Hyppää pääsisältöön

Muotikatsauksen kengät eivät miellyttäneet selostajaa

Uusinta pariisilaismuotia vuonna 1962 esittelevän katsauksen selostaja ei perustanut kauden trendikkäimmistä kengistä. "Se jokin taitaa nyt olla liikavarvas, jota ruusuköynnöskään ei katseelta kätke", naisääni kommentoi isoilla ruusukkeilla varustettuja korkokenkiä. Lanvin-Castillon, Nina Riccin ja Diorin vaatteet välttyivät kenkiä kohdanneelta ivalta.

Vuoden 1962 pariisilaismuotikatsaus alkaa vauhdikkaasti. Ruutuun avautuu näkymä pitsillä verhoilluista korkokengistä, joita katsauksen naisselostaja kiirehtii kuvaamaan "pitsihirviöiksi". Selostajaa selvästi harmittaa tämän kauden "se jokin", joka kengissä on suuri ruusuke tai rusetti – ne kun peittävät muuten niin kauniit kengät. Kultasandaletteihin kuuluvat varvaskorut eivät nekään naisääntä innosta: hän epäilee niiden olevan vain keino peittää patteja.

Kun kengät puistattavine ruusukkeineen häviävät ruudusta jakkuasujen tieltä, muuttuu selostaja myös aiempaa suopeammaksi. Mallit pyörähtelevät nimekkäiden muotitalojen kuten Diorin, Nina Riccin, Lanvin-Castillon, Capuccin ja Pierre Cardinin luomuksissa.

Huippumuodin jälkeen katse luodaan työkonttorien pusero- ja hamemuotiin. Selostaja kertoo auliisti pukujen värit, jotka muuten jäisivät mustavalkofilmin katsojan mielikuvituksen varaan.

Teksti: Sonja Fogelholm