Hyppää pääsisältöön

Hämähäkkiretkellä eroon ötökkäkammosta – ota mukaan äänirauta

Hämähäkin ratasverkko punahatussa.
Hämähäkin ratasverkko punahatussa. Kuva: Yle/Risto Salovaara hämähäkinseitti

Niitä on karvaisia, sileitä, pitkulaisia, pullukoita. Yhteistä niille on, että aika moni ihminen pelkää ja inhoaa niitä. Ihan turhaan, sillä hämähäkit ovat paitsi hyödyllisiä petoja myös ihmeen taitavia kutojia.

Liekö pelko vai mikä syynä siihen, että hämähäkkien tutkijat ja harrastajat ovat Suomessa todella harvassa. Luontokuvaaja ja hämähäkkiharrastaja Reino Pajarre on kirjoittanut ensimmäisen suomalaisen kirjan hämähäkeistä: Hämikki ja seitsemän seittiä. Kirjan yhtenä tavoitteena on tiedon avulla hälventää hämähäkkeihin liittyviä pelkoja.

Reinon oma innostus hämähäkkejä kohtaan alkoi valokuvauksen kautta. Hän oli kuvaamassa suopursuilla hopeatäpläperhosia, kun yksi niistä ei lähtenytkään karkuun. Sillä oli mielenkiintoinen, asuinkukan mukaan väriä vaihtava kukkahämähäkki – kukkaravukki – kaulassa kiinni. Pikku hiljaa muutkin hämähäkit rupesivat kiinnostamaan.

Hämähäkkimiehen varusteina sumutinpullo ja sateenvarjo

Aitoristihämähäkki
Aitoristihämähäkki. Aitoristihämähäkki Kuva: Yle/Risto Salovaara aitoristihämähäkki

Hämähäkkejä löytää, kun malttaa pysähtyä hetkeksi. Hyviä havaintopaikkoja ovat esimerkiksi männyn rungot ja kaarnojen rakopaikat. Kannattaa etsiä puun aurinkoiselta puolelta, sieltä missä hyönteisetkin ovat, Reino opastaa.

Lisäksi aidat ja seinämät, yleensäkin kaikki suuret pinnat ja myös suurilehtisten kasvit, esimerkiksi kielon lehdet, ovat hyviä näyteikkunoita hämähäkkien seuraamiselle.

Valokuvaaminen on oiva keino tutkia hämähäkkejä ja niiden seittejä. Koska seitit näyttävät parhaimmilta kosteina, kasteiset aamut ovat otollista aikaa kuvaamiselle. On kuitenkin toimittava nopeasti, sillä tuuli ja aurinko kuivattavat kasteen äkkiä pois. Jos haluaa pelata varman päälle, reppuun voi pakata sumutinpullon mukaan.

Reino vinkkaa ottamaan mukaan myös sateenvarjon. Jos hämähäkki hyppää pakoon, se ei ihan heti karkaa, jos sen saa putoamaan ylösalaisin laitetun sateenvarjon päälle.

Hämähäkit ovat arkkitehtuurin mestareita

Hämähäkki verkossaan.
Ristihämähäkit kutovat symmetrisiä ratasverkkoja. Hämähäkki verkossaan. Kuva: Yle/Risto Salovaara hämähäkinseitti

Hämähäkin seittiaines herättää ihmetystä ja ihailua. Miten niin ohut lanka voi olla samaan aikaan niin vahvaa ja kuitenkin joustavaa?

Seittiainesta erittyy takaruumiin kehruurauhasista, kun hämähäkki liikkuu. Kaiken kaikkiaan hämähäkit voivat valmistaa seitsemää erilaista seittityyppiä, joista yksittäinen hämähäkki voi kutoa viittä erilaista seittiä.

Katso videolta, kuinka hämähäkin seitti syntyy.

Jokaisella lajilla on seitinvalmistukseen oma tapansa. Osa seiteistä on pelkkää kulkujätettä, osa kudotaan pyynti- tai asumistarkoitukseen. Verkot voidaan virittää vaakatasoon tai pystyasentoon.

Riippuhämähäkki verkossaan.
Riippuhämähäkki virittää sotkuisen verkkonsa vaakatasoon. Saalis törmää estelankoihin ja putoaa verkkoon. Riippuhämähäkki verkossaan. Kuva: Yle/Risto Salovaara riippuhämähäkki

Reino Pajarre kertoo, että arkkitehtuurin mestareilla, ratasverkkoa kutovilla ristihämähäkeillä, on silmien rakenteessa ohjainmekanismi, joka saa ne noudattamaan perimässä määrättyä kudontakaavaa. Kun seitti kulkee vasemmassa silmässä, seuraava säie kudotaan oikean silmän mukaan. Silloin seitin kulma pysyy vakiona. (Kuuntele Minna Pyykön maailma kohdasta 22:07)

Hälytyslanka kiristyy, kun saalis on verkossa

Hämähäkki punoo itselleen hälytyslangan, joka ilmoittaa kun hyönteissaalis on kiinni verkossa. Usein hämähäkin löytääkin lankaa seuraamalla.

Seuraavalla videolla näkyy, kuinka heinäsirkka on tehnyt kohtalokkaan virheen ja takertunut aitoristihämähäkin verkkoon. Hämähäkille heinäsirkka on iso, rajusti sätkivä saalis, joka pitää taltuttaa nopeasti.

Hidastuksessa hämähäkki "kauhoo" takajaloillaan monisäikeistä seittilankaa takapään kehruurauhasista ja viskoo sitä heinäsirkan ympärille. Näin se paketoi saaliin liikkumattomaksi muumioksi odottamaan myöhempää käyttöä.

Houkuttele hämähäkkiä ääniraudalla

Ötökkäretkeilijä voi houkutella hämähäkkiä esiin koskettamalla verkkoa varovasti. Jos verkkoon koskee liian kovaa, hämähäkki saattaa pelästyä ja verkkokin voi mennä rikki.

Joskus ihan heinänkorrella värisyttäminen saattaa riittää, mutta Reino Pajarteen mukaan parempi keino on ottaa äänirauta käyttöön. Ei siksi, että hämähäkit kuulisivat, vaan siksi että ääniraudan värähtely muistuttaa hyönteisen liikkeitä. (Kuuntele Minna Pyykön maailma kohdasta 13:44).

Kuinka ötökkäkammoinen olet?

Pelkäätkö, inhoatko vai ihailetko hämähäkkejä?

Makuuhuoneessa on hämähäkki. Mitä teet?

Juttua on lyhennetty alusta.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto

 • Yle Luonto seuraa majavaperheen kesää

  Seuraa majavaperheen kesää Yle Luonnon livekamerasta.

  Yle Luonnon livekamera seuraa majavaperheen kesää eteläsuomalaisella erämaalammella. Onnistuimme taltioimaan harvinaista kuvaa majavista pesäkammion sisältä, mukana vipeltää myös ihan pieni poikanen!

 • Tarvitseeko luonto ihmistä? Perinnemaisemat matkivat muinaisia mammuttiaroja

  Perinteiset niityt lajeineen ovat katoamassa

  Perinteisesti hoidettu niitty on perhosten ja pölyttäjien paratiisi. Myös ihmissilmä nauttii perinteisestä maalaismaisemasta laiduntavine lehmineen. Nämä näkymät ovat katoamassa Suomen kartalta, niiden osuus on kutistunut alle prosenttiin sadan vuoden takaisesta. Perinnemaisemien kadotessa katoaa myös niistä riippuvaiset kasvit ja hyönteiset. Niittyjen metsittymistä vastaan taistellaan lehmien ja lampaiden avulla.

 • Auta luontoa, lähde talkoisiin!

  Ulos luontoon Kevätseurannassa autetaan tänä vuonna luontoa.

  Tänä keväänä Ulos luontoon Kevätseurannassa autetaan luontoa. Listalla ovat ainakin vesilinnun pesälautan rakennus, rannan siivoaminen ja kevätniityn kunnostus. Sinäkin voit auttaa luontoa osallistumalla talkoisiin!

 • Presidentti Sauli Niinistö: Kiipeilin lapsena puissa ja rakensin majoja

  Metsä kuului lapsena presidentin jokapäiväiseen elämään.

  17. toukokuuta vietettiin Suomen lasten metsäretkipäivää. Yli 20 000 lasta lähti metsäretkelle. Espoolaisen Keinumäen koulun oppilaiden mukana retkeili tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka toimi tapahtuman suojelijana.

 • Suomen pienin jyrsijä vaivaishiiri on söpö kuin mikä

  Vaivaishiiri on vilkas siimahäntä.

  Vaivaishiiret Justiina ja Jesper asuvat Korkeasaaren eläintarhassa. Yle Luonto on seurannut niiden elämää keväästä lähtien. Nyt kaksi hiiriparin jälkeläistä on muuttamassa Ruotsiin, Skansenin eläintarhaan Tukholmaan.

 • Ti-ti-tyy... Mitä linnut viestivät laulullaan ja miten niiden laulu syntyy?

  Linnunlaululla on monta eri merkitystä.

  Linnunlaulun tärkein tehtävä on ilmoittaa reviiristä. Pienestäkin linnusta saattaa lähteä niin kova ääni, että se voi kuulua jopa kilometrien päähän. Hyvä lauluääni kertoo myös koiraan hyvästä kunnosta ja naaras valitseekin usein parikseen parhaan laulajan.

 • Tunnetko muurahaiset ja niiden tavat? Tee Yle Luonnon muurahaistesti!

  Testaa tietosi muurahaisten ihmeellisestä maailmasta

  Kuka keossa pomottaa? Pistääkö keltiäinen? Kuseeko viholainen? Muurahaisten maailma on kiehtova ja ihmeellinen. Ne ovat järjestelmällisen ahkeria uurastajia, jotka lypsävät ravintoa ja huolehtivat jälkeläisistään, mutta myös ryöstävät, tappavat ja taistelevat.

 • Sukeltavia vesilintuja: Haahka

  Koiraan soidinääni on matala ja kumea.

  Haahka on suurin sorsamme, sinisorsaakin isompi ja rotevampi. Koiras on päältä valkoinen, ja alapuoli, peräpää ja päälaki ovat mustat, niska vihreä. Naaras on mustaraitaisen tummanruskea. Luisun otsan vuoksi pään sivuprofiili on kolmiomainen. Koiraan soidinääni on matala ja kumea ”auu, au-huuo”. Naaraan ääni on karheaa rotkotusta ”rok-rok-rok”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Alli

  Alli on pohjoisimman Lapin harvinainen pesimälintu.

  Alli on liki telkän kokoinen, mutta hennompi ja palleromaisempi. Kesällä selkäpuoli on tummanruskea, vatsa valkoinen, naama vaalea eroten tummemmasta rinnasta ja päästä. Koiraan keskimmäiset pyrstösulat ovat jouhimaiset. Naaras on himmeämpi. Syksystä kevääseen koiraan selkäpuoli on vaaleanharmaa, kaula ja pää valkoiset. Talvipukuisen naaraan valkeahkossa päässä on tumma päälaki ja kaulansivu. Allin kutsuääni on nenäsointinen ”a-al-li, aa-al-li…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Kuikka

  Kuikat lähtevät Mustallemerelle elo–lokakuussa.

  Kuikka on sinisorsaa selvästi isompi ja pitkänomainen. Sillä on paksu kaula ja jykevä tikarimainen nokka. Keskellä mustaa selkää on valkoista ruutukuviota. Kurkku on musta ja kaulan sivut valkojuovaiset. Soidinääni on kantava, kuulas ”kuuik-ko-kuik-ko-kuik-ko…”, josta laji on saanut nimensäkin.

 • Sukeltavia vesilintuja: Mustalintu

  Mustalintukoiras on musta, nokassa keltaista.

  Lähes sinisorsan kokoisella, tanakalla mustalinnulla on melko lyhyt ja ohut kaula. Koiras on kokonaan musta, vain nokan päällä on keltaista. Läheltä nokan tyvellä näkyy musta kyhmy. Naaras on tummanruskea päälakea myöten, mutta poski ja kaulansivu ovat vaaleat ja nokka harmaa. Koiraan soidin- ja lentoääni on pehmeä vihellys ”hjy, hji-hjy”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Uivelo

  Uivelokoiraan pää ja eturuumis on valkoinen.

  Uivelo on selvästi sinisorsaa ja jonkin verran telkkääkin pienempi, typäkkä ja lyhytnokkainen sorsalaji. Koiraan pää ja eturuumis on vitivalkoinen, kyljet harmaat ja selkä mustajuovainen. Päässä on musta täplä silmän ympärillä ja musta juova niskassa. Ruskeanharmaan naaraan päälaki on punaruskea, kurkku laajalti valkoinen. Koiraan soidinääni on vaimeaa narinaa ”gurrr-ik”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Tukkakoskelo

  Tukkakoskelo on yleinen koko Suomessa.

  Tukkakoskelo on sinisorsan kokoinen mutta pitkänomaisempi. Pää on melko pieni ja kaula lyhyehkö ja ohut. Koiraan selkä ja pää ovat mustat, kupeet ja peräpää harmaat, rinta punertavanruskea. Niskassa harottaa siirottava töyhtö. Naaras on harmaa, ja ruskeanpunaisen pään ja vaalean kaulan välinen väriraja ei ole jyrkkä toisin kuin isokoskelolla. Ääni on pehmeästi narskuttava ”bra-bra…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Isokoskelo

  Isokoskelon tavallisin ääni on karhea ”prra-prra…”

  Isokoskelo on sinisorsaa suurempi ja pitkänomaisempi ja sillä on ohut ja pitkä punainen nokka. Koiraan alapuoli on valkoinen, yläpuoli ja pää mustat. Vaaleanharmaalla naaraalla on punaruskea pää ja valkoinen kaularengas.

 • Sukeltavia vesilintuja: Mustakurkku-uikku

  Mustakurkku-uikku on vain tavin kokoinen.

  Vain tavin kokoisen, palleromaisen mustakurkku-uikun kaula on melko pitkä ja nokka hyvin lyhyt. Pää ja selkä ovat mustat, kaula ja kupeet ruosteenpunaiset. Ohimoilla on kirkkaanoranssit töyhdöt. Nuoren alapuoli on vaalea, kaula ja pää tummin juovin. Soidinääni on värisevää liverrystä ”hvi-äärrh, hy-äärrh”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Härkälintu

  Härkälintu on vähän silkkiuikkua pienempi.

  Härkälintu on vähän silkkiuikkua pienempi, ja sillä on lyhyempi ja paksumpi, ruosteenpunainen kaula. Siitä erottuvat selvästi vaaleat posket ja musta päälaki, eikä päässä ole töyhtöjä. Ruumis on tummanruskea. Nuoren yksilön päässä on mustia juovia. Soidinääni on härkämäistä mylvintää ja ulvahtelua, joka vaihtuu välillä porsasmaiseksi kiljunnaksi.

 • Sukeltavia vesilintuja: Silkkiuikku

  Soidinäänenä mm. koriseva ”korr, krra-aahr”.

  Silkkiuikun ruskea ruumis on pienempi kuin sinisorsan mutta valkoinen kaula pitempi. Leuassa ja päälaella on ruskeita höyhenröyhelöitä. Ne puuttuvat syksyisiltä nuorilta yksilöiltä, joiden vaaleassa päässä on tummia pitkittäisjuovia. Äänekkään silkkiuikun soidinääniä ovat koriseva ”korr, krra-aahr”, nenäsointinen ”gang gang” ja terävä ”vrek-vräk…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Tukkasotka

  Ääni on karheaa narskutusta ”krra-krra…”.

  Tukkasotka on telkän kokoinen, ja sillä on lyhyt ruumis ja iso pää. Mustalla koiraalla on valkoiset kyljet. Niskatöyhtö näkyy läheltä (kun pää kuiva, ei sukeltelun jälkeen). Naaras on tummanruskea, ja sillä on koiraan lailla kirkkaankeltainen silmä. Ääni on karheaa narskutusta ”krra-krra…”.

 • Sukeltavia vesilintuja: Telkkä

  Telkkäkoiraat lähtevät etelään jo kesäkuussa.

  Sinisorsaa pienemmällä telkällä on pyöreähkö ruumis ja kolmikulmainen pää korkean otsan vuoksi. Koiraan rinta ja kylki ovat valkoiset, pää, selkä ja takapää mustat. Poskessa on valkoinen täplä. Harmaalla naaraalla on ruskea pää ja valkoinen juova kyljessä

 • Sukeltavia vesilintuja: Punasotka

  Punasotka on sinisorsaa pienempi.

  Sinisorsaa vähän pienempi punasotka on pyöreähkö, paksukaulainen ja lyhytpyrstöinen. Sillä on melko iso nokka ja luisu otsa. Koiraan ruumis on valtaosaksi vaaleanharmaa, rinta ja peräpää mustat. Pää on tumman ruskeanpunainen. Naaras on harmahtavan vaaleanruskea, mutta poski on muuta ruumista vaaleampi. Lennossa paljastuu leveä vaalea siipijuova. Koiraan soidinääni on vingahtava ”vi-vivih…”, naaraan kutsuääni koriseva ”krrah-krah…”.

 • Kesämökillä kannattaa pönttöillä

  Tällaisia pönttöjä kannattaa ripustaa kesämökille

  Loma on mitä parasta linnunpönttöjen rakennusaikaa. Tässä vinkit siihen millaisia pönttöjä kesämökille kannattaa ripustaa.

 • Tunnista lintu - opas aloittelijoille

  Lintujen tunnistamisessa auttaa muutama perusasia.

  Lintuharrastus ja lintulajien opettelu kannattaa aloittaa silloin, kun lajeja on maastossa vähän. Talvella tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi talviruokintapaikka. Kevään edistyessä ja lajimäärän lisääntyessä määritystaitoja voi kartuttaa vähitellen. Yksi oleellinen asia määrityksessä on miettiä voiko kyseinen lintu esiintyä havaitussa ympäristössä havaittuun vuodenaikaan.