Hyppää pääsisältöön

Tarvitseeko ratikkakuskille heilauttaa kättä? Tässä totuus

Heilautanko? Olenko paikallani? Miten toimin oikein, ettei nolota? Moni raitiovaunupysäkillä seisova miettii näitä kysymyksiä.

Ratikka // Kuva: EPA

Monet Helsingin asukit ja varasinkin ulkopaikkakuntalaiset tuskailevat mieltä vaivaavan joukkoliikennekysymyksen kanssa: täytyykö ratikalle heilauttaa kättä, jotta se pysähtyy? Parhaiten kysymykseen osaa vastata HKL:n liikennemestari Jonne Kuusniemi.

- Ei tarvitse heiluttaa kättä. Kun kuljettaja näkee, että ihmisiä on pysäkillä, niin hän pysäyttää vaunun, Kuusniemi kertoo.

Liikennemestarin mukaan kuljettajia on ohjeistettu pysähtymään aina, kun pysäkillä on ihmisiä. Pysähtyminen jätetään välistä vain, jos pysäkillä yksin odottava henkilö ilmaisee selkeästi, ettei aio tulla kyytiin.

- Silloin kommunikaatio jo toimii matkustajan kanssa. Mutta jos pysäkillä möllöttää joku orpo turisti, niin siihen pysähdytään. Odottava henkilö ei välttämättä edes tiedä, mihin ratikkaan haluaa.

Raitiovaunu ei kuitenkaan toimi kuten metro ja pysähdy joka pysäkillä. Ratikka jatkaa matkaansa, jos pysäkki on tyhjä ja vaunun sisällä kukaan ei paina pysähtymisnappia. Tämä saattaa joskus hämmentää matkustajia.

- Raitiovaunuun eleettä hypännyt henkilö voi olettaa, että raitiovaunu myös pysähtyy ilman elettä. Mutta tyhjälle pysäkille ei pysähdytä, Kuusniemi sanoo.

Netistä ja varsinkin sosiaalisesta mediasta löytyy kuitenkin tarinoita, joissa matkustajat väittävät kivenkovaan raitiovaunun ajaneen kylmästi kyytiin ottamatta pysäkin ohi. Kuusniemi arvelee väärinymmärryksien aiheuttavan tällaisia tapauksia.

- Tulee mieleen, että näissä tapauksissa kyseessä on ollut koeajovaunu tai kouluvaunu, eli ei linjakäytössä ollut vaunu. Linjavaunut kyllä pysähtyvät – ja jos eivät pysähdy, niin silloin kuski on toiminut väärin.

Lue myös:

Tamperelaiset varautukaa – tällaista on ratikkaelämä \u0009