Hyppää pääsisältöön

Kuinka piiloutua opettajalta?

Hamarin koulun kutosten unelmien koulukuva
Hamarin koulun kutosten unelmien koulukuva Hamarin koulun kutosten unelmien koulukuva Kuva: LarsJohnsonPhotography ukk

Hamarin koulukuvassa näkyy autio pihamaa. Harmaan asfaltin ja rakennusten seinien sekaan on soluttautunut kokonainen luokallinen Hamarin kutosia. Miten maastoutumiskuva oikein otettiin?

Tarkka asettelu
Ensin kuvan asetelma hahmoteltiin paperille. Tämän jälkeen kaikille hankittiin kokovalkoiset kertakäyttöhaalarit. Kuvauspaikalla oppilaat aseteltiin paikoilleen hahmotelman perusteella. Paikat pysyivät selkeinä kuvattaville, kun ne merkittiin maahan asfalttiliidulla ja teipin palasilla.
Kun kaikki olivat paikoillaan, Lars asetti kameran jalustalle ja suuntasi sen kohti luokkaa. Näin määräytyi kuvakulma, josta kuva otettaisiin. Kun kuvakulma oli päätetty, haalareiden maalaustyön valmistelu alkoi.
Maalausta varten haalareihin tehtiin merkinnät sen mukaan, mistä kohtaa ne piti maalata ja millä väreillä. Kuvaaja juoksi kameran ja kutosten väliä merkiten tussilla haalareihin viivoja. Kuvaajan oli tarkastettava kameran takaa, että värit ja viivat osuisivat oikeisiin kohtiin taustaan nähden.

Hamarissa haalareita maalaamassa
Haalareita maalatessa täytyi olla tarkkana Hamarissa haalareita maalaamassa ukk
Hamarin koululla kuvaamassa
Hamarin kutosten kuvaa ottaessa täytyi olla tarkkana Hamarin koululla kuvaamassa ukk

Tarkempi maalaustyö
Kotioloissa haalareihin kannattaa piirtää viiva siihen kohtaan, missä väri vaihtuu. Haalareihin kannattaa myös kirjoittaa lyijykynällä, millä värillä kukin osa haalarista pitää maalata. Maalatessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että väreistä tulee samansävyiset kuin taustasta.
Kameran siirtäminen sentinkin verran toiseen suuntaan voi muuttaa täysin sitä, miltä kuva näyttää. Hamarin koulukuvan suunnitelmat muuttuivat, kun kuvaan saatiin mukaan keltainen koulubussi. Kuvan sommittelua muutettiin, jotta bussi mahtuisi kuvaan.
Kameran paikkaa siirrettiin, jolloin kuvakulma muuttui. Siirron myötä joidenkin kutosten haalareiden väritykset eivät enää osuneet oikeisiin kohtiin taustaan nähden. Nämä haalarit oli maalattava uuden taustan mukaan. Kuvaustilanteessa olikin varottava märän maalin tarttumista pintoihin.

Tarkin valotus
Hamarin kutosten kuva otettiin monessa eri osassa. Luokka jaettiin pienempiin ryhmiin, jotka kuvattiin yksitellen. Näin pystyttiin valvomaan tarkemmin, missä haalareiden värit ja viivat osuivat oikeisiin kohtiin taustaan vasten. Kuvat yhdistettiin jälkeenpäin kuvankäsittelyohjelmalla, yhdeksi kuvaksi.
Kun kuvaa kuvataan monessa eri osassa, on tärkeää pitää huolta siitä, ettei mikään muutu kuvien ottojen välissä. Ulkoilmassa haasteita tuo valo, joka muuttuu jatkuvasti – varsinkin puolipilvisellä säällä.
Kotioloissa valotuksen samankaltaisuuden kuvissa voi tarkistaa kameran näytöstä, jossa näkyy heti mikäli jokin kuva ali- tai ylivalottuu. Alivalottunut kuva on liian tumma ja ylivalottunut taas liian valaistu. Helpoiten onnistuneen kuvan saa, kun kuvaa koko ryhmän samaan aikaan. Näin unelmien maastoutumiskuvan ottaminen onnistuu myös kotona.

Näin otat maastoutumiskuvan:
- Hahmottele kuva paperille ja hanki kuvattaville valkoiset maalarihaalarit.
- Asettele kuvattavat tarkasti kuvaan ja merkitse tussilla tai lyijykynällä kohdat, joista haalari on maalattava.
- Maalaa haalarit. Tarkista aina välillä, että haalarin maalatut kohdat ovat sävyltään samat kuin taustan väri.
- Voit käyttää myös valmiiksi oikeanvärisiä vaatteita, esim. maastoutua harmaissa housuissa ja vihreässä paidassa kallion ja metsän rajalle.
- Ole tarkkana, jos kuvaat kuvan monessa eri osassa. Kuvien valotus pitäisi olla keskenään samanlainen.

Kirjoittanut: Pietari Vappula