Hyppää pääsisältöön

Ahlan wa sahlan! Arabialainen kulttuuri pähkinänkuoressa

Arabialainen kättely tutustuttaa arabialaiseen kulttuuriin helppona pakettina kolmen erilaisen arabimaan, Libanonin, Egyptin ja Tunisian kautta. Kuusiosaisessa sarjassa opitaan myös arabian rikasta kieltä. Ohjelma esitettiin televisiossa vuonna 2008 eli muutama vuosi ennen aluetta kohdanneita mullistuksia, niin sanottua Arabikevättä.

Arabialaisen kättelyn ensimmäisessä osassa kerrotaan, keitä arabit oikeastaan ovat, kuinka paljon heitä on ja missä he asuvat. Arabian kielen alkeissa lähdetään liikkeelle tervehdyksistä, kuten "ahlan wa sahlanista", sekä aakkosten ensimmäisistä kirjaimista. Entä miten Libanonia aikoinaan asuttaneet foinikialaiset liittyvät Eurooppaan?

Toisessa osassa sanotaan ”shukran” eli kiitos, ja muitakin kohteliaisuuksia käydään läpi. Tutustutaan arabialaiseen ruokakulttuuriin, johon kuuluvat niin raikas tabbouleh-salaatti kuin kuskusruokakin. Vaikka arabit eivät juo viinejä ainakaan kovin näkyvästi, tehdään Libanonissa laadukkaita viinejä. Lisäksi opitaan laskemaan arabiaksi yhdestä kymmeneen.

Felukka-purjeveneet Niilillä, marokkolainen perinnekäsityö ja mahtava roomalaisaikainen Juppiterin temppeli Libanonin Baalbekissa ovat aiheina kolmannessa jaksossa. Nyt pistetään myös nasta lautaan kairolaisen taksikuskin kyydissä – luvassa on äänekästä etenemistä ruuhkaisessa suurkaupungissa. Arabian alkeissa siirrytään kysymyssanoihin ”mistä” ja ”missä”.

Neljännessä osassa otetaan vähän rauhallisemmin, "shuwayya". Egyptin Aleksandriassa pelaa innokas tyttöjalkapallojoukkue Sporting. Egyptissä ollaan myös elokuvan lähteillä – siellä kun on tehty elokuvia yhtä kauan kuin länsimaissakin. Niissä tärkeää on ollut itämainen tanssi, johon tutustaan tarkemmin kahden ammattilaisen opastuksella. Nyt opitaan viikonpäivät.

Mitkä ovat arabialaisen perheen roolit? Viidennessä jaksossa kerrotaan, että monista muista arabimaista poiketen tunisialaiset naiset eivät lopeta työntekoa lasten synnyttyä. Libanonilainen perheenäiti kertoo, kuinka ongelmia voi tulla lasten erilaisesta kohtelusta: isät kun tuppaavat olemaan lepsumpia kasvattajia. Pääsemme kurkistamaan perinteisten arabihäiden vauhdikkaaseen morsiansaattueeseen sekä kristilliseen hääseremoniaan Beirutissa. Opetusosiossa käydään läpi värejä ja adjektiiveja.

Viimeinen osa kertoo, mitä tunnettu arabisanonta ”In shaa Allah” oikeastaan tarkoittaa. Selviää, että ajan käsitys arabimaissa on erilainen kuin länsimaissa: siinä missä Euroopassa pelataan tiukoilla aikatauluilla, perustuu arabialaisten aikakäsitys onneen ja kohtaloon – he eivät koe määräävänsä omasta ajankäytöstään. Muun muassa tämä saattaa hiertää länsimaalaisen ja arabin liikekumppanuutta, mutta erään libanonilaisjohtajan mukaan arabiliikemiehet ovat kunniallisia ja luotettavia liikekumppaneita. Viimeisenä kielioppiasiana vastataan kysymykseen milloin.

Teksti: Sonja Fogelholm