Hyppää pääsisältöön

Uuno Turhapuro on suomalaisen tyhmyyden ikoni – yksinkertainen on rakastettavaa

YleX Aamun Matti ja Ile saivat vieraakseen suomalaisesta tyhmyydestä kirjan kirjoittaneen Heini Kilpamäen.

Heini Kilpamäki // Kuva: Teemu Saarinen

Suomalaisen tyhmyyden ylistys -kirjan kirjoittanut Heini Kilpamäki toteaa YleX Aamun haastattelussa, että tyhmyys on monipuolinen ominaisuus. Joissakin tapauksissa tyhmyys on pelkästään sitä itseään, joissakin taas piiloviisautta tai jopa oveluutta. Suomalaisesta tyhmyydestä on Kilpamäen mukaan ollut kansakunnallemme runsaasti hyötyä.

- Se on luonut meille mutkattomamman tavan ajatella asioita, eräänlaista maalaisjärkeä. Olemme hyvin maanläheistä porukkaa, ja se poistaa painetta, Kilpamäki sanoo.

Kilpamäki haastatteli kirjaansa varten muiden muassa Teatterikorkeakoulun professoria, Elina Knihtilää, joka kertoo tyhmyyden olevan erinomainen työkalu näyttelijälle.

- Jos näyttelijä haluaa luoda hahmon, joka käy katsojien sydämeen, siitä luodaan yksinkertaisempi. Hahmosta tulee rakastettavampi.

Kuuntele koko haastattelu alta.

Lähteet: YleX Aamu

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.