Hyppää pääsisältöön

Jalkapalloa saksaksi – Fußball auf Deutsch

Saksalainen jalkapallofani
Saksalaisfani. Kuva: EPA/Jarbas Oliveira Saksalainen jalkapallofani Kuva: EPA/Jarbas Oliveira jalkapallo,urheilu,Saksa,fanit

Vuoden 2014 jalkapallon MM-kisoissa pelasi kaksi saksankielistä maata, mestaruuden vienyt Saksa sekä Sveitsi. Myös Itävallalla on vuosikymmenien takaisia meriittejä. Vuoden 2016 EM-kisoissa ovat mukana kaikki kolme maata.

Saksankielisistä maista varsinkin Saksa on kunnostautunut jalkapallomaana. Saksan miesten maajoukkue, Die Deutsche Fußballnationalmannschaft, lempinimeltään die Nationalelf, on osallistunut jo 18 kertaa MM-kisoihin, die Fußball-Weltmeisterschaft. Se on sekä nelinkertainen maailmanmestari, Weltmeister (1954, 1974, 1990, 2014), että kolminkertainen Euroopan mestari, Europameister (1972, 1980, 1996).

Myös Saksan naiset ovat  jalkapallon huipulla. Naisten maajoukkueella on kaksi kultaa, Gold, (2003, 2007) ja lisäksi sillä on yksi hopea. Vuoden 2015 naisten jalkapallon MM-kisoissa, die Fußball-Weltmeisterschaft der Frauen, tai virallisesti FIFA Frauen-Weltmeisterschaft Saksa tuli neljänneksi. Euroopan mestaruuksia Saksan naisilla on huikeat kahdeksan!

Vuoden 2014 MM-kisoissa pelasi myös Sveitsin joukkue, Die Schweizer Fussballnationalmannschaft, lempinimeltään Nati. Sveitsin menestys on ollut vaatimattomampaa kuin Saksan, mutta on sekin pelannut MM-kisoissa 10 kertaa ja edennyt parhaimmillaan neljännesvälieriin, die Viertelfinale (1934, 1938, 1954). Vuoden 1924 olympialaisissa Sveitsi saavutti hopeaa, Silber. EM-kisoista, die Fußball-Europameisterschaft tai lyhyesti EM, Sveitsillä ei ole vielä meriittejä, mutta se on järjestänyt kisat kerran, vuonna 2008, yhdessä Itävallan kanssa.

Sveitsin naisten maajoukkue, Die Schweizer Fussballnationalmannschaft der Frauen, debytoi MM-kisoissa vuonna 2015.

Itävallan joukkue, Die Österreichische Fußballnationalmannschaft, ei selvinnyt mukaan vuoden 2014 kisoihin, mutta se on pelannut 7 kertaa MM-kisoissa ja vuonna 1954 se sai pronssia, Bronze. Olympialaisissa Itävallan joukkue sai hopeaa vuonna 1936. EM-kisoissa Itävalta on aiemmin pelannut kolmasti, mutta ilman kummempaa menestystä.

Jalkapallosanastoa

Joukkue ja katsojat

die Mannschaft, die Equipe joukkue
der Nationalspieler maajoukkuepelaaja
der Spieler, die Spielerin
pelaaja m./f.
der Stürmer, die Stürmerin
hyökkääjä m./f.
der Mittelfeldspieler keskikenttäpelaaja
der Verteidiger, der Abwehrspieler
puolustaja
der, Torschütze, die Torschützin maalintekijä m./f.
der Torhüter, die Torhüterin
maalivahti m./f.
der Kapitän kapteeni
der Trainer, die Trainerin
valmentaja m./f.
der Schiedsrichter, der Schiri erotuomari
der Fan, der Schlachtenbummler (ark) kannattaja
die Zuschauer yleisö, katsojat

Peli ja pelitapahtumat

die Begegnung, das Match ottelu
das Spiel
peli
die erste/zweite Halbzeit ensimmäinen/toinen puoliaika
die Verlängerung jatkoaika
das Spielfeld pelikenttä
der Ball pallo
der Kick potku
der Anstoß aloituspotku
der Eckstoß, die Ecke kulmapotku
der Freistoß vapaapotku
der Pass syöttö
das Abseits paitsio
das Foul virhe
die gelbe/rote Karte keltainen/punainen kortti
der Elfmeter, der Strafstoß rangaistuspotku
das Tor
maali
der Sieg
voitto
der Meister, der Champion mestari
die Goldmedaille kultamitali

Lisää jalkapallosanastoa auf Deutsch YouTuben freeGermanlessons-kanavalla

Saksa vastaan Sveitsi. Kuva: EPA/Alexandra Wey

Saksa vastaan Sveitsi. Kuva: EPA/Alexandra WeySaksa vastaan Sveitsi. Kuva: EPA/Alexandra Wey
Sveitsi tuulettaa voittomaalia. Kuva: EPA/Fernando Bizerra Jr.

Sveitsi tuulettaa voittomaalia. Kuva: EPA/Fernando Bizerra Jr.Sveitsi tuulettaa voittomaalia. Kuva: EPA/Fernando Bizerra Jr.

Lähteet: de.fifa.com, de.wikipedia.org, de.wiktionary.org

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!