Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vinkkejä Viaplayn käyttöön

Viaplayn näkymä XBox 360ssä
Viaplayn näkymä XBox 360ssä Kuva: CC lisenssi/Viaplay suoratoisto

Suoratoistopalvelujen kisassa Viaplay haastaa Netflixiä. Ruotsalainen kilpakumppani eroaa ainakin siinä, että se tarjoaa myös ns. aikuissisältöä, sekä urheilua, mm. NHL-pelejä, golfia ja nyrkkeilyä.

Yksi ominaisuus erityisesti erottaa Viaplayn muista vastaavista palveluista: osan palvelun ohjelmista voi ladata mobiilisovelluksissa ns. offline-käyttöä varten, eli ilman nettiä katseltavaksi. Ominaisuus toimii iPhoneissa ja iPadeissa sekä Android-laitteissa. Näin sisältöä voi katsoa vaikkapa lomamatkalla lentokoneessa istuessa tai hotellin parvekkeella.

Offline-käytössä pitää kuitenkin muistaa olla koko ajan kirjautuneena Viaplay-tilille, sillä kirjautuminen palveluun ei onnistu enää Pohjoismaiden ulkopuolella. Mobiililaitteeseen ladatut ohjelmat ovat katsottavissa 30 päivän ajan. Tosin sen jälkeen, kun katselu on aloitettu, päättyy katseluoikeus 2 päivän päästä.

viaplay mobiilissa
Ohjelman voi ladata tablettiin yksinkertaisesti nappia painamalla viaplay mobiilissa viaplay mobiilissa

Kaikkea Viaplayn sisältöä ei voi offline-käytttöön ladata, ladattavissa oleva sisältö on merkitty Lataa tästä -painikkeella. Muun sisällön voi hakutuloksista suodattaa pois valitsemalla vasemman yläkulman asetuksista Ladattavissa. Kun lataus on valmis, löytyy ohjelma nuolikuvakkeen kohdasta Ladattu sisältö.

Eroja offline-lataamiseen kanssa voi olla Android-laitteissa, tuetuista laitteista löytyy lisätietoa Viaplayn sivuilta. Tietokoneella offline-lataaminen ei ole lainkaan mahdollista.

Kannattaa myös huomata, että erikseen maksettavia vuokraelokuvia ei voi ladata offline-katselua varten.

Aikuisviihde ei näy Apple-laitteissa

Viaplayn sisällöissä on jonkin verran eroja riippuen siitä, millä laitteella katselee. Tämä johtuu Viaplayn mukaan mm. tekijänoikeudellisista seikoista. Esimerkiksi aikuisviihde ei ole katsottavissa iOS-sovelluksen kautta, koska Applella on omia rajoituksiaan sisältöön. Näin saattaa olla myös älytelevisioiden kohdalla.

Ohjelmia voi ladata offline-käyttöä varten

Pääosin sisällöt ovat kuitenkin samat laitteista riippumatta.

Rajoituksia tulee vastaan myös iPadia ja Applen AirPlayta käytettäessä. Airplayssa kuva siirretään langattomasti televisioon Apple TV -lisälaitteen kautta. Kaikki sisältö ei ole katsottavissa Airplay-toiminnon kautta ja tästä kerrotaan ohjelmien kohdalla. Rajoitukset johtuvat Viaplayn mukaan (kyllä arvasitkin jo) tekijänoikeudellisista ja sisällönsuojauksesta johtuvista syistä.

Neljän laitteen raja

Viaplayta voi katsoa monenlaisilla laitteilla, mutta kaikilla talouden vimpaimilla ei kannata viihdettä rynniä katsomaan. Jokainen uusi laite nimittäin rekisteröityy automaattisesti katselun alkaessa.

viaplay mobiilissa
Sovelluksen asetuksista saa esiin vain ladattavissa olevat ohjelmat sekä tekstityksen pois päältä viaplay mobiilissa viaplay mobiilissa

Yhdelle käyttäjätilille voi rekisteröidä enintään neljä laitetta. Kun neljän laitteen raja ylittyy ja uusia pitäisi saada tilalle, pitää käyttäjän ottaa yhteyttä Viaplayn asiakaspalveluun. Sitä voi pyytää poistamaan yhden rekisteröidyn laitteen aina 90 päivän välein.

Tekstit on tai ei ole

Kaikissa Viaplayn ohjelmissa ei ole suomenkielistä tekstitystä. Jos ohjelman seuraamisen kannalta on välttämätöntä, että tekstitys on tarjolla, kannattaa ennen katselupäätöstä vilkaista ohjelmatietoja tarkemmin. Niissä kerrotaan, jos sarjassa ei ole suomenkielistä tekstitystä.

Samoin Viaplay Sportissa osa esimerkiksi NHL-peleistä on selostettu ruotsiksi, osa englanniksi ja jotkut suomeksi. Käytetty kieli selviää ohjelmatiedoista. Englanniksi ne saa kuitenkin NHL Game Centerin kautta.

Tekstitystä kaipaavien kannattaa pysyä kaukana myös Applen AirPlayn käytöstä Viaplayn kanssa. Tekstitykset eivät nimittäin välttämättä ole saatavilla sen kautta.

Toisaalta jos tekstityksen nimenomaan haluaa pois, onnistuu se mobiilisovelluksessa asetusten kohdasta ”tekstitys”.

Sovellus Androidille ja Applen laitteille

Viaplay-sovellus on saatavilla iPhoneen, iPadiin, iPod Touchiin sekä erilaisiin Android-laitteisiin. Koska Android-laitteita on monenlaisia, pitää oman laitteen toiminta oikeastaan vain tarkistaa. Vaatimus on Android 4.1 tai uudempi. iOS-laitteilta vaaditaan iOS 6 tai uudempi.

Vaikka omaa Android-laitetta ei listalta löytyisikään, voi katselu Viaplayn mukaan mahdollisesti onnistua, kun sovelluksessa vaihtaa asetuksista kohdan "käytä sisäänrakennettua videosoitinta" kohtaan "on". Tällöin ei kuitenkaan voi ladata ohjelmia offline-tilaan eli myöhemmin ilman verkkoa katsottavaksi.

Suosikeista saa muistutuksen

Jokaisen ohjelmatiedon yhteydessä on tähti. Tätä painamalla ohjelma siirtyy omalle suosikkilistalle. Tähän listaukseen pääsee puolestaan käsiksi mobiilisovelluksessa tähtisymbolin alta, joka löytyy etusivulta vasemmasta yläreunasta. Tietokoneen selaimen kautta sama löytyy omalla nimellä varustetun päävalikon alta kohdasta Omat suosikit. Omat suosikit näkyvät myös suoraan etusivulla omassa kohdassaan.

Jos suosikkilistaan lisää urheilutapahtuman, saa käyttäjä muistutuksen viisi minuuttia ennen lähetyksen alkamista. Samoin Viaplay muistuttaa ystävällisesti viikkoa aikaisemmin, jos suosikkilistalle lisätty ohjelma on poistumassa valikoimasta.

viaplay pin-koodi
Pelottavan sisällön katselun voi estää lapsilta pin-koodin avulla viaplay pin-koodi viaplay pin-koodi

Kaikki ei sovi lasten silmille

Viaplayssa on sisäänrakennettu lapsilukko, joka toimii myös älytelevisiossa. Lapsilukkoon voi asettaa ikärajan, jonka ylittäviä ohjelmia katsoakseen tarvitsee PIN-koodin.

Lapsilukko aktivoidaan kirjautumalla sisään osoitteessa viaplay.fi, valitsemalla oikeasta yläkulmasta omalla nimellä varustettu päävalikko, sieltä Asetukset ja Lapsilukko. Näin lapsi ei pääse käsiksi hurjempaan sisältöön vain telkkarin auki napsauttamalla.

viaplay chromecast
Googlen tikku tuo elokuvat ja sarjat televisioruutuihin viaplay chromecast Kuva: Viaplay viaplay chromecast

Chromecast-tuki

Viaplayn sisältöä on pystynyt katselemaan tietokoneiden ja tablettien lisäksi monenlaisissa laitteissa, kuten Xbox 360:ssä, PlayStation 3:ssa ja 4:ssä sekä LG:n, Samsungin, Phillipsin ja Panasonicin älytelevisioissa, mutta toukokuussa Viaplayn käytettävyys laajeni, kun se alkoi tukea Googlen Chromecastia.

Chromecastin avulla Viaplayta voi katsoa suoratoistona iOS- ja Android-laitteilta sekä tietokoneen Chrome-selaimelta siinä ruudussa, johon Chromecast on liitetty.

Suosikiksi lisätystä urheilutapahtumasta saa muistutuksen

Chromecastin myynti alkoi viime maaliskuussa pitkän odotuksen jälkeen myös Suomessa, joten tarvittaessa lisälaitteen hankkiminen on nyt vaivatonta.

Ongelmana kuitenkin vielä on se, että Viaplayn mukaan turvallisuussyitten takia maksulliset toiminnat eivät ole mahdollisia mobiileissa laitteissa. Esimerkiksi vuokraelokuvia ei voi ainakaan vielä katsoa Chromecastilla.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.