Suoratoistopalvelujen kisassa Viaplay haastaa Netflixiä. Ruotsalainen kilpakumppani eroaa ainakin siinä, että se tarjoaa myös ns. aikuissisältöä, sekä urheilua, mm. NHL-pelejä, golfia ja nyrkkeilyä.
Yksi ominaisuus erityisesti erottaa Viaplayn muista vastaavista palveluista: osan palvelun ohjelmista voi ladata mobiilisovelluksissa ns. offline-käyttöä varten, eli ilman nettiä katseltavaksi. Ominaisuus toimii iPhoneissa ja iPadeissa sekä Android-laitteissa. Näin sisältöä voi katsoa vaikkapa lomamatkalla lentokoneessa istuessa tai hotellin parvekkeella.
Offline-käytössä pitää kuitenkin muistaa olla koko ajan kirjautuneena Viaplay-tilille, sillä kirjautuminen palveluun ei onnistu enää Pohjoismaiden ulkopuolella. Mobiililaitteeseen ladatut ohjelmat ovat katsottavissa 30 päivän ajan. Tosin sen jälkeen, kun katselu on aloitettu, päättyy katseluoikeus 2 päivän päästä.
Kaikkea Viaplayn sisältöä ei voi offline-käytttöön ladata, ladattavissa oleva sisältö on merkitty Lataa tästä -painikkeella. Muun sisällön voi hakutuloksista suodattaa pois valitsemalla vasemman yläkulman asetuksista Ladattavissa. Kun lataus on valmis, löytyy ohjelma nuolikuvakkeen kohdasta Ladattu sisältö.
Eroja offline-lataamiseen kanssa voi olla Android-laitteissa, tuetuista laitteista löytyy lisätietoa Viaplayn sivuilta. Tietokoneella offline-lataaminen ei ole lainkaan mahdollista.
Kannattaa myös huomata, että erikseen maksettavia vuokraelokuvia ei voi ladata offline-katselua varten.
Aikuisviihde ei näy Apple-laitteissa
Viaplayn sisällöissä on jonkin verran eroja riippuen siitä, millä laitteella katselee. Tämä johtuu Viaplayn mukaan mm. tekijänoikeudellisista seikoista. Esimerkiksi aikuisviihde ei ole katsottavissa iOS-sovelluksen kautta, koska Applella on omia rajoituksiaan sisältöön. Näin saattaa olla myös älytelevisioiden kohdalla.
Ohjelmia voi ladata offline-käyttöä varten
Pääosin sisällöt ovat kuitenkin samat laitteista riippumatta.
Rajoituksia tulee vastaan myös iPadia ja Applen AirPlayta käytettäessä. Airplayssa kuva siirretään langattomasti televisioon Apple TV -lisälaitteen kautta. Kaikki sisältö ei ole katsottavissa Airplay-toiminnon kautta ja tästä kerrotaan ohjelmien kohdalla. Rajoitukset johtuvat Viaplayn mukaan (kyllä arvasitkin jo) tekijänoikeudellisista ja sisällönsuojauksesta johtuvista syistä.
Neljän laitteen raja
Viaplayta voi katsoa monenlaisilla laitteilla, mutta kaikilla talouden vimpaimilla ei kannata viihdettä rynniä katsomaan. Jokainen uusi laite nimittäin rekisteröityy automaattisesti katselun alkaessa.

Yhdelle käyttäjätilille voi rekisteröidä enintään neljä laitetta. Kun neljän laitteen raja ylittyy ja uusia pitäisi saada tilalle, pitää käyttäjän ottaa yhteyttä Viaplayn asiakaspalveluun. Sitä voi pyytää poistamaan yhden rekisteröidyn laitteen aina 90 päivän välein.
Tekstit on tai ei ole
Kaikissa Viaplayn ohjelmissa ei ole suomenkielistä tekstitystä. Jos ohjelman seuraamisen kannalta on välttämätöntä, että tekstitys on tarjolla, kannattaa ennen katselupäätöstä vilkaista ohjelmatietoja tarkemmin. Niissä kerrotaan, jos sarjassa ei ole suomenkielistä tekstitystä.
Samoin Viaplay Sportissa osa esimerkiksi NHL-peleistä on selostettu ruotsiksi, osa englanniksi ja jotkut suomeksi. Käytetty kieli selviää ohjelmatiedoista. Englanniksi ne saa kuitenkin NHL Game Centerin kautta.
Tekstitystä kaipaavien kannattaa pysyä kaukana myös Applen AirPlayn käytöstä Viaplayn kanssa. Tekstitykset eivät nimittäin välttämättä ole saatavilla sen kautta.
Toisaalta jos tekstityksen nimenomaan haluaa pois, onnistuu se mobiilisovelluksessa asetusten kohdasta ”tekstitys”.
Sovellus Androidille ja Applen laitteille
Viaplay-sovellus on saatavilla iPhoneen, iPadiin, iPod Touchiin sekä erilaisiin Android-laitteisiin. Koska Android-laitteita on monenlaisia, pitää oman laitteen toiminta oikeastaan vain tarkistaa. Vaatimus on Android 4.1 tai uudempi. iOS-laitteilta vaaditaan iOS 6 tai uudempi.
Vaikka omaa Android-laitetta ei listalta löytyisikään, voi katselu Viaplayn mukaan mahdollisesti onnistua, kun sovelluksessa vaihtaa asetuksista kohdan "käytä sisäänrakennettua videosoitinta" kohtaan "on". Tällöin ei kuitenkaan voi ladata ohjelmia offline-tilaan eli myöhemmin ilman verkkoa katsottavaksi.
Suosikeista saa muistutuksen
Jokaisen ohjelmatiedon yhteydessä on tähti. Tätä painamalla ohjelma siirtyy omalle suosikkilistalle. Tähän listaukseen pääsee puolestaan käsiksi mobiilisovelluksessa tähtisymbolin alta, joka löytyy etusivulta vasemmasta yläreunasta. Tietokoneen selaimen kautta sama löytyy omalla nimellä varustetun päävalikon alta kohdasta Omat suosikit. Omat suosikit näkyvät myös suoraan etusivulla omassa kohdassaan.
Jos suosikkilistaan lisää urheilutapahtuman, saa käyttäjä muistutuksen viisi minuuttia ennen lähetyksen alkamista. Samoin Viaplay muistuttaa ystävällisesti viikkoa aikaisemmin, jos suosikkilistalle lisätty ohjelma on poistumassa valikoimasta.
Kaikki ei sovi lasten silmille
Viaplayssa on sisäänrakennettu lapsilukko, joka toimii myös älytelevisiossa. Lapsilukkoon voi asettaa ikärajan, jonka ylittäviä ohjelmia katsoakseen tarvitsee PIN-koodin.
Lapsilukko aktivoidaan kirjautumalla sisään osoitteessa viaplay.fi, valitsemalla oikeasta yläkulmasta omalla nimellä varustettu päävalikko, sieltä Asetukset ja Lapsilukko. Näin lapsi ei pääse käsiksi hurjempaan sisältöön vain telkkarin auki napsauttamalla.
Chromecast-tuki
Viaplayn sisältöä on pystynyt katselemaan tietokoneiden ja tablettien lisäksi monenlaisissa laitteissa, kuten Xbox 360:ssä, PlayStation 3:ssa ja 4:ssä sekä LG:n, Samsungin, Phillipsin ja Panasonicin älytelevisioissa, mutta toukokuussa Viaplayn käytettävyys laajeni, kun se alkoi tukea Googlen Chromecastia.
Chromecastin avulla Viaplayta voi katsoa suoratoistona iOS- ja Android-laitteilta sekä tietokoneen Chrome-selaimelta siinä ruudussa, johon Chromecast on liitetty.
Suosikiksi lisätystä urheilutapahtumasta saa muistutuksen
Chromecastin myynti alkoi viime maaliskuussa pitkän odotuksen jälkeen myös Suomessa, joten tarvittaessa lisälaitteen hankkiminen on nyt vaivatonta.
Ongelmana kuitenkin vielä on se, että Viaplayn mukaan turvallisuussyitten takia maksulliset toiminnat eivät ole mahdollisia mobiileissa laitteissa. Esimerkiksi vuokraelokuvia ei voi ainakaan vielä katsoa Chromecastilla.