Hyppää pääsisältöön

Sándor Vály - musiikki ei mätäne

Kuvataiteilija Sándor Vály
Kuvataiteilija Sándor Vály Kuva: YLE/Timo Asikainen sándor vály

Kuvataiteilija Sándor Vály oli lapsena omien sanojensa mukaan immuuni musiikille. Kotona musiikillisen ympäristön muodostivat lähinnä äidin kuuntelemat sentimentaaliset iskelmät. Kerran Sándor yritti aloittaa soittotunnit, mutta kohtalo puuttui peliin: matkalla ensimmäiselle tunnille Sándorin umpisuoli puhkesi ja hän joutui sairaalaan. Kotiinpääsyn jälkeen soittotunneista ei enää puhuttu.

Äänimaailma, jonka Sándor lapsuudestaan muistaa parhaiten, liittyy Budapestin juutalaisgettoon, jossa hän perheineen asui. Hänen perheensä ei ollut juutalainen, mutta suurin osa alueen asukkaista ja Sándorin koulutovereista oli. Hän muistaa, kuinka valtava hiljainen suru tärisi ilmassa. Kaupungin metelin ympäröimä hiljaisuus suorastaan huusi.

Valtava hiljainen suru tärisi ilmassa. Kaupungin metelin ympäröimä hiljaisuus suorastaan huusi.

Immuniteetti murtuu

Noin 14-vuotiaana Sándor päätyi unkarilaisen Vágtázó Halóttkemék (Laukkaavat kuolemansyytutkijat) -yhtyeen keikalle. Immuniteetti murtui iäksi. Meni pari minuuttia ja musiikin voima vei mukanaan. ”Matkustin johonkin musiikin kautta, osallistuin tuohon transsinomaiseen matkaan”, Sándor kertoo.

Nykyään Sándor tekee itsekin musiikkia ja käyttää sitä osana omaa taidettaan. Monitaiteellisuus on olennainen osa hänen taiteilijapersoonaansa: hän maalaa, valokuvaa, tekee veistoksia, elokuvaprojekteja, performansseja sekä säveltää ja esittää omaa musiikkiaan. Viimeisimpiin musiikkiprojekteihin kuuluu muun muassa Gilgamesh-eepokseen perustuva levy pianisti Éva Polgárin kanssa.

Omissa musiikkiprojekteissaan Sándor puolustautuu sillä, ettei hän ole muusikko. Musiikki syntyy hänen omien empiiristen kokemustensa kautta. Musiikki kertoo vapaudesta. Se syntyy, kääntyy, pysähtyy ja venyy. Musiikki on paras taidemuoto, se ei mätäne.

Tutustu Sándor Vályn omiin sivuihin.

Kuuntele Musiikin voima Yle radio 1 pe 27.6. klo 11 ja su 29.6. klo 13 sekä 30 päivää lähetyksen jälkeen Yle Areenassa.

Ohjelman toimittaa Timo Asikainen.

Ohjelman musiikit:

John Cage: Bacchanale preparoidulle pianolle (katkelma) (Steffen Schleiermacher)
A világösztön kiugrasztása (katkelma) (Vágtázó Halottkémek) (Katso Youtube -video)
Let my people go (Diamanda Galás, laulu, piano, ja urut)
Sándor Vály: Marimbawork II (katkelma)
Die Wellen (Einstürzende Neubauten)
Hermann Nitsch: Klaviersonate für Arnulf Rainer (katkelma) (Hermann Nitsch, piano)
Sándor Vály: Isthar teoksesta Gilgamesh (katkelma) (Éva Polgár, piano, ja Sándor Vály, elektroniikka)

Lue muita Musiikin voima -sarjaan liittyviä artikkeleita.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.