Hyppää pääsisältöön

Kerrytä tietoja ja taitoja välivuoden aikana

Tien risteyksessä. Kuva: Albumi Ky

Opiskelupaikka jäi saamatta ja välivuosi odottaa? Miten vuodestasi syntyy mielekäs ja hyödyllinen? Artikkeliin on koottu vinkkejä ilman koulutuspaikkaa oleville.

Suunnitelmat uusiksi

Jos ammatillisen koulutuksen tai korkeakoulun ovet pysyivät säpissä vielä tänä vuonna, niin eipä hätää, voit käyttää tulevan puoli vuotta tai vuoden muulla tapaa hyvin. Vaihtoehtoja on paljon ja suurin vaikutus on omalla asennoitumisella tilanteeseen.

Ammattikorkeakouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa on myös täydennys- ja lisähaku. Tarkista vapaiden opiskelupaikkojen tilanne suoraan kiinnostavasta oppilaitoksesta.

Perinteiset konstit välivuoden viettoon ovat työskentely, opintojen tekeminen ennakolta avoimessa yliopistossa tai korkeakoulussa, pääsykokeisiin valmentavien kurssien käynti, kansanopistossa opiskelu, armeija tai siviilipalvelus ja ulkomaille lähtö esim. au pairiksi. Nykyään armeija on vaihtoehto myös naisille, eikä myöskään miespuolinen au pair ole enää kummajainen.

Välivuoden aikana tehty työ – vaikkapa osa-aikainenkin – saattaa johtaa myöhemmin pidempään työsuhteeseen tai vakituiseen työpaikkaan. Työ kuin työ vie eteenpäin. Vaikka olisit välivuonna ominaisuuksiesi suhteen täysin vääränlaisissa töissä, on työnteosta palkan lisäksi muutakin etua – kerrytät kokemusta työelämästä ja saatat tulevaisuudessa saada uuden työn sen vuoksi, että juuri sinulla on kyseistä työkokemusta.

Jos olet lukion päättymisen jälkeen ihan pyörällä uudesta elämänsuunnasta, niin selvitä mahdollisuuksia, omia toiveitasi, kyvykkyyttäsi ja innostuneisuuttasi. Välivuoden voi käyttää monin tavoin hyödyksi, kuten suorittamalla autokoulun, hygieniapassin tai vaikkapa järjestyksenvalvojan koulutuksen. Ammatinvalinta voi kirkastua esimerkiksi kansalaisopiston harrastuskursseilla käymisen seurauksena. Kaikki hankkimasi kokemukset ja koulutukset ovat mahdollisuuksia, joista voi olla tulevaisuudessa yllättävääkin hyötyä.

Kielitaidon kehittäminen vie eteenpäin

Oletko tullut ajatelleeksi, että opiskelisit välivuoden aikana toisella kielellä? Kansanopistoissa on vuoden mittaisia suomen- ja ruotsinkielisiä linjoja, joissa voi treenata kielitaitoa kiinnostavien oppiaineiden lisäksi. Vuodessa kielitaito ehtii kehittyä varsin hyväksi. Mikäli haluat mennä kielikurssille, on tarjolla esimerkiksi kansalaisopistojen kurssit, avoimet yliopistot ja kielikoulut. Tai voit vain aktiivisesti lukea vieraskielisiä kirjoja taitojasi parantaaksesi.

Hakeutuminen toiseen maahan välivuodeksi on erittäin hyödyllistä, sillä sitä kautta kielitaito todella paranee ja saat myös lisää ymmärryskykyä erilaisesta kulttuurista. Ulkomailla yksin selviytyminen tarkoittaa oman mukavuusvyöhykkeen ylittämistä ja sitä kautta uusien voimavarojen kasvua.

Ulkomaille voi hakeutua erilaisiin töihin, vaikka ei vielä olisikaan koulutuksen tuomaa ammattitaitoa. Tietoa ja neuvoja on runsaasti tarjolla, kuten esimerkiksi Työ- ja elinkeinotoimistosta, Aarresaaren kansainvälisen työnhaun sivuilta tai nuorille töitä välittävästä Nordjobbista. Aiemman ulkomaankokemuksen myötä on myös helpompi hakeutua suorittamaan vaikkapa tutkintokoulutusta ulkomaille.

Vapaa-ajan toimintojen kautta ammattitaitoa

Mikäli harrastat aktiivisesti jotain tiettyä, voit välivuotesi aikana toimia harrastuksesi kautta uudella tavalla. Voit kenties vetää itse joitakin kursseja tai toimia harrastusseuran verkkopäivittäjänä tai tapahtumavastaavana. Harrastus voi johtaa esimerkiksi sivutulojen ansaitsemismahdollisuuksiin opiskeluaikana tai jopa varsinaisen työuran löytymiseen.

Voit tehdä myös vapaaehtoistyötä erilaisten hyviksi katsomiesi asioiden eteen. Pohdi omalta osaltasi kuinka voisit olla hyödyksi esimerkiksi vanhusikäiselle sukulaisellesi tai naapurillesi. Vapaaehtoistyö lähtee siitä, että teet sitä mielelläsi, jolloin työstä saatava mielihyvä toimii palkkiona.

Tämän lisäksi vapaaehtoistyö on arvokas kokemus, jota voit hyödyntää eri tavoin tulevaisuudessa, kuten kesätöitä hankkiessa. Ihmisten parissa tehty vapaaehtoistyö hyödyttää sinua jatkossa esimerkiksi hakeutuessasi esimiestehtäviin, asiakaspalvelutyöhön tai sosiaali- ja terveysalalle. Monipuolinen kokemus ihmisten kanssa toimimisesta on eduksi työelämässä.

Yhteiskunnan nuorisotakuu

Koulun suorittamisen jälkeistä lomarentoutumista pidempään ei kannata jäädä toimettomana kotiin. Suomessa on voimassa nuorisotakuu. Nuorten yhteiskuntatakuu koskee kaikkia alle 25-vuotiaita sekä vuoden sisään valmistuneita alle 30-vuotiaita työttömiä nuoria, jotka ovat Työ- ja elinkeinotoimistossa työnhakijoina. Muista ilmoittautua työnhakijaksi, mikäli et ole koulutuksesi valmistumisen jälkeen saanut vielä uutta opiskelu- tai työpaikkaa.

Nuorisotakuu astuu voimaan kolmen kuukauden sisällä TE-toimistoon työnhakijaksi kirjautumisesta. Takuun myötä nuorta asiakasta autetaan eteenpäin hänen tilanteeseensa soveltuvalla koulutus-, työ- tai työllistymistä edistävällä paikalla. Olet itse avainasemassa vaikuttamassa siihen, mihin suuntaan haluat tulevaisuudessa työllistyä ja nuorisotakuu tarjoaa sinulle väylän eteenpäin.

Jos tuleva koulutus ei ole vielä selvä, on oman uravalinnan pohdinnassa järkevää hyödyntää netistä löytyviä erilaisia tietolähteitä ammateista sekä ammatinvalintatesteistä, esimerkiksi Opetushallituksen Opintopolun sivuilta. Työ- ja elinkeinotoimiston ammatinvalintapsykologin kanssa voit myös keskustella juuri sinulle sopivista aloista ja tehtävistä.

Asenne ratkaisee

Muista, että et ole ainoa ilman opiskelupaikkaa jäänyt. Mikäli olet kovasti halunnut opiskelemaan jotain tiettyä alaa ja jäit tällä erää ilman paikkaa, niin keskitä nyt energiasi siihen, miten parhaiten kehität itseäsi välivuoden aikana ja toimi siten, että mahdollisuutesi saada opiskelupaikka seuraavassa haussa paranevat välivuoden aikana. Pohdi omat mahdollisuutesi ja erilaiset vaihtoehtosi realistisesti.

Suomi on koulutukselle ja työnteolle suuren painoarvon laittava yhteiskunta, jossa ihminen nähdään usein hänen suorituksiensa kautta. Mikäli satut tippumaan yhdellä askeleella ikäluokkasi kelkasta, niin älä huoli – olet silti ihmisenä ihan yhtä arvokas kuin muutkin. Mikäli koet elämää usealta kantilta, kehittyy sinulle kykyä nähdä tilanteet monipuolisesti ja tehdä omia yksilökohtaisia ratkaisuja. Usein vastoinkäymiset opettavat enemmän kuin ongelmitta sujunut elämänvaihe.

Mikäli kohtaat ongelmia, asennoidu niin, että selätät ne ja hae tarvittaessa mahdollisimman nopeasti apua ja neuvoja tilanteen ratkaisemiseksi. Yhteiskunnassamme on hyvä palveluverkosto, joka on rakennettu ihmisten tarpeisiin. Kunnallisen terveyskeskuksen, sosiaalisen ja taloudellisen tuen lisäksi esimerkiksi seurakunnilla on oma diakoniatyönsä. Lisäksi erilaiset järjestöt neuvovat oman asiantuntemuksensa pohjalta muun muassa internetissä toimivien neuvonta- ja vertaistukipalvelujensa kautta.

Tärkein seikka elämän eteenpäin viemisessä on oma asenne. Älä siis jää murehtimaan sitä, jos tiesi on vielä epäselvä tai toiveidesi mukainen koulutus lipui sormiesi ohitse. Eteenpäin menemisen halu, tavoitehakuisuus ja pitkäjänteisyys ovat ratkaisevassa asemassa oman suunnan löytymisessä, suunnitelmien toteuttamisessa ja ammatillisessa kehittymisessä. Välivuoden aikana voit edistää omaa yksilöllistä urapolkuasi monin keinoin.

Ilman opiskelupaikkaa:

 • Älä lamaannu.
 • Pohdi mahdollisia vaihtoehtoja ennakkoluulottomasti ja ota asioista selvää.
 • Luo tavoite, tee suunnitelma siihen pääsemiseksi, ryhdy toteuttamaan.
 • Jos suunnitelmasi ei tunnu onnistuvan, älä lannistu, vaan muuta sitä tarvittaessa paremmin toimivaksi.

Koonnut: Sanna Sutela

Artikkelit

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit