Hyppää pääsisältöön

Äärimmäisen harvinaisella albiinovalaalla epäillään ihosyöpää

Maailman kuuluisimmalla valkoisella ryhävalaalla pelätään olevan ihosyöpä, kirjoittaa Yle Uutiset.

Albiinovalas // Kuva: whalewatchingsidney.com.au

Vuoteen 2011 saakka maailman ainoana valkoisena ryhävalaana pidetty Migaloo-niminen urosvalas on jälleen ohittanut Australian itärannikon muuttomatkallaan. Se ilmestyi aivan valasristeilyllä olleen turistiveneen vierelle. Tiedemiehet pelkäävät, että turistiveneestä otetuissa kuvissa näkyvät värimuutokset saattavat olla ihosyöpää

White Whale Research Centre -tutkimuskeskuksen johtajan Oskar Petersonin mukaan Migaloo on albiinona erityisen arka auringonvalolle.

- Värimuutokset voivat olla normaalia ihokasvustoa tai merkki ihosyövästä. Emme ole vielä aivan varmoja, Petersonin sanoi australialaiselle ABC-televisiokanavalle.

Australialaisen Southern Cross -yliopiston valaisiin erikoistunut professori Peter Harrisonin mukaan on kuitenkin yhtä lailla mahdollista, että Migaloo on vain törmännyt johonkin muuttomatkallaan. Ryhävalaat törmäilevät Harrisonin mukaan toisiinsa esimerkiksi leikkiessään tai kilpaillessaan naaraista.

- Jäljet voivat olla peräisin myös toisesta valaasta. Tällä hetkellä emme vielä osaa sanoa tarkemmin, mistä on kyse.

Migaloon kyljissä ja selkäevässä näkyvillä olevat keltaiset värimuutokset todettiin yleiseksi planktonkasvustoksi, jota tarttuu valaiden kylkiin niiden uidessa ja joka häviää valaiden päästessä lämpimämpiin vesiin. Punertavat värimuutokset sen sijaan aiheuttivat huolta tiedemiehissä. Alle kolmikymppisenä Migaloo on vielä suhteellisen nuori, sillä ryhävalaat voivat elää yli 50-vuotiaiksi.

Petersonin mukaan Migaloo on ihomuutoksia lukuun ottamatta hyvässä kunnossa.

- Se on voimakas uimari ja ui lähes parin tuhannen kilometrin matkan viikon aikana.

Brisbane Times -lehden sivuilla oleva videolla Migaloo vaikutti hyvinkin leikkisältä ja hyvinvoivalta.

"Valkoinen tyyppi" on melkein ainoa laatuaan

Migaloo, jonka nimi tarkoittaa Queenslandin osavaltion aboriginaalien kielellä "valkoista tyyppiä", havaittiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 1991. Migaloo kuuluu Australian länsirannikon ryhävalaspopulaatioon, jonka koon uskotaan olevan jotain 15 000 ja 17 000 yksilön välillä. 1960-luvulla kanta vajosi jopa vain reiluun sataan yksilöön valaanpyynnin vuoksi.

Helposti havaittavan värisenä Migaloo tarjosi aikoinaan tärkeää tutkimustietoa ryhävalaiden vuosittaisesta muutosta Australian itärannikkoa pitkin niiden siirtyessä ruokailuvesiltään Antarktikselta lämpimämmille merialueille talven ajaksi.

Ryhävalaat kasvavat jopa 15 metriä pitkiksi, ja ne voivat painaa jopa 40 tonnia. Ryhävalaiden väritys vaihtelee yleensä harmaan ja mustan välillä, mutta valkoinen värimuunnos on erityisen harvinainen. Migaloon luultiin olevan ainoa laatuaan, kunnes syyskuussa 2011 havaittiin kokonaan valkoinen ryhävalaan poikanen, joka nimettiin epävirallisesti Migaloo Junioriksi.

Lue lisää Yle Uutisten sivuilta.

Lähteet: Yle Uutiset