksia. Silloin pitää hälytyskellojen soida. Eli jos olet Twitterissä ja klikkaat linkkiä, joka kysyy sinulta tunnuksia, niin äkkiä pois, Heljaste neuvoo Yle Uutisten haastattelussa.

Jos salasanan vaihtokaan ei auta, niin silloin vielä jokin sovellus tai ohjelma käyttää tiliä.

– Hyvin monet käyttävät jonkin kolmannen osapuolen softia twitterissä. Esimerkiksi sellaisia, jotka laskevat paljonko sinulla on ollut seuraajia ja minkä verran sinun viestit ovat saaneet näkyvyyttä.

Hän kehottaa aina huomauttamaan tuttavaa, jos twiittaukset vaikuttavat poikkeavilta.

– Kyllä kaveria pitää aina auttaa. Kun huomaa linjasta poikkeavaa viestintää, niin pitää ottaa heti yhteyttä

Juha-Matti Heljasteen mukaan Twitter-tilin kaappaamisen huomaa useimmiten siitä, että omien twiittien joukossa alkaa olla mainoksia. Ensimmäinen toimenpide on salasanan vaihto. Salasanan tulee myös olla vahva.

– Paras salasana on jokin lause, jossa on välimerkkejä ja isoja kirjaimia joukossa.

Lähteet: Yle Uutiset