Hyppää pääsisältöön

YleX Viikon kellaribändi The Empire Strikes: Keikoista on puhuttu ulkomaisten rokkiluolien kanssa

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia Kellarin bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat tällä kertaa The Empire Strikes -yhtyeen.

the empire strikes // Kuva: The Empire Strikes

Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat valitsivat viime viikon Kellaribändeistä parhaaksi The Empire Strikesseuraavin sanoin:

- Energinen ja koukuttava sekoitus The Hellacoptersin toimintarockia sekä Agentsin suomimelankoliaan. Kombinaatio on saatu pätevän tuotannon ja tiukan soiton ansiosta naitettua saumattomasti yhteen. Tyylikkään ulkomusiikillisen habituksen lisäksi bändillä tuntuu olevan bileidensytyttäjäntaitoja, mikä ei koskaan ole haitaksi.

Milloin ja miten aloititte musiikin tekemisen?

- The Empire Strikes aloitti toimintansa vuonna 2012. Musiikkia on tietysti tehty osittain yhdessä ja erikseen jo pidemmän aikaa. Topilla ja Tommilla on yhteistä historiaa bänditoiminnasta ja keikkailusta noin kahdeksan vuoden ajalta.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?

- Ehdottomasti kaksi onnistunutta EP:tä. Nähtävästi jotain on tehty oikein kun herra Kenttämaa on kahdesti poiminut Empparit kaikkien hyvien joukosta soittoon.

Paljonko olette keikkailleet ja minkälainen livebändi olette?

- "Liian vähän" on suora vastaus suoraan kysymykseen. Vesille tekee venosen mieli. Nyt on alla toistakymmentä keikkaa ja tietysti enemmän on enemmän, niinkuin Yngwie asian ilmaisi. Vähäiset kilometrit ei poista sitä tosiseikkaa että olemme lavalla erittäin energisiä. Biisit tukee kohkaamista ja päinvastoin.

Mihin tähtäätte, onko musiikki vain harrastus vai haluatteko siitä ammatin?

- Tällä hetkellä tapetilla on pitkäsoiton nauhoitukset, jota varten Joensuun takametsistä on varattu reilusti studioaikaa lokakuun alkupuolelle. Tarkoitus olisi julkaista kyseinen hengentuote alkuvuonna 2015 vinyylimuodossa. Tietenkin olisi erittäin mukavaa löytää levylle myös ulkopuolinen julkaisija. Lisäksi keikkaneuvotteluja on käyty pohjoismaiden, baltian ja Saksan rokkiluolien buukkaajien kanssa. Baltian maista onkin oikein hyviä keikkakokemuksia lähimenneisyydestä. Kyllä kaikki pojat haluavat olla ammatikseen rokkitähtiä. Tai astronautteja. Tai NHL-staroja. Realiteetit ovat kunnossa, mutta kyllä tätä hommaa tosissaan tehdään.

Ketkä ovat esikuvianne?

- Esikuvina voisi pitää jokaista artistia tai bändiä joka uskoo omaan juttuunsa ja joiden tuotoksista kuuluu soittamisen ilo läpi. Olisi itsepetosta kieltää Hellacoptersin, Flaming Sideburnsin, Backyard Babiesin, Tehosekoittimen tai Turbonegron vaikutteet. Mutta kyllä tuolta vaikutelaarista löytyy muutakin kuin skandinaavinen toimintarock ja powerpop. Agentsista RATMiin ja Black Sabbathista vaikka Vesku Loiriin.

Mikä on bändin roolitus biisinteossa? Kuka tekee biisit?

- Biisit sovitetaan käytännössä treeniksellä loppuun joko Tommin tai Topin alkuideasta. Toisinaan jompikumpi tuo kokonaisen kappaleen jota sitten pyöritellään ja muokataan kimpassa.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

- Riippuu tietysti biisistä. Rokkikliseillä ja one-linereilla pääsee pitkälle jos se kuuluu kyseiseen ralliin, mutta kuulijan kannalta hyvät ja mielenkiintoiset lyriikat vievät yleensä kappaleen ihan uudelle levelille. Hyvät sanat, parempi mieli.

Onko kielellä suuri merkitys?

- On. Ainakin silloin jos haluaa päästä myös ulkomaan elävien tietoisuuteen. Englanti on kielenä helpompi myös kiertoilmausten, kielikuvien ja sisäpiirin vitsien rakentamisessa.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Kyllä siitä tuli oikein hyvä olo kun näin pääsi käymään. Eikä laiteta hanttiin jos soisi vaikka useamminkin.

Kuuntele The Empire Strikesia Bandcampissa.

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiaan radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!