Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Autonvuokraajan muistilista - ymmärrä mistä maksat

Auton kojelauta
Auton kojelauta Kuva: CC lisenssi/Wikimedia/Milkmandan kojelauta

Matkat varataan yhä useammin verkon kautta. Autoja sen sijaan vuokrataan enemmän vasta matkakohteessa kuin ennakkoon verkosta tai matkatoimistovirkailijan kautta.

Auton voi vuokrata monella tavoin: matkanjärjestäjän kautta tai omin päin, suoraan autovuokraamosta verkossa, lentoyhtiön kautta tai nettimatkatoimistosta, tai vaikkapa verkon hakukoneen avulla. Vertailumme mukaan halvimman auton sai suoraan vuokraamosta. Olipa tapa mikä tahansa, onnistuneen autonvuokrauksen varmistamiseksi kannattaa huomioida muutama asia.

1. Tarvittavat asiakirjat

Ehdoton edellytys autonvuokrauksessa on pääkuljettajan nimissä oleva luottokortti. Vaikka vuokrauksen voisi maksaa käteisellä, luottokortti tarvitaan takuuksi - joskus kortteja tarvitaan jopa kaksi. Esimerkiksi Avis ja Sixt vaativat kalliimpien autojensa vuokraamiseen kaksi luottokorttia. Tarkista ennen matkaa, mitkä luottokortit autonvuokraamo hyväksyy.

Avis autovuokraamo Yhdysvalloissa
Avis autovuokraamo Yhdysvalloissa Kuva: CC lisenssi/JeffreyBeall/Flickr vuokraus
Luottokortin lisäksi tarvitaan tietysti passi, lisäksi useimmiten riittää kotimainen ajokortti. Varmista kuitenkin, milloin vaaditaan myös kansainvälinen ajokortti. Euroopan maista kansainvälistä ajokorttia suositellaan esimerkiksi Albaniaan ja Venäjälle.

Tulosta mukaasi myös mahdollisen verkossa tehdyn varauksen vahvistustosite ja/tai maksutosite.

2. Kuka ajaa autoa

Selvitä ikärajat. Autonvuokraus onnistuu monissa maissa vasta 21–25-vuotiailta. Usein alle 25-vuotiailta peritään nuoren kuljettajan lisämaksu, esimerkiksi Aviksella maksu on 10 euroa ja arvonlisävero päivässä. Joillakin autovuokraamoilla on kuljettajille myös yläikäraja, esimerkiksi 70 vuotta.

Usein alle 25-vuotiailta peritään lisämaksu.

Lisäksi edellytetään, että kuljettajalla on ollut ajokortti vähintään vuoden ajan. Esimerkiksi Sixt tosin edellyttää kolmen vuoden ajokokemusta kalliimman luokan autoihin.

Mikäli autoa ajaa useampi ihminen, lisäkuljettajasta veloitetaan maksu. Se vaihtelee eri yhtiöillä kolmesta kuuteen euroa päivässä.

3. Tarkista, mitä autonvuokraus sisältää

Perusvakuutukset, kolariturva ja varkausvakuutus, yleensä sisältyvät autonvuokrauksen hintaan.

Ymmärrä lyhenteet

Auton vuokraussopimusten lyhenteet ja sanahirviöt, jotka useimmiten tarkoittavat vahinkotapauksissa omavastuuta pienentäviä turvia:

 • CDW/CDR – Collision Damage Waiver/Collision Damage Reduction – kolariturva
 • TW/TP – Theft Waiver/Theft Protection – varkaus- ja ilkivaltaturva
 • SC –- SuperCover – lisäturva, joka pienentää omavastuuta kolari-, varkaus- ja ilkivaltatapauksissa
 • SUPER CDW – Super Collision Damage Waiver – lisäturva, joka pienentää omavastuuta kolarissa
 • TI – Third Party Liability – korvaa kolaritilanteessa kolmannelle osapuolelle sattuneen vahingon
 • PAI – Personal Accident Insurance – henkilökohtainen tapaturmavakuutus
 • GT – Glass & Tire – korvaa renkaisiin, tuulilasiin, sivuikkunoihin tai takaikkunoihin kohdistuvat vahingot
 • VAT – arvonlisävero ei aina sisälly esitettyihin hintoihin
Jos autoon tulee vahinkoa, joudut kuitenkin maksamaan omavastuun. Omavastuun suuruus vaihtelee autoluokkien välillä samassa autovuokraamossakin. Se voi vaihdella paljonkin eri maissa ja yhtiöissä, muutamasta satasesta liki kahteen tuhanteen euroon.

Omavastuun suuruinen summa varataan usein luottokortiltasi takuuksi ennen kuin edes pääset kurvaamaan vuokraamon pihasta. Kannattaa siis varmistaa, että kortin luottoraja riittää, jotta lomabudjetti pitää.

Omavastuuta voi joko pienentää tai poistaa lisäturvaa antavilla vakuutuksilla (SuperCover, Super CDW). Lisäturvien hintaero on muutamia euroja autovuokraamojen välillä. Esimerkiksi Finnmatkojen sopimusautovuokraamolla SpeedWheelillä Haniassa se on kahdeksan euroa päivässä A-B-C-autoluokissa. Aurinkomatkojen autonvaraussivuilla vastaavaa omavastuusuojaa tarjotaan seitsemän euron päivähintaan.

Huomioi, että vakuutuksetkaan eivät kata kaikkea. Muun muassa auton renkaat, vanteet, alusta, katto, tuulilasi ja ikkunat eivät usein ole vuokraamojen perusvakuutusten piirissä. Samaten vakuutusten ulkopuolelle jäävät usein myös hinausmaksut, vara-avaimet ja vahingot, jotka ovat syntyneet huonoilla teillä tai off road -ajossa. Kannattaa siis perehtyä sopimusten pieneen pränttiin.

Vastuuvakuutus kolmannelle osapuolelle aiheutuvista vahingoista ei myöskään aina sisälly hintaan. Tutki, kattaako koti- tai matkavakuutuksesi sen ja vapaaehtoisen henkilövakuutuksen (PAI), joka korvaa kuljettajan ja matkustajien henkilövahingot.

Varaudu myös siihen, että lisävarusteiden hinnat ja saatavuus voivat muuttua paikan päällä. Varsinkin, jos varaus tehdään netissä muun kuin suoraan autovuokraamon kautta. Paikan päällä maksettavien lisävarusteiden hintaan lisätään mahdolliset paikalliset verot, esimerkiksi Kreikan eri saarilla joko 23 tai 16 prosenttia. Veroprosentti ei usein nettisivuilla näy.

Auton palauttaminen eri toimipaikkaan tietää tavallisesti lisämaksua. Esimerkiksi Avis veloittaa siitä vähintään 18 euroa plus verot.

4. Miten paljon ajat

Jos vuokraat auton vain lyhyitä ajoja varten, kilometrirajoitus voi tulla edullisemmaksi. Tarkista silloin, että auton kilometriluku lähdettäessä täsmää sopimukseen merkittävän luvun kanssa.

Hertz autonvuokraustiski
Hertz autonvuokraustiski Kuva: EPA/Oliver Berg auton vuokraus,autonvuokraus
Useamman päivän vuokrassa on yleensä rajoittamaton kilometrimäärä. Jos aiot viedä auton rajojen yli tai esimerkiksi Kreikassa muille saarille, siitä pitää ilmoittaa etukäteen. Varattaessa esimerkiksi booking.comin kautta kuljetusaikeista pitää ilmoittaa viimeistään seitsemän vuorokautta etukäteen.

Jos ilmoitusta ei tee, otat riskin, että vakuutus ei kata mahdollista haveria. Usein rajojen ylitys ei ole välttämättä edes sallittua.

5. Tarkista auton kunto

Kun saat vuokra-auton, tarkista yhdessä autovuokraamon edustajan kanssa, että kaikki on kunnossa. Jos vikoja löytyy, pyydä, että ne kirjataan ylös.

Kuvaa auto vaikka kännykällä.

Kuvaa auto nopeasti vaikka kännykkäkameralla, jolloin sinulla on todiste, miltä auto luovutushetkellä näytti. Kannattaa kuvata myös rekisterikilpi, mikä voi helpottaa tilanteissa, jolloin vuokrauspaperit ovat autossa eikä autoa näy.

Samoin ota kuva autosta, kun palautat sen. Näin varmistat, että palautuksen jälkeen tulevista näkyvistä vioista ei voida syyttää sinua. Pyri palauttamaan auto niin, että voit tarkastaa sen yhdessä autovuokraamon edustajan kanssa.

6. Varmista tankkaus

Varmista, mitä polttoainetta autossa käytetään. Tarkista myös, miten bensatankki avataan.

Jos sopimuksessa ei muuta mainita, tankkaa tankki täyteen, ennen kuin palautat auton. Tankkauksesta on hyvä pitää kuitti tallessa. Sillä voi tarvittaessa todistaa, että olet tankannut auton sitä palauttaessasi.

Autoliiton vinkkejä auton vuokraajalle.

Muokattu 5.6.2015: Lisätty mobiili-yhteenveto.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.