Hyppää pääsisältöön

Viiksekkäät herrat pubissa Lontoossa

"Vanha espanjalainen sananlasku sanoo, että suudelma ilman viiksiä on kuin kananmuna ilman suolaa." Lontoolaisessa pubissa kokoontui vuonna 1986 joukko herrasmiehiä, joiden mukaan tätä suolaa olisikin parempi olla mukana reilu kourallinen. Ylen viiksekäs kirjeenvaihtaja Kari Mänty raportoi paikalta.

Klubi-iltaa vietti Lontoossa jo vuonna 1947 perustettu Handlebar Club eli riippuviiksiklubi. Aristokraattiselta kalskahtavan kerhon jäseneksi ei ollut kovin hankala päästä: pyrkivän henkilön tuli oikeastaan vain osoittaa nauttivansa muiden klubilaisten seurasta ja muiden klubilaisten taas tuli nauttia hänen seurassaan juomisesta.

Klubi on kuitenkin tarkka jäsentensä viiksistä. Viiksiä ei turhaan sovi leikata, muuten jää pian kerhon ulkopuolelle. Parrat ovat jyrkästi kiellettyjä.

Kerhon tavoitteena on tuoda viiksekkäät herrat toistensa seuraan viihtymään ja samalla levittää viiksien ilosanomaa. Kerho tekee myös aktiivisesti hyväntekeväisyyttä eri asioiden puolesta. Jäsenet eivät juuri kilpaille viiksiensä pituudella, mutta ennätyspituus (ohjelmavuonna peräti 180 senttiä) oli toki kirjattu klubin kirjoihin.

Englantilaiselle klubille oli myös syntynyt sisarkerhoja Manner-Eurooppaan, muun muassa Italiaan ja Saksaan. Kerhot eivät kuitenkaan olleet juuri tekemisissä toistensa kanssa ja saksalaisten kerrotaan paheksuttavasti hyväksyneen jäsenikseen myös parrakkaita herroja.

Teksti: Ville Matilainen