Hyppää pääsisältöön

Amerikan vaikuttajanaisia

Mielenosoittaja pitelee palkkatasa-arvoa vaativaa kylttiä.
Palkkatasa-arvo on naisasialiikkeen pitkäaikaisimpia vaatimuksia. Mielenosoittaja pitelee palkkatasa-arvoa vaativaa kylttiä. Kuva: Getty Images Cincinnati,amerikan vaikuttajanaiset

PBS:n kolmeosainen dokumentti kertoo Amerikan historian laajimmasta yhteiskunnallisesta mullistuksesta: kun naiset nousivat vaatimaan heille kuuluvaa osuutta poliittisesta vallasta, taloudellisista mahdollisuuksista ja henkilökohtaisesta vapaudesta.


Vallankumous on tapahtunut niin kansakunnan julkisessa kuin kansalaisten yksityisessä elämässä, tuomioistuimissa ja kongressissa, pääkonttoreissa ja makuuhuoneissa. Ja se on muuttanut maailman odotuksia naisten suhteen ja naisten odotuksia itsensä suhteen.

Sarjassa kerrataan naisasialiikkeen suuria hetkiä Amerikassa: Betty Friedanin teoksen Naisellisuuden harhat ilmestyminen 1963, 1970-luvun saavutukset syrjivien lakien ja rakenteiden vastaisessa taistelussa, Anita Hill syyttämässä korkeimpaan oikeuteen esitettyä Clarence Thomasia seksuaalisesta häirinnästä senaatin valiokunnassa 1991.

Nyt on uuden sukupolven feministien aika puolustaa – ja kyseenalaistaa – äitiensä perintöä.

Amerikan vaikuttajanaiset -sarjassa muistojaan kertovat tunnetut naiset kuten Hillary Clinton, Ellen DeGeneres, Oprah Winfrey ja Gloria Steinem, sekä vähemmän tunnetut oikeuksiensa puolesta taistelijat eri aloilta hiilikaivoksista lääketeollisuuteen.

Sarja on osa PBS:n ja yhteistyökumppanien Makers-projektia. Projektin verkkosivuilla (englanniksi) on suuri videokokoelma naisten omakohtaisia tarinoita.

  • Amerikan vaikuttajanaiset (Makers: Women Who Make America), USA 2013. Tuotanto PBS
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa