Hyppää pääsisältöön

Machokulttuuri hävitti Bolivian kätilöt

Boliviassa synnyttäminen on hengenvaarallista, koska maassa ei ole juuri lainkaan kätilöitä. Tilannetta yrittää parantaa YK:lle työskentelevä suomalainen Ulrika Rehnström kollegoineen.

Seportaasi-ohjelma vuodelta 2009 tutustuu niin Rehnströmin työhön kuin Bolivian tilanteeseen, jossa naista ei paljoa kunnioiteta.

"Olen seurannut synnytyksiä sairaalassa El Altossa ja se on julmaa. Siellä on jääkylmä, verta on kaikkialla, ei kivunlievitystä. Kukaan ei välitä. Naisia ei kunnioiteta", Rehnström on kirjoittanut kirjeessä äidilleen.

Aiemmin Angolassa, Saudi-Arabiassa ja Yhdistyneissä Arabiemiraateissa työskennellyt suomalainen on Boliviassa käynnistämässä kätilöiden koulutusta. Vielä 1970-luvulla maassa oli kätilöitä. Miesten hallinnoimassa kulttuurissa naiskätilöt saivat mieslääkärit tuntemaan itsensä uhatuiksi. He onnistuivatkin romuttamaan koko kätilöjärjestelmän.

Kätilöiden puuttuessa monet naiset ja lapset kuolevat vaikeissa kotisynnytyksissä. Rehnströmille projekti on kuin oma lapsi, johon hän uskoo ja panostaa kaikkensa.

"Uskon, että kätilöt tuovat muutoksen. Esimerkkejä on muista maista, joissa on aloitettu kätilöiden koulutus. Niihin on syntynyt kätilöiden verkostoja ja niissä maissa äitien kuolleisuus on vähentynyt puolella", Rehnström kertoo.

Hänen aloitteestaan BBC tuli Boliviaan kuvaamaan tv-ohjelmaa hoitajista. Tuohon ohjelmaan hän etsi raskaana olevia naisia, jotka suostuisivat kameran eteen. Yksi noista naisista oli 15-vuotias Albina.

Albina ja hänen miehensä Grover pelkäsivät kotisynnytystä ja tekivät pitkän matkan päästäkseen sairaalaan, josta heidät olisi käännytetty pois ilman mukana ollutta kuvausryhmää.

Albina synnyttikin pian Yamila-nimisen tyttövauvan. Boliviassa on perheen tueksi valitulle naiselle oma sana, la Comadre. Yamilan comadre on Ulrika, josta tuli myös tytön kummi.

BBC:n kuvausryhmällä on laajempiakin suotuisia vaikutuksia YK:n projektille. Sen avustuksella Ulrika ja hänen kollegansa Ana Maria Maltonado pääsevät tapaamaan Bolivian terveysministeriä, joka on aiemmin vähätellyt kätilöiden tarvetta maassa.

Pian projektilla olikin laaja viranomaistuki ja kätilökoulutuksen aloittaminen saatu sovittua.

Teksti: Juhana Säilynoja