Hyppää pääsisältöön

Tasa-arvoinen avioliittolaki hylättiin – näin kommentoivat aloitetta vastaan äänestäneet

Eduskunnan lakivaliokunta hylkäsi tänään kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista äänin 10–6.

Naiset suutelevat // Kuva: EPA / Miguel A.Lopes

Tasa-arvoista avioliittolakia ajanut Tahdon2013-kampanja joutui pettymään, sillä eduskunnan lakivaliokunta hylkäsi lakialoitteen äänin 10–6.

YleX kysyi lakialoitetta vastaan äänestäneiden kansanedustajien syitä äänestykselleen sekä pyysi heitä lähettämään terveisiä Pride-viikkoa viettäville seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Anne Holmlund, kokoomus, lakivaliokunnan puheenjohtaja

- En oikein jaksaisi enää kommentoida tätä. Olen lakivaliokunnan puheenjohtaja ja tein vain työtäni. Aloite ei ollut lakiteknisesti kunnossa. Näyttää siltä, että lakialoitteesta tulisi muuttaa vain pari lausetta, mutta ei se niin ole.

- Lähetän heille samanlaiset terveiset kuin kaikille muillekin Suomen kansalaisille. Hyvää viikkoa.

Mika Niikko, perussuomalaiset

- Tärkein syy on lapsen adoptiossa, jossa tulee etsiä paras mahdollinen kasvuympäristö adoptiotilanteessa. Myös avioliitto tulee pitää kunniassa. Se on miehen ja naisen välinen asia. Se on oikea tie.

- Sellaiset terveiset lähettäisin, että Suomessa on tasa-arvoinen avioliittolaki. Kaikki saavat mennä naimisiin, jos noudattavat nykyisiä sääntöjä.

Kaj Turunen, perussuomalaiset

- Äänestämiselleni oli kaksi syytä. Edustan puolueen mielipidettä, mutta adoptio-oikeus on tässä se juttu. Puhutaan, että lapsella tulee olla oikeus isään ja äitiin.

- Haluan lähettää kaikille lämpimiä terveisiä.

James Hirvisaari, Muutos 2011

- Avioliittokäsite pitäisi muuttaa, jos samaa sukupuolta pääsisivät naimisiin. Se voisi olla vaikka pariliitto. Kuitenkin pitäisi pyrkiä välttämään syrjintää. Ei myöskään pidä loukata niitä, joiden mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen suhde. Toivottavasti kaikki kansanedustajat äänestävät syksyllä omantuntonsa mukaan. Paitsi perussuomalaiset, jotka äänestävät Timo Soinin omantunnon mukaan.

- Lähetän lämpimät terveiset! Nauttikaa elämästä.

Peter Östman, kristillisdemokraatit

- KD:n (kristillisdemokraattien) kanta on se, että avioliittoinstituutti on miehen ja naisen välinen asia.

- Ei mitään erityistä tervehdystä heille, vaan kaikille suomalaisille seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta hyvää kesää.

Kari Tolvanen, kokoomus

- Siinä (kansalaisaloitteessa) oli se tekninen puoli. Se oli kyllä tasokas, mutta ei yllä lainsäädännön tasolle. Perusperiaate on se, että avioliitto on miehen ja naisen välinen suhde.

- Eihän tässä heidän seksuaalista suuntautumista vastaan mitään ole. Mikään ei estä heitä rakastamasta toisiaan. Tässä on kyse niistä perimmäisistä kysymyksistä.

Ari Torniainen, keskusta

- Asiasta on käyty erittäin laaja kuuleminen. Niiden ja omantunnon kautta tein tämän päätöksen.

- Vaikka äänestin aloitetta vastaan, kunnioitan jokaisen suuntautumista ja asumista yhdessä.

Arto Pirttilahti, keskusta

- Jos tätä lakia alettaisiin muuttamaan, se muuttaisi samalla kuutta tai seitsemää lakia. Ministeriö säätää nämä lait lopulta syksyllä.

- Hyvät terveiset lähetän, rakastakaa toisianne.

Eeva-Maija Maijala, keskusta

- Arvostan ja kunnioitan erilaisia ihmisiä, mutta nykyinen lainsäädäntö tukee ja antaa kaikille kaiken tarvittavan. Jos muutos olisi tullut, olisi tässä kyse käsitteestä. Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Lisäksi adoptio-oikeusasiassa lapsi pitäisi lähtökohtaisesti adoptoida perheeseen, jossa on mies ja nainen.

- Sellaiset terveiset lähetän, että arvostan ja kunnioitan kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina.

YleX ei tavoittanut aloitetta vastaan äänestänyttä kokoomuksen Markku Mäntymaata.

 • WEEKEND FESTIVAL 2018: Stefflon Donin keikka oli näyttävän viikonlopun piilotettu helmi

  Yleisö voi laskea kuuluvansa pieneen onnekkaaseen joukkoon.

  Weekend Festivalin kolmas päivä läheni loppuaan, kun Stefflon Don, eli Stephanie Victoria Allen, pyöräytti käyntiin YleX:n hostaamaan Vice–lavan viimeisen keikan. 26-vuotiasta artistia oli saapunut katsomaan muutama sata kävijää, vaikka päällekkäisellä slotilla kuulijoista kilpaili päälavalla juhlakansaa liekittävä Martin Garrix.

 • Big Shaq viraali-ilmiö esiintyi Weekend Festivalilla – hahmon luominen kesti Michael Dapaahilta 18 kuukautta

  Michael Dapaah kertoo taustoja hahmon synnystä.

  Big Shaq, eli Michael Dapaah esiintyi lauantaina Weekend Festivalilla. Viime vuonna Man’s Not Hot –viraalihitillään kansainväliseksi netti-ilmiöksi noussutta koomikkoa saapui katsomaan pieni yleisömeri, joka täytti Valintalavan teltan äärimmilleen. Big Shaq on fiktiivinen hahmo, joka pyrkii menestymään ja luomaan uraa rap-artistina Lontoon musiikkimaailmassa.

 • BLOCKFEST 2018: Gettomasa osoitti olevansa suomiräpin valittu

  Räppäri nähtiin Blockfestien lauantai-iltapäivässä.

  24-vuotias jyväskyläläinen tarjoili Ratinan rap-yleisölle tiiviin ja tasapainoisen katsauksen tämän hetken raikkaimpaan suomihiphopiin. Blockfestien lauantai-iltapäivässä esiintyvä Gettomasa nauttii suomalaisella hip hop -kentällä arvostusta, jollaisesta moni nuori artisti voi vain unelmoida. Rapin suomenmestaruus vuonna 2012 ja niin kriitikoiden, fanien kuin aitopäiden ylis

 • Mystinen Zhu tarjoili annoksen musiikin fine diningia Weekend Festivalilla

  Keikka on kuin gourmet-ruokaa.

  Vuoden 2014 puoleen väliin asti anonyyminä pysytellyt, ja edelleen identiteettiään tarkkaan suojeleva Zhu esiintyi Weekend Festivalin Valintalavalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä. Artisti on kertonut haluavansa rikkoa musiikkikentällä vallitsevia ennakkoluuloja, jotka kuulija usein jopa tiedostamattaan luo muusikon ihonvärin tai ulkonäön perusteella. Piilottamalla henkilöllisyytensä Zhu ha