Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä edulliset alkometrit: promillelukemissa selviä eroja

Kolme kovaa alkometrien kanssa
Tamperelaiset Salla Syvänen, Aino Siippainen ja Kalle Ahola testasivat alkometrejä. Kolme kovaa alkometrien kanssa alkometri

Kuningaskuluttajan kolme kovaa ottivat selvää, voiko edullisten alkometrien mittaustuloksiin luottaa. Testissä oli neljä mittaria: Alkometrix Fuel Cell Breathometer, Driveguard, Alkometrix Mini ja Alcoscan AL-2500. Alkometrien tuloksia verrattiin poliisin virkakäytössä olevan Alco Sensor III:n mittauksiin.

Testaajakolmikkoomme kuuluivat tamperelainen pariskunta Aino Siippainen ja Kalle Ahola sekä heidän ystävänsä Salla Syvänen. Alkometrit olivat heillä kokeiltavana tositoimissa juhannusviikon ajan.

Erityisesti testissä paneuduttiin alkometrien käytettävyyteen ja tulosten luotettavuuteen. Alkometrien lopullinen tarkkuus testattiin Pirkanmaan poliisin kolmen vanhemman konstaapelin valvonnassa.

Tarkkuutta mitattaessa testaajat joivat jokainen yhteensä neljä annosta noin 40-prosenttista alkoholijuomaa. Alkoholiannoksen ottamisen jälkeen testaajat odottivat noin 15 minuuttia, joivat vettä ja huuhtelivat sillä suunsa ennen puhaltamista mittareihin, ettei suussa oleva alkoholi olisi vääristänyt mittauksia.

Eroja löytyi heti

Alkometrien mittaustulosten erot alkoivat näkyä jo ensimmäisen alkoholiannoksen jälkeen. Alkometrixin Fuel Cell näytti kaikilla testaajilla pyöreätä nollaa, vaikka poliisin puhallutus mittautti kolmikolle lukemia 0,15-0,17 promillen väliltä. Testaajat olivat laittaneet Fuel Cellin antamat matalat tulokset jo aiemmin merkille.

Minusta se on todella vaarallista, että alkometri ylipäänsä näyttää alakanttiin

- Juhannuksena puhallutimme Fuel Cellillä noin kymmenkunta kaveria, jotka olivat juoneet reilusti alkoholia ja ihmettelimme jo silloin sen antamia matalia lukuja. Kaiken lisäksi mittari näytti silloin porukkamme täysin selvänä olleen kuskin lukemaksi 2,2 promillea, Kalle Ahola ihmetteli.

Testaaja Aino Siippainen puhaltaa alkometriin
Fuel Cell näytti promillet alakanttiin. Testaaja Aino Siippainen puhaltaa alkometriin puhaltaminen

- Minusta se on todella vaarallista, että alkometri ylipäänsä näyttää alakanttiin, Salla Syvänen mietti.

Vanhempi konstaapeli Kimmo Ronkainen ei pidä edes kalliimpia alkometrejä kovin luotettavina.

- Eräs tuttavani oli ostanut kalliin alkometrin ja puhaltanut siihen aamulla nollat. Ennen rattiin menoa kuitenkin puhallutin hänet myös poliisin mittarilla ja tulos näyttikin 0,7 promillea, Ronkainen totesi.

Suomessa rattijuopumuksen raja on 0,5 promillen alkoholipitoisuus veressä tai 0,22 mg alkoholia litrassa uloshengitysilmaa.

Mittarit näyttivät myös yläkanttiin

Testissä olleista mittareista ainoastaan Fuel Cell vääristi promilleja alaspäin. Driveguard ja Alkometrix Mini sen sijaan nostivat lukemat nopeasti yli sallitun rajan. Toisen alkoholiannoksen juomisen jälkeen Driveguardin analogisen mittarin neula heilahti testaajilla korkeimmillaan jopa 1,5 promilleen, vaikka poliisin mittari näytti 0,33 promillea.

- Driveguard näytti aiemmissakin mittauksissamme yleensä joko nollaa tai1,5 promillea. Vähänkin jos nautti alkoholia, niin yleensä silloin mittari heilahti maksimiin, Aino Siippainen totesi.

- Ulkomuodoltaan tämä on testin vakuuttavimman näköinen mittari. Tästä syntyy mielikuva, että tällä on 90-luvulla nuorisotaloilla puhallutettu nuoria, Kalle Ahola veisteli.

Testin halvin mittari, Alkometrix Mini, ei näyttänyt tuloksia yhtä paljon yläkanttiin kuin Driveguard. Mittari oli myös testin ainoa, jossa ei ollut puhaltamiseen suukappaletta. Salla Syväsen mukaan Mini oli testin helppokäyttöisin..

Vanhempi konstaapeli puhalluttaa testaajaa
Vanhempi konstaapeli Tomi Koponen puhallutti Kalle Aholaa testipäivänä. Vanhempi konstaapeli puhalluttaa testaajaa puhaltaminen

- Vaikuttaa siltä, että kun tähän puhaltaa nollatuloksen, niin se pitää paikkansa ja siihen voi luottaa, hän summasi.

Vanhempi konstaapeli Tomi Koponen antoi myös hyvän ohjenuoran alkometrien tulosten tulkitsemiseen.

- Jos nämä mittarit näyttävät jotain muuta kuin nollaa, oli lukema miten pieni hyvänsä, niin silloin ei kannata lähteä auton rattiin.

Selkeä voittaja löytyi

Alkometrejä on edellisen kerran testattu Kuningaskuluttajassa noin kuusi vuotta sitten. Tuolloin testissä oli hitusen kalliimpia malleja ja laitteiden antamat tulokset olivat testaajien mielestä suuntaa-antavia. Nyt tehty testi kuitenkin osoittaa, että halvemmissa alkometreissä mittaustulokset voivat heitellä runsaasti.

Yleisenä suosituksena kannattaa pitää mielessä periaate: jos otat, niin et aja

Alkometrien lopulliset pisteet annettiin vasta viimeisenä testipäivänä, kun mittareiden tuloksia oli verrattu poliisin alkometrin antamiin lukemiin. Painotus pisteiden antamisessa oli alkometrien tulosten tarkkuudessa.

Testin alkometreistä lähimmäksi poliisin mittarin tuloksia pääsi Alcoscanin AL-2500. Sen antamat promillelukemat olivat kaikkien lähimpänä poliisin alkometrin tuloksia. Poliisit eivät yllättyneet tulosten heittelyistä.

- Semmoinen haisu on ollut, että näissä mittareissa on laatueroja. Yleisenä suosituksena kannattaa pitää mielessä periaate: jos otat, niin et aja, Kimmo Ronkainen muistutti.

Testitulokset

Tuote Pisteet (1–5) Hinta/€
Alcoscan AL-2500 4,3 34,90
Alkometrix Mini 3,3 9,90
Driveguard 2,0 35
Alkometrix Fuel Cell Breathometer 1,3 49,90

Plussat ja miinukset

Alcoscan AL-2500

Tuotekuvassa alkometri Alcoscan AL-2500
Alcoscan AL-2500 Tuotekuvassa alkometri Alcoscan AL-2500 alkometri

+ Laite antoi testin tarkimmat tulokset
+ Tosi helppo käyttää, vain yksi nappi koko laitteessa
+ Pienikokoinen, joten kulkee helposti mukana
+ Nappi on syvennyksessä, joten se ei painu pohjaan, jos se on laukussa.
+ Kertoo äänimerkillä selkeästi, milloin pitää lopettaa puhaltaminen

- Ei varoita mitään, jos 0,5 promillea ylittyy

Alkometrix Mini

Tuotekuvassa alkometri Alkometrix Mini
Alkometrix Mini Tuotekuvassa alkometri Alkometrix Mini alkometri

+ Todella helppo käyttää, vain yksi nappi
+ Näyttää puhallustulokset koko ajan yläkanttiin
+ Näyttöön ilmestyy merkki, kun 0,5 promillea ylittyy

- Ei pilliä, johon puhaltaa
- Piippaa, mutta ei saa selvää, milloin lopettaa puhallus
- Ei valoa näytössä
- Todella herkkä nappi, jonka vuoksi laite menee ärsyttävän helposti päälle esimerkiksi laukussa

Driveguard

Tuotekuvassa alkometri Driveguard
Driveguard Tuotekuvassa alkometri Driveguard alkometri

+ Selkeät käyttöohjeet, jotka kulkevat mukana koko ajan, sillä ne on kirjattu laittaan selkäpuolelle
+ Isokokoinen, ei häviä helposti
+ Todella helppo käyttää ja selkeät merkkivalot
+ Merkkivalo syttyy, kun 0,5 promillea ylittyy

- Vaatii kuusi AA-paristoa ja niiden laittaminen paikoilleen on yllättävän haastavaa
- Kaipaisi jotain äänimerkkiä, kun puhallus on valmis
- Tulokset eivät ole kovin tarkkoja. Nollaan voi luottaa, mutta jos on ottanut alkoholia, niin viisari pompsahtaa nopeasti ääriasentoon

Alkometrix Fuel Cell Breathometer

Tuotekuvassa alkometri Alkometrix Fuel Cell Breathometer
Alkometrix Fuel Cell Breathometer Tuotekuvassa alkometri Alkometrix Fuel Cell Breathometer alkometri

+ Akku mukana, ei tarvitse paristoja
+ Mukana laturi, jolla voi laitteen voi ladata auton tupakansytyttimessä tai USB-johdon avulla tietokoneessa
+ Selkeä käyttää ja äänimerkit kertovat, milloin pitää lopettaa puhaltaminen
+ Näyttöön ilmestyy merkki, kun 0,5 promillea ylittyy

- Tuloksiin ei voi luottaa, koska näyttää promillelukemat koko ajan alakanttiin
- Todella kovat näppäinäänet
- Alkometrissä on 200 muistipaikkaa puhalluksien tallentamista varten, joita ei kuitenkaan tule hirveästi käytettyä

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.