Hyppää pääsisältöön

Flora ja Aladár, rakkautta ja vakoilua

Flora ja Aladar rakkautta ja vakoilua, Aladar Paasonen, Flora Bartha, yle tv1
Aladár Paasonen kuvattiin yhdessä Flora-vaimon kanssa hieman ennen miehen kuolemaa Yhdysvalloissa 1974. Flora ja Aladar rakkautta ja vakoilua, Aladar Paasonen, Flora Bartha, yle tv1 flora bartha

TV1 keskiviikkona 2.7.2014 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaina 6.7. klo 15.55
Yle Areenassa 30 päivää

Eversti Aladár Paasonen oli Mannerheimin tiedustelupäällikkö ja Flora hänen vaimonsa. Dokumentti kertoo kylmän sodan ajalta kuuman rakkaustarinan sekä avaa naisnäkökulman sotaan ja sotilastiedusteluun.

Aladár joutui pakenemaan

Unkarilainen, häikäisevän kaunis ja lahjakas Flora Bartha tapasi Aladár Paasosen (1898 - 1974) Helsingissä vuonna 1938.

Aladár Paasonen työskenteli presidentti Kyösti Kallion adjutanttina ja toimi sotilasasiamiehenä Moskovassa sekä Berliinissä. Jatkosodan aikana hän oli Jalkaväkirykmentti 5:n (JR 5) komentajana. Paasonen toimi myös marsalkka Mannerheimin tiedustelupäällikkönä.

Syksyllä 1944 Aladár joutui pakenemaan Suomesta, kun maan sotilastiedustelu laivattiin Ruotsiin. Flora kokeili henkensä pitimikseen monenlaisia töitä. Hän valmisti muun muassa marsipaania, jota Aladar muiden töidensa lomassa kuljetti konditoriaan. .

Flora vaelteli lasten kanssa

Kun sota päättyi, perhe kiersi pitkin Eurooppaa päätyen lopuksi Philadelphian Flourtowniin, jossa Flora hankki itselleen puheterapeutin koulutuksen.

Mannerheim palkkasi Aladárin kirjoittamaan muistelmiaan Sveitsiin. Siellä vietetty yhteinen aika oli Floran mukaan perheen onnellisinta aikaa.

Dokumentissa Flora kertoo ensimmäistä ja viimeistä kertaa elämästään kameralle. Flora kuoli 95-vuotiaana viime talvena. Ohjelmassa on mukana myös pariskunnan tytär Tuulikki sekä ääninauhalta kuultava, edesmennyt Aino-tytär. Ateneumista löytyy Hjalmar Munsterhjelmin maalaama talvinen maisema, joka on muistona Aladár Paasosesta.

Käsikirjoitus: Johanna Parikka-Altenstedt. Ohjaus: Tom Östling.

Kommentit