Hyppää pääsisältöön

Tähtien tarina: Hannes Häyrinen

Hannes Häyrinen Matti Kassilan elokuvassa Radio tekee murron (1951)
Hannes Häyrinen Matti Kassilan elokuvassa Radio tekee murron (1951) Hannes Häyrinen Matti Kassilan elokuvassa Radio tekee murron (1951) radio tekee murron

Tähtien Tarina -sarjassa Peter von Bagh tarkentaa katseensa kussakin osassa lähikuvaetäisyydelle yhteen merkittävään suomalaiseen elokuvapersoonaan. Ensimmäisenä äänessä on Hannes Häyrinen, vanha vihainen mies.

Sarja perustuu pitkälti von Baghin aikoinaan tekemiin pitkiin haastatteluihin, ja materiaalissa on suuri osa sellaista jota ei ole muualla nähty. Kiireettömästi tehtyjen haastattelujen lomaan von Bagh yhdistää omalla oivaltavalla tavallaan elokuvia, valokuvia ja ajankuvia, ja tuloksena on kuusi viisasta ja lämmintä henkilökuvaa suomalaisen elokuvan Ihmisistä.

Sarjan aloittaa vuonna 1991 kuollut näyttelijä Hannes Häyrinen. Ohjelma alkaa kuvalla Elokuva-aitasta ja Hannes Häyrisen ensimmäisestä haastattelusta. Ohjelman runkona olevat Peter von Baghin ja Mauri Riikosen tekemät haastattelut Häyrisen kanssa puolestaan jäivät näyttelijän viimeisiksi haastatteluiksi. Näiden haastatteluiden väliin mahtuu vuosikymmenien työ näyttelijänä teatterissa, elokuvissa, radiossa ja televisiossa.

Hannes Häyrinen muistelee omalla värikkäällä tavallaan kuinka hän päätti jättää koulun (”kun todistuksessa oli enemmän nelosia kuin vitosia”) ja pyrki ja pääsi teatterikouluun. Alku ei teatterikoulun jälkeen ollut auvoinen. Lähimmäksi taiteen tekemistä Häyrinen pääsi Georg Malmstenin ohjaamassa musikaalissa, tittelinään ylimääräinen kulissimies! Ura kuitenkin urkeni, ja sen aikana Häyrinen näytteli yli 50 elokuvassa, lukemattomissa näytelmissä, toimi teatterinjohtajana, kuului 12 vuotta Kankkulan Kaivo -radio-ohjelmassa ja pyöritti 60- ja 70-lukujen molemmin puolin omaa Hanski-televisiosarjaa yli 7 vuotta.

Tähtien Tarina keskittyy kuitenkin enimmäkseen Häyrisen elokuvaelämään, suuriin ja pieniin rooleihin ja Häyrisen merkitykseen suomalaiselle elokuvalle. Ison osan muisteluista saa sota-aika, jolloin Häyrinen oli sekä rintamalla että välillä viihdytysjoukoissa ja elokuvia tekemässä. Tarinat tuolta ajalta ovat karuja, ja tuovat esiin Häyrisen, jota nykyään ehkä määriteltäisiin termillä tiukka jätkä.

Pro Finlandiallakin palkittu Häyrinen itse suhtautuu elämänuraansa lähes vähätellen. Matti Kassilan ohjaama Radio tekee murron nousee siksi elokuvaksi jonka Häyrinen omista elokuvistaan ottaisi mukaan autoille saarelle. Muista ei sitten niin väliä ollut. ”Sitä oli isoa ja pientä, komediaa ja vakavaa, ei niitä muista, minä olin vain pikkutekijä ja otin vastaan sen mitä tarjottiin.” Suunnilleen näin näyttelijä itse kuvailee uraansa, vaatimattomana, mutta samalla hykerryttävän teräväkielisenä. Pölkkypää on kevyimmästä päästä luonnehdintoja vastanäyttelijöistä ja kollegoista. Vain Tauno Palo nousee Häyrisen puheissa varauksetta suureksi, sekä ihmisenä ja näyttelijänä. Lähes kaikista muista löytyy jotain puutetta, kuten täydellistä kyvyttömyyttä näytellä.

Hannes Häyristä kutsuttiinkin toisinaan nimellä Vanha Vihainen Mies, määritelmä jonka hän oli ihan itse itselleen keksinyt. Tähtien tarinan ensimmäisen jakson perusteella ei ehkä ihan aiheeton määritelmä, mutta onneksi sen vihaisuuden ryppyjen lomasta pilkottaa riittävän usein lämmin ihminen ja hieno näyttelijä.

Sarjan muissa osissa pääsevät ääneen Ville Salminen, Eeva-Kaarina Volanen, Hannu Leminen, Leif Wager ja Tarmo Manni.

perjantaisin 25.7.2014 alkaen

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa