Hyppää pääsisältöön

Jalkapalloa espanjaksi – Fútbol en español

Argentiinan Lionel Messi tuulettaa maalia v:n 2014 MM-kisoissa.
Argentiinan 2000-luvun tähtipelaaja Lionel Messi tuulettaa maalia v:n 2014 MM-kisoissa, joissa Argentiina sai hopeaa ja Messi valittiin kisojen parhaaksi pelaajaksi. Argentiinan Lionel Messi tuulettaa maalia v:n 2014 MM-kisoissa. Kuva: EPA/Armando Babani Lionel Messi,Argentiinan miesten jalkapallomaajoukkue

Jalkapallon suosio ja merkitys on mittaamaton niin Espanjassa kuin Latinalaisessa Amerikassa. Näistä maista tulevat myös maailman menestyneimmät joukkueet ja jopa yksittäiset pelaajat.

Kesällä 2018 espanjankielinen maailma kokoontui jälleen televisioiden ääreen: vuorossa oli jalkapallon maailmanmestaruuskisat, la Copa Mundial de Fútbol, joka tunnetaan myös nimillä La Copa Mundial de la FIFA tai la Copa del Mundo tai lyhyesti vain el Mundial. Alunperin, vuodesta 1930, nimi oli el Campeonato Mundial de Fútbol.

Espanja, eurooppalainen kolmoismestari

Vuoden 2010 maailmanmestaruuden vei Espanjan maajoukkue, La selección de fútbol de España, josta käytetään lempinimiä La Furia Roja, punainen vimma, tai pelkkää La Roja, punainen (joka muuten on myös Chilen maajoukkueen lempinimi). Espanja on osallistunut MM-kisoihin 15 kertaa ja ollut vuonna 1982 kisojen isäntämaa, el anfitrión. Se on kolminkertainen Euroopan mestari, el campeón de Europa, ja ainoa eurooppalaisjoukkue, joka on voittanut kolme perättäistä arvokisaa: EM-kisat, la Eurocopa, vuosina 2008 ja 2012 sekä MM-kisat vuonna 2010. Espanjalla on myös olympiakisojen hopeamitali, la medalla de plata, vuodelta 1920.

Tärkeimmät jalkapalloareenat Espanjassa ovat Madridin el Bernabéu (Estadio Santiago Bernabéu), joka vetää 81.000 katsojaa, sekä Barcelonan Camp Nou, Euroopan suurin stadioni, jonne mahtuu 99.354 katsojaa.

Myös Suomella on osansa Espanjan jalkapallohistoriassa: vuoden 1970 MM-kisojen karsintaottelussa 25.6.1969 Helsingissä Espanja hävisi Suomelle luvuin 0-2. "Heikko Suomi" oli näyttänyt, kuinka pohjalla joukkue oli, ja edessä oli valmentajan vaihdos, jonka ansiosta Espanja voittikin viimeisen karsintaottelun Suomea vastaan 6-0.

Espanjalaiset jalkapallofanit tuulettavat.
Espanjalaisfanit tuulettavat. Espanjalaiset jalkapallofanit tuulettavat. Kuva: EPA/Antonio Lacerda Espanja,jalkapallo,jalkapallofanit

Naapurukset Argentiina ja Uruguay ovat maailman menestyneimpiä jalkapallomaita

Argentiinan maajoukkuetta, La Selección de fútbol de Argentina, kutsutaan lempinimillä La Albiceleste, taivaansinivalkoisen pelipaidan mukaan, tai Los Gauchos, joka merkitsee sekä argentiinalaisia karjapaimenia että ovelia (tässä tapauksessa) pelaajia.

Argentiina on voittanut maailmanmestaruuden kahdesti: vuonna 1978 kotikisoissaan, Buenos Airesin Estadio Monumentalilla, sekä 1986; kolmesti se on ollut toinen, subcampeón. Myös olympialaisissa, los Juegos Olímpicos, se on voittanut kahdesti kultamitalin, la medalla de oro (2004, 2008) ja kahdesti hopeaa. Amerikan mestaruuskisoissa, la Copa América, Argentiinaa paremmin on menestynyt vain Uruguay, joka on voittanut sen 15 kertaa Argentiinan 14:ää vastaan.

Argentiinaa ovat edustaneet myös parhaimmat yksittäiset pelaajat, jugadores, kuten Diego Maradona, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista pelaajista. Vuonna 2000 hänet äänestettiinkin 1900-luvun parhaaksi jalkapalloilijaksi. Vuonna 1986 kapteeni Maradona vei joukkueensa maailmanmestaruuteen kahdella ehkä historian kuuluisimmalla maalilla: ensimmäinen tunnetaan nimellä la Mano de Dios (Jumalan käsi) ja toinen nimellä el Gol del Siglo (vuosisadan maali), sillä se valittiin MM-kisahistorian upeimmaksi maaliksi vuonna 2002.

Argentiinan ja Uruguayn keskinäinen kisailu alkoi jo vuonna 1901, jolloin Argentiina pelasi ensimmäisen kansainvälisen jalkapallo-ottelunsa Uruguayssa ja voitti sen 3-2. Amsterdamin olympialaisissa v. 1928 se hävisi loppuottelun, la final, Uruguaylle 1-2, mutta lähti hakemaan revanssia kaksi vuotta myöhemmin Uruguayssa järjestetyissa ensimmäisissä MM-kisoissa. Loppuottelussa kohtasivat Argentiina ja Uruguay, ja Montevideon Centenario-stadionin 80.000 katsojaa näkivät, kuinka Uruguay voitti jälleen Argentiinan, tällä kertaa luvuin 4-2. Näitä Argentiina ja Uruguayn välisiä, tunteita herättäviä maaotteluita kutsutaan nimellä el Clásico del Río de la Plata maiden välisen rajajoen mukaan.

Uruguayn maajoukkue, La Selección de fútbol del Uruguay, tottelee lempinimiä La Celeste, taivaansininen, pelipaidan mukaan, ja Los Charrúas tai La Garra Charrúa, jotka merkitsevät voimaa ja ylpeyttä ja tulevat uruguaylaisen intiaaniheimon nimestä. Se sopiikin, sillä jalkapallo on ollut tärkeä elementti uruguaylaisen kansallistunteen vahvistumisessa. Maa on voittanut maailmanmestaruuden, el campeonato mundial, kahdesti (1930, 1950), samoin olympiakultaa kahdesti (1924, 1928) ja Copa Américan ennätykselliset 15 kertaa. Nämä 19 FIFAn tunnustamaa mestaruutta tekevät Uruguaysta ehkä maailman parhaan jalkapallomaan.

Joukkue ja katsojat

el equipo joukkue
la selección maajoukkue
el jugador pelaaja
el delantero hyökkääjä
el mediocampista keskikenttäpelaaja
el defensor puolustaja
el arquero maalivahti
el capitán kapteeni
el entrenador valmentaja
el árbitro erotuomari
el aficionado, el/la hincha (Amer) kannattaja
los forofos (Esp), la hinchada (Amer) kannattajat, kannattajakunta
el público, los espectadores yleisö

Peli ja pelitapahtumat

el estadio stadion
el partido ottelu
el juego (de fútbol) peli
el primer/segundo tiempo ensimmäinen/toinen puoliaika
el balón pallo
el arco maalikehikko
el tiro laukaus, potku
el tiro libre vapaapotku
el saque de esquina, el córner kulmapotku
el pase syöttö
el fuera de juego paitsio
la falta virhe
la tarjeta amarilla/roja keltainen/punainen kortti
el penalti (Esp), el (tiro) penal (Am) rangaistuspotku
el gol, los goles
maali, maalit
la derrota tappio, häviö
el empate tasapeli
la victoria voitto
el campeón, la campeona mestari
Argentiinan Diego Maradona tuulettaa hyväntekeväisyysottelussa Boliviassa v. 2008
1900-luvun parhaimmaksi jalkapalloilijaksi valittu Argentiinan Diego Maradona hyväntekeväisyysottelussa Boliviassa v. 2008. Argentiinan Diego Maradona tuulettaa hyväntekeväisyysottelussa Boliviassa v. 2008 Kuva: EPA/Jorge Abrego Diego Maradona
Uruguayn maajoukkueen aloituskokoonpano Brasilian MM-kisoissa 2014
Uruguayn maajoukkueen aloituskokoonpano Brasilian MM-kisoissa 2014. Uruguayn maajoukkueen aloituskokoonpano Brasilian MM-kisoissa 2014 Kuva: EPA/Diego Azubel Uruguayn miesten jalkapallomaajoukkue

Lähteet: es.fifa.com, es.wikipedia.org, es.wiktionary.org

Edit 28.6.2018: Päivitetty v. 2018 tietoihin.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!