Hyppää pääsisältöön

Vaaniiko vaunussa tarkastaja? Smurffitutka kertoo

Kovasti tekisi mieli hujauttaa muutama pysäkinväli metrossa tai sporassa maksamatta, mutta tarraako lain koura rinnuksista kesken kaiken?

Punaiset pallukat kielivät smurffeista. // Kuva: www.smurff.it / Kuvakaappaus

Pääkaupunkiseudulla asuvan yksilön kohtaa toisinaan suuri dilemma: Tohtisinko matkustaa muutaman pysäkinvälin matkakorttia leimaamatta, vai kärähdänkö? Matkakortilta on ehkä juuri loppunut kausi tai rahalla ladattu arvo, tai kenties koko korttia ei ole tullut hankittua ensinkään. Kertalippu tuntuu tyyriiltä, mutta apostolinkyydillä matkan taittaminen kehtuuttaa.

Helsingin sisäisen liikenteen kertalippu kustantaa kolme euroa päiväsaikaan, mutta toisaalta tarkastajalle - eli smurffille - liputta matkustamisesta kärähtäminen sakottaa 80 euron verran. Automaatista lipun ostaminen maksaa 2,20 tai 2,50 euroa.

Kaupunkilaisen extreme-urheilua - eli maksamatta matkustamista - harrastetaan metroissa ja raitiovaunuissa. Kyseisen extreme-lajin harrastajille on jo perustettu oma Facebook-ryhmä Smurffitutka, jossa tarkkasilmäiset ilmoittavat havaitsemistaan lipuntarkastajista. Ryhmä on hyvin aktiivinen, ja vaanivista tarkastavista tehdään runsaasti ilmoituksia.

Nyt nettiin on avattu Smurffitutkalle oma sivusto, joka näyttää kulkevat raitiovaunut ja metrojunat kartalla reaaliajassa. Palvelun kautta matkustajat voivat ilmoittaa smurffi-havaintonsa. Palvelussa näkyvät punaisina kaikki raitiovaunut, metrojunat ja asemat, joilla on havaittu tarkastajia viimeisen 15 minuutin sisällä.

Smurffi-nimitys on suotu lipuntarkastajille näiden sinisten univormujen ansiosta.

Lähteet: Facebook, smurff.it