Hyppää pääsisältöön

Myrskyisä luokka hurrikaanin pyörteissä

Viikin normaalikoulun valmis kuva
Viikin normaalikoulun kutoset pyörremyrskyn keskellä Viikin normaalikoulun valmis kuva Kuva: LarsJohnsonPhotography ukk

Viikin kuutosluokkalaiset halusivat unelmien koulukuvaansa myrskyä, koska se kuvastaa heidän luokkaansa. Valmiissa kuvassa kutoset pakenevat valtavaa pyörremyrskyä, joka imaisee luokan mennessään. Elokuvan kohtaukselta näyttävää kuvaa varten haluttiin vangita oppilaiden liikkeet heidän paetessaan 3D-grafiikalla tehtyä pyörremyrskyä. Miten kuva luotiin?

Leikkaa ja liimaa
Oppilaat kuvattiin pienissä ryhmissä. Suurin osa oppilaista kuvattiin juoksemassa kohti kameraa. Lars ohjeisti kuvattavia hakemaan erilaisia, iloisia mutta vähän pelokkaita ilmeitä.
Osa luokasta kuvattiin studio-olosuhteissta. Siellä heidät laitettiin vihreää taustaa (green screen) vasten pomppimaan trampoliinille. Näin oppilaat saatiin ”lentämään”. Heidät muokattiin pyörremyrskyn sisään tietokoneen kuvankäsittelyohjelmalla. Kuvattavat on helpompi irrottaa tai leikata vihreästä taustasta kuin vaikkapa monivärisestä.
Lopullinen koulukuva yhdistettiin 20 eri kuvasta. Kotioloissa samankaltaisen lopputuloksen saa aikaan, kun ottaa kuvat yksiväristä seinää vasten, tulostaa ne paperille ja leikkelee niistä hahmot irti. Hahmot voi tämän jälkeen liimata esimerkiksi tyhjään maisemakuvaan, johon pyörremyrskyn voi piirtää tai maalata.

Viikin kutoset tuulikoneessa
Viikin kutoset testaamassa tuulikonetta Viikin kutoset tuulikoneessa Kuva: LarsJohnsonPhotography ukk
Viikin kuvauspaikka
Tänne luotiin Viikin pyörremyrsky Viikin kuvauspaikka ukk

Kultaisen tunnin metsästystä
Koska kuvat otettiin eri paikoissa, oli valaistukseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Lopullisessa kuvassa näyttäisi hassulta, jolleivät hahmot olisi valaistu samalla tavalla. Oli siis muistettava, mistä suunnasta luonnonvalo pellolla tuli, jotta studiossa pystyttiin ottamaan samanlaisella valaistuksella kuvia.
Yleensä ulkona kannattaa kuvata pilvisen sään aikaan. Pilvet hajottavat auringonvalon niin, että luonnonvalo on pehmeää eikä tee kuviin varjoja. Voimakas auringonpaiste taas luo kuvattavien kasvoille voimakkaita varjoja.
Pilvisen sään lisäksi paras aika kuvata on “kultaisen hetken” aikaan. “Kultainen hetki” sijoittuu tuntiin auringonnousun jälkeen ja tuntiin auringonlaskua ennen. Tällöin kuvattavien kasvoille ei tule voimakkaita varjoja, sillä aurinko on niin matalalla ja auringonvalo on pehmeää.

Liike talteen suljinajalla
Viikin kutosten kuvassa haluttiin, että katsoja ymmärtäisi luokkalaisten juoksevan pyörremyrskyä pakoon. Pysähtyneeseen kuvaan piti siis vangita liikettä. Esimerkiksi kuvan oikealla laidalla oleva viiden hengen ryhmä näyttää juoksevan, sillä ryhmäläisten jalat ja kädet ovat kuvassa sumeat.
Aikaa, jossa kamera ottaa kuvan, kutsutaan suljinajaksi. Sumeus saadaan tallennettua, kun kameran suljinaikaa pidennetään. Pidempi suljinaika siis tallentaa enemmän liikettä kuvaan. Mitä lyhyempi suljinaika on, sitä tarkempi kuvasta tulee.
Kuvaa varten oppilaat hyppivät trampoliinilla ja juoksivat pellolla, samalla kun valokuvaaja kuvasi. Pyörremyrskyn täytteeksi studiolla kuvattiin myös lentäviä esineitä, kuten reppua ja vihkoa, jotka heitettiin kameran edestä sen ottaessa kuvia. Näistä pienistä palasista syntyi Viikin kutosten Unelmien koulukuva.

Näin kuvaat liikettä:
- Kuvaa kuva ulkona esimerkiksi kultaisen tunnin aikana tai pilvisellä säällä.
- Säädä kameran suljinaikaa haluamallasi tavalla. Näin saat hallittua, kuinka paljon kuvassa näkyy liikettä.
- Pyydä kavereitasi juoksemaan kameraa kohti, kuvaa myös lentäviä esineitä.
- Tulosta kuvat ja piirrä pyörremyrsky sekä liimaa kaverisi kuvaan juoksemaan sitä pakoon.

Kirjoittanut: Pietari Vappula