Hyppää pääsisältöön

Moottoritien rakentaminen jouduttiin lopettamaan Islannissa haltioiden vuoksi

Islantiin oltiin kaavailtu uutta moottoritietä, mutta paikalliset älähtivät huomattuaan, että suunniteltu moottoritie kulkisi haltioiden kappelin ohi.

Stop // Kuva: EPA/Patrick Pleul

Uuden moottoritien rakentamiselle laitettiin Islannissa yllättävä stoppi. BBC News Magazinen artikkelin mukaan moottoritien rakentaminen laitettiin jäihin, kun paikallisväestö osoitti mieltään. Syyksi mielenosoitukselle paljastuivat islantilaiset haltiat.

Paikallisten asukkaiden mukaan moottoritie olisi kulkenut haltioiden kappelin ja asuinalueen yli. Ongelma ratkesi, kun paikallinen nainen keskusteli haltioiden kanssa. Naisen mukaan haltiat hyväksyivät moottoritien rakentamisen, mikäli heidän asuinpaikkansa siirrettäisiin rauhallisempaan sijaintiin.

Islannin tieliikennelaitos lupautui siirtämään haltioiden asuinpaikkana pidetyn laavakiven pois moottoritien suunnitellulta reitiltä. Laavakivi on liki nelimetrinen ja painaa lähes 70 tonnia, eikä tieliikennelaitos suostu kertomaan, paljonko kiven siirtäminen tulee maksamaan.

BBC News Magazine kertoo, että tutkimusten mukaan yli puolet islantilaisista uskoo Hudufolk-kansaan eli haltioihin, tai pitää niiden olemassaoloa mahdollisena. Islantilaisen kansantarun mukaan Hudufolkit ovat hyvin rauhallisia haltioita, jos niiden antaa olla rauhassa. Toisaalta Islannissa liikkuu huhuja, joiden mukaan haltiat olisivat syypäitä erinäisiin tien rakentamisen yhteydessä sattuneisiin onnettomuuksiin.

Lähteet: BBC News Magazine