Hyppää pääsisältöön

Miksi ihmismäinen robotti pelottaa?

Miksi ihminen vieroksuu liian elotonta olentoa, joka muistuttaa liian paljon ihmistä? Se selittyy termillä uncanny valley. Ilmiötä käytetään usein hyödyksi kauhuelokuvissa.

Arnold Schwarzenegger // Kuva: TriStar Pictures

Japanissa on kehitetty Japanin ihmismäinen robottiuutisankkuri vitsailee ja pyytää anteeksi, joka osaa vitsailla ja lukea uutisia. Joitakin ihmisenkaltainen robotti hirvittää, koska sen elotonta elollisuutta on hankalaa hyväksyä.

Ihmismäisen robotin vieroksumista kuvaillaan usein englanninkielisellä termillä uncanney valley eli vierauden laakso. Vierauden laakso kuvastaa tilannetta, jossa liian ihmismäinen robotti alkaa vaikuttaa oudolta ja pelottavalta. Termin kehitti japanilainen robottiasiantuntija Masahiro Mori vuonna 1970.

Morin mukaan ihminen suhtautuu empaattisesti ihmismäiseen robottiin, mutta jos robotti muuttuu liian ihmismäiseksi, suhtautuminen muuttuukin jyrkän torjuvaksi. Ihmisrobotti pelottaa, koska se on tuttu, mutta kuitenkin tuntematon. Vierauden laakson todellisuudesta on väittelty paljon.

Peurskauraa kahuelokuvissa

Animaatiostudio Pixarin sanotaan suhtautuneen vierauden laaksoon vakavsti sen jälkeen, kun Tiny Toy -elokuvan vauvanukke sai yleisöltä huonoa palautetta. Liian ihmismäinen animaatiohahmo pelotti katsojia. Vaikka teknologia mahdollistaisi realistisempien hahmojen luomisen, Pixarin hahmoilla on yhä pallopäät ja epärealistiset piirteet.

Vierauden laakso -ilmiötä hyödynnetään kuitenkin kauhuelokuvissa. Eloon heräävä nukke, tappajarobotti tai elävät kuolleet ovat ihmismäisiä, mutta ahdistavan erilaisia.

Psykoanalyysin kehittäjä Sigmund Freud pohti kammottavuuden syntyä vuonna 1919 artikkelissaan Das Unheimliche. Freudin mukaan epämukavalla tavalla tutun oloiset asiat muistuttavat ihmisiä alitajuntainsesti tukahdutetuista muistoista ja vanhoista uskomuksista, jotka kyseenalaistavat todellisuutemme sääntöjä.

Kammottavat asiat testaavat Freudin mukaan todellisuutemme rajoja ja käsityksiä. Eloon heräävä esine hajottaa rajaa ihmisten ja elottomien olentojen välillä. Vierauden laaksoon yltävä robotti pelottaa, koska sen olemassa olo kyseenalaistaa sen, mitä tiedämme todeksi ja mitä epätodeksi.

Uncanny valley eli vierauden laakso // Kuva: Wikipedia Commons

Kirjoittaja on perehtynyt ilmiöön pro gradu -tutkielmassaan "Mitä se oli? Voi luoja, jatka kuvaamista!" – Äänikerronta elokuvissa Paranormal Activity ja [Rec].

Lähteet: BBC, Das Unheimliche