Hyppää pääsisältöön

Tähtien tarina: Tarmo Manni

Pentti Siimes ja Tarmo Manni tv-teatterin näytelmässä Leikin loppu (1968)
Pentti Siimes ja Tarmo Manni tv-teatterin näytelmässä Leikin loppu (1968) Pentti Siimes ja Tarmo Manni tv-teatterin näytelmässä Leikin loppu (1968) Kuva: Yle/Leif Öster tv-teatteri

Peter von Baghin sarjan viimeisen osan tähti on Tarmo Manni, suomalaisen näyttämöhistorian suuri diiva ja persoona.

Köyhän maalaisperheen poika teki lapsena töitä paimenena ja renkinä, ja mikä lie olisi ollut kansakoulun kesken jättäneen Mannin elämä ja tulevaisuus, ellei tilan isäntä olisi kiinnittänyt huomiota Mannin sekä kykyihin että haluun esiintyä ja olla esillä. Manni pääsi nuorisoseuranäyttämöille ja lausuntaoppiin, ja sitä tietä aikanaan vastaperustettuun Suomen Teatterikouluun.

Tarmo Manni tunnetaan lähinnä teatteritöistään, jota hän teki yli 40 vuotta Suomen Kansallisteatterissa. Tähtien tarina kertoo kuitenkin Mannin ehkä hieman vähemmälle maineelle jääneestä elokuvaurasta, joka käsittää sekin puolensataa roolia. Elokuvaläpimurtonsa Manni teki moraalittomana hurmurina Valentin Vaalan elokuvassa Gabriel, tule takaisin. Yksi Mannin tunnetuimmista rooleista on kuitenkin Honkajoen hahmo Edvin Laineen Tuntemattomassa sotilaassa. Tarinan mukaan Edvin Laine antoi Mannille Honkajoen pienehkön roolin kostoksi siitä, että Manni usein imitoi ja teki pilkkaa Laineesta. Mannin tulkinta hieman tärähtäneestä pasifistista ja ikiliikkujan keksijästä nousi kuitenkin yhdeksi keskeiseksi hahmoksi Tuntemattoman henkilögalleriassa, osaksi suomalaista elokuvahistoriaa.

Tähtien tarinassa Manni puhuu elämästään ja töistään ja aikalaisistaan, ja koska kyseessä on Tarmo Manni, puhujaa ei vaivaa liika vaatimattomuus tai väheksyvä suhtautuminen oman persoonansa valovoimaisuuteen. Kuten aikanaan Mannin eläessäkin, kun Manni oli tilaisuudessa läsnä, kellään ei ollut epäilystä siitä, kuka on paikalla.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa