Hyppää pääsisältöön

Areenan uusi iPad-sovellus

Areenan uusi iPad sovellus on julkaistu! Applen sovelluskaupasta ladattava sovellus on ilmainen ja toimii kaikilla iPad-laitteilla, jotka käyttävät iOS 7 -käyttöjärjestelmää tai uudempaa versiota. Muilla iOS-laitteilla toimii edelleen vanha Areena-sovellus.

iPad-sovelluksen jälkeen luvassa on uusittu versio Android-laitteille tarkoitetusta Areena-sovelluksesta. Luvassa on myös uudistettu versio Areenan verkkopalvelusta. Näihin uudistuksiin palaamme syksyn aikana.

Nyt julkistettu iPad-sovellus on ensimmäinen versio ja sovelluksen kehittäminen jatkuu. Uusia ominaisuuksia on siis luvassa. Toiveita ja kritiikkiä voi lähettää sovelluksessa olevan palautetoiminnon kautta.

Alla lyhyt esittely sovelluksen ominaisuuksista.

Avausnäkymä

Sovelluksen ensimmäinen kokonaisuus on kokoelma toimituksen suosittelemia ohjelmia eli suositukset. Suosituksia voi selata liuttamalla suositusrullaa sivusuunnassa. Painamalla suositusrullassa olevaa ohjelmaa pääset suositellun ohjelman näkymään.

Suositusrullan alla on tv-näkymässä listattu Ylen tv-kanavat ja radionäkymässä radiokanavat ja niillä tällä hetkellä esitettävät ohjelmat sekä seuraavaksi esitettävä ohjelma. Klikkaamalla kanavapainiketta pääset seuraamaan kanavalla tällä hetkellä esitettävää ohjelmaa. Kanavan käynnistyessä ruudun alaosassa näkyy kanavalista, josta voit valita jonkin toisen kanavan. Näkymän yläosassa näkyy äänenvoimakkuuden säädin. Nämä elementit poistuvat kuvasta, kun täppäät ruutua kerran. Kun kosketat ruutua uudestaan, valintaelementit ilmestyvät ruutuun uudestaan.

Seuraavana näkymässä on ryhmä listoja, joihin on koottu Areenan tarjontaa. Kunkin listan sisältöä selataan suosittelunäkymän tavoin sivusuunnassa.

Ohjelmanäkymä

Koskettamalla ohjelmaa pääset yksittäisen ohjelman näkymään. Ohjelmanäkymästä voi käynnistää ohjelman painamalla kolmiokuvaketta. Kuten jo aiemmin, iPad-sovelluksen kuvanlaatu riippuu käytettävän verkkoyhteyden laadusta. Parhaimmillaan kuvanlaatu on 720p-tasoista, mutta verkkoyhteyden laadun vaihdellessa myös kuvanlaatu laskee tasolle, jolla videostreamia voidaan välittää. Ohjelmanäkymässä voit myös lukea ohjelman kuvauksen sekä nähdä, kuinka pitkä ohjelma on, milloin se on julkaistu sekä kuinka pitkään ohjelma on vielä katsottavissa tai kuunneltavissa Areenassa.

Ohjelmanäkymästä voit myös jakaa ohjelman sosiaalisen median palveluihin näkymän oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta painamalla. Ohjelmanäkymä sulkeutuu painamalla Sulje-tekstiä. Näytä sarja -tekstiä painamalla siirryt sarjanäkymään.

Sarjanäkymä

Sarjanäkymä sisältää sarjan kaikki Areenassa katsottavat jaksot sekä sarjan lyhyen kuvauksen. Kutakin jaksoa pääsee katsomaan painamalla jakson kuvaa. Mikäli haluat jaksosivulle, paina kuvan alla olevaa i-symbolia.

Sarjasivulla voit katsoa myös sarjaan liittyviä klippejä, mikäli niitä on tarjolla. Takaisin sovelluksen päänäkymään pääset painamalla Sulje tekstiä vasemmassa ylälaidassa.

Valikkonäkymä

Päänäkymän vasemmassa yläkulmassa olevaa Valikko-symbolia painamalla pääset sovelluksen valikkoon. Valikon Suositukset-linkki johtaa sovelluksen päänäkymään.

Tv-opas- ja Radio-opas linkit vievät kanavittain ohjelmia listaavaan näkymään. Ohjelmaoppaasta pääset katselemaan ja kuuntelemaan ohjelmia, joiden vieressä on turkoosilla pohjalla oleva toistosymboli. Mikäli symboli on harmaa, on ohjelma tulossa Areenaan myöhemmin. Ohjelmaopasta voit selata eteen- ja taaksepäin liuttamalla yläreunan päivämääräpalkkia. Ohjelmaoppaasta löytyvät myös suurimpien kaupallisten kanavien ohjelmatiedot sekä linkit Katsomon ja Ruudun ohjelmiin. Näitä ohjelmia voi katsella, mikäli laitteelle on asennettu näiden palveluiden mobiilisovellukset. Yle ei vastaa näiden sovellusten toimivuudesta tai sisällöstä.

Valikon Katso tv:tä ja Kuuntele radiota -tekstistä pääset valitsemaan nyt käynnissä olevien Ylen kanavien tarjonnasta sinulle sopivaa ohjelmaa.

Seuraavana valikon listassa ovat erilaisten ohjelmatyyppien linkit. Esimerkiksi Sarjat ja elokuvat -näkymä listaa kaikki Areenassa tarjolla olevat sarjat ja elokuvat. Voit selata tarjontaa joko julkaisujärjestyksessä tai ohjelmien nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Lajityyppi-valinnan avulla voit tarkentaa selailua vain tiettyyn lajityyppiin, esimerkiksi kotimaisiin sarjoihin.

Haku

Kaikissa selailunäkymissä on myös oikeassa yläkulmassa hakulaatikko, josta voit hakea ohjelmia niiden nimellä. Ennustava haku alkaa listata ohjelmia jo muutaman kirjaimen kirjoituksen jälkeen. Hakutuloksessa on erotettu toisistaan tv- ja radio-ohjelmat. Haku kohdistuu tällä hetkellä ohjelmien nimiin: esimerkiksi ohjelmien kuvauksista ei vielä tällä hetkellä voi hakea. Hakua kuitenkin kehitetään jatkossa.

Käyttö ulkomailla

Sovelluksen käyttö onnistuu myös Suomen ulkopuolella: sovellus tunnistaa automaattisesti, missä sitä käytetään. Ulkomailla käytettäessä sovellus näyttää vain ne sisällöt, jotka ovat katsottavissa ulkomailla. Suorien lähetysten näkymässä ja ohjelmaoppaassa ulkomailla katsottavien ohjelmien yhteydessä näkyy turkoosilla pohjalla esitettävä kolmiosymboli.

Keitä tämän takana on?

Areena-sovelluksen on toteuttanut Yle Areenan kehitystiimi. Tiimin kuuluvat suunnittelija ja projektin tuoteomistajana toiminut Matti Kivinen, AD Egon Randlepp ja graafikko Milla Moisio sekä Ylen ulkopuolelta Saskenilta kehittäjä Simo-Pekka Aalto.

Mitä tämän takana on?

Uusi Areena-sovellus ja kaikki Areena-palvelut tästä eteenpäin käyttävät Ylen uusia ohjelmointirajapintoja, joita nörttikielellä kutsutaan lyhenteellä API. APIen etuna on se, että niiden avulla uusien palveluiden tekeminen on huomattavasti helpompaa kuin aiemmin. Mikäli tarvitaan Areena-sovellus vaikkapa uudelle älyrannekellolle, on sen toteuttaminen yhteisten rajapintojen avulla ketterämpää kuin rakentaa kerros kerrokselta vain älyrannekelloille tehty ratkaisu. API-rakennetta käyttää Areenan lisäksi mm. Yle Uutisten Uutisvahti-sovellus.

Käytännössä APIt välittävät tietoa Ylen lukuisista taustajärjestelmistä sovelluksiin ja muihin esityskerroksiin. Esimerkiksi televisio-ohjelmien kuvaustekstit siirtyvät Areena-sovellukseen tv:n Plasma-nimisestä tuotantojärjestelmästä Programs API -nimisen rajapinnan kautta.

Vaikka APIt helpottavatkin rakennustyötä, ei Ylellä jatkossakaan ole mahdollisuutta tukea kaikkia markkinoilla olevia laitteita. Tämän vuoksi pyrimme avaamaan rajapintoja ulkopuolisille toimijoille, jotta nämä voisivat kehittää ratkaisuja erilaisille laitteille ja alustoille. APIen avaamisesta kerrotaan tarkemmin Ylen Kehitys kehittyy -blogissa ja Ylen yhtiösivuilla aiheesta on kirjoittanut mm. Yle Internetin kehityspäällikkö Sami Kallinen.

Kommentit
  • Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan äly-tv-sovellukset uudistuvat

    Yle Areenan käyttö äly-tv-laitteilla kasvoi vuoden 2020 aikana 100%. Aiemmat eri päätelaitteille tehdyt äly-tv-sovellukset on tehty vuosien varrella eri kumppaneiden kanssa. Vuoden 2021 aikana julkaistavat sovellukset tehdään Yle Areenan omassa tiimissä. Uudistuksen myötä sovelluksen käyttökokemus paranee ja sisällöt löytyvät paremmin. Meille sovellusten jatkokehitys on helpompaa.

  • Näin käytät Yle Areenaa autossa

    Yle Areenan käyttö autoissa helpottuu.

    Yle Areenaa voi nyt käyttää entistä kätevämmin ja turvallisemmin autoissa, kun Yle Areena tuodaan autojen viihdejärjestelmiin. Kyseessä on Ylen kuunneltavat sisällöt – videosisältöä ei voi toistaiseksi käyttää näiden autoviihdejärjestelmien avulla.