Hyppää pääsisältöön

Lauri Tähkä: "Ei kolmessa minuutissa voi kertoa kauheasti asioista, kun pitää päästä suutelemaan"

Lauri Tähkä
Lauri Tähkä Kuva: lauritahka.fi lauri tähkä

Lauri Tähkä voitti Tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailun 2014 kappaleella Kiivas ja kaunis. Lauluntekijä kertoo voittokappaleesta, lauluntekemisestä ja tangon merkityksestä itselleen. Kiivas ja kaunis saa ensisoittonsa Radio Suomessa 30.6. TV-ensiesitys nähdään 12.7. Kuningatarfinaalissa, kun Tähkä esittää kappaleen suorassa lähetyksessä.

Lauri Tähkän Top10-tangot

”Tiedostamatonta kuuntelua on ollut lapsesta lähtien. Vanhempani diggailivat erilaista musaa, tangoja, enkä ole välttämättä aina edes tiennyt, mitä se on ollut”, Lauri Tähkä aloittaa suhteestaan tangoon. Hän toteaa, että Tangomarkkinat kuuluvat suomalaiseen perinteeseen ja sitä kautta Tangomarkkinoilla on vahva merkitys hänelle itselleenkin. Laulaja jatkaa tangon ja suomalaisuuden pohtimista: ”Kyllä se jotenkin syvällä suomalaisessa ihmisessä taitaa olla. Pohjolan ihmisissä on kuuma veri ja tanssiin liittyy sellaista, että moni meistä on syntynyt tangomusiikin kautta, hahaha... Tangolavoilla on rakastuttu, ihastuttu ja oltu lähellä. Sillä on suuri merkitys ainakin 70-luvulla syntyneisiin lapsukaisiin. Kyllä ainakin minun vanhemmat ovat tavanneet sitä kautta.”

Tähkän tuntemus suomalaisesta musiikkihistoriasta on lauluntekijälle asianmukainen: ”Monoset ja muut vanhan liiton taitajat on tullut tsekattua. Laulajia on kovia ja heitä ihailen, vaikkapa Olavi Virtaa. Unto Monosen säveltämä tango Erottamattomat on aina säväyttänyt. Sen laulaa Esko Rahkonen.”

Musiikin ammattilaiselle pelkkä ulkopuolinen kuunteleminen ei ole tarpeeksi. Tähkä kertoo opetelleensa tyylilajia. ”Olen tehnyt levyjä parikymmentä vuotta ja niille on syntynyt tangobiisejäkin, mutta musiikillisen linjan takia niitä on jätetty levyiltä pois. Matkan varrella lauluntekijänä kokeilee monenlaisia tyylejä. Kun asiaa miettii, tuntuisi oudolle, että suomalainen lauluntekijä ei olisi tangoja käynyt läpi”, hän oivaltaa.

Milla Viljamaa soittaa Lauri Tähkän yhtyeessä pianoa
Milla Viljamaa Milla Viljamaa soittaa Lauri Tähkän yhtyeessä pianoa Kuva: lauritahka.fi milla viljamaa

Tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailuun Tähkä osallistui puolivahingossa. ”Olin tehnyt sävellyksen jo aiemmin ja ajattelin, että tämä voisi olla jollekin tangolaulajalle hyvä. Demo päätyi mutkien ja kulmien kautta kilpailuun. Olin aluksi, etten esittäisi laulua itse, mutta sain hyvältä ystävältäni tukea, että anna mennä vaan. Myös pianistini Milla Viljamaa antoi hyvää palautetta laulusta, mikä rohkaisi. Mietin aikani ja sitten myönnyin”, kilpailun voittaja kertaa tapahtumia. Tähkä sanoo, ettei missään vaiheessa ajatellut koko asiaa kilpailuna: ”Kisaan lähteminen itsessään on hullu ajatus, koska eihän musiikkia voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Biisin syntyhetkellä ajatuksena oli, että jos joku laulaja pääsee sillä eteenpäin, niin sehän on kiva.”

Tähkä odottaa kuulijoiden reaktioita mielenkiinnolla. ”Kun olin saanut kappaleen valmiiksi mietin, että en minä tätä voi esittää, se oli jotenkin niin kiihkeä. Jopa hävetti kappaleen kuunteluttaminen kaverille!”, Tähkä naurahtaa. ”Palaute oli kumminkin positiivista. Kappaleen kuulleet sanoivat, että biisi on hieno ja erilainen kuin mitä olen tehnyt koskaan ennen. Sain uskallusta ja lauluntekijä tarvitsee välillä potkua persauksille. Kun vielä esitän sen itse, niin saa nähdä mitä ihmiset sanovat ja tykkäävät”, lauluntekijä arvuuttelee.

Musiikinhan pitäisi olla enemmänkin leikittelyä eikä niin vakavaa

Kiivas ja kaunis osoittautui erilaiseksi tangoksi. Siinä on intohimoinen ja sensuelli teksti. Tangon ja tämän biisin esittämisessä pitää olla todella läsnä, ettei laulu ala kuulostamaan kornilta. En tarkoita, etteikö joku toinenkin voisi tätä kappaletta esittää, mutta tulin lopulta siihen tulokseen, että voisin vetää kappaleen uskottavasti itsekin. Kun biisi tuntuu omalle, niin pitää vetää se itse. Musiikinhan pitäisi olla enemmänkin leikittelyä eikä niin vakavaa. Olen varmaan ikuinen muuttuja ja tango on yksi intohimo. Olen jo sen verran kauan musakuvioissa ollut ja monta levyä tehnyt, ettei ole uskottavuusongelmia esittämisessä. Ihmisellä on yksi elämä vain, joten miksi jäädä jurruttamaan – antaa mennä!”

Lauri Tähkä on omien sanojensa mukaan tuottelias biisintekijä ja demoja syntyy paljon. Hän kertoo, että nuorempana hän teki kappaleita jatkuvasti, päivittäin. Nykyään hänen täytyy siivota kalenteri ja keskittyä lauluntekoon. Tällöin biisinkirjoittaminen on ”kahdeksasta neljään -työtä.” Kappaleiden valmistuminen on Tähkälle pitkä prosessi. Levynteko voi kestää pari vuotta.

”Monesti lauluntekijällä on paineita menestymiseen ja siihen, että tällä elättää itsensä. Tällöin helpolla rupeaa väärin ajattelemaan sitä juttua”, Tähkä puntaroi ammattilaisen arkea. ”Kiivas ja kaunis tuli kumminkin paineettomasti, en miettinyt kisaa tai mitään. Kappaleesta tuli sen takia erilainen ja se voi olla hiukan yllättäväkin. Tein vain tangon, josta tuli minun mielestä mielenkiintoinen ja minusta se myös kuuluu kappaleessa”, Tähkä avaa.

Esko Rahkonen 1974
Esko Rahkonen levytti Erottamattomat 1966. Kuva vuodelta 1974. Esko Rahkonen 1974 Kuva: Yle / Antero Tenhunen esko rahkonen

Voittokappale syntyi sopivasti lakeuksilla: ”Kipinän sain Erottamattomat-tangosta. Olin Pohjanmaalla ja kuulin kappaleen. Leikillisesti haastoin itseäni, että onnistuisiko tangon säveltäminen ja sanoittaminen. Osaanko luoda tunnelman, jonka ihmiset voisivat aistia? Lauluntekijän usko omaan työhön perustuu siihen, että kuvittelee mitä muut kuvittelee. Kyse on lopulta musiikista ja tunteesta, joka voisi välittyä ihmiselle.”

Kysymyksen voittokappaleen roolista suomalaisessa tangohistoriassa Tähkä väistää tyylikkäästi: ”Aika näyttää sen. Ainakin se on erilainen, mitä on aiemmin tehty. Tangointohimo, joka musiikissa ja tanssissa on, sitä olen hakenut tähän biisin. Suomalaisissa sitä on ja kun ne pääsevät tangoa tanssimaan, se huokuu.”

Fyysisyys on Tähkälle selvästi merkityksellinen ulottuvuus tangossa, sillä tanssi ja koskettaminen nousevat puheessa usein esiin. Se paljastaa myös säveltäjän kunnioituksen lavatanssiperinnettä ja tangon perimmäistä olemusta kohtaan. Tähkä purkaa kappaleensa viestiä: ”Kahden ihmisen väliseen kohtaamiseen, tangotanssiin ja musaan liittyvä hetki on kappaleen sanoma. Musiikin ja tekstin kautta tunteen välittäminen on se sanoma. Tangossa ihmiset ovat iholla ja rakastumassa. Siihen kuuluu intohimo - ihmiset tahtovat ja saavat toisensa. Siihen kuuluu vietteleminen. Ei kolmessa minuutissa voi kertoa kauheasti asioista, kun pitää päästä suutelemaan toista”, Tähkä innostuu ja jatkaa: ”Minua kiehtoo ulkomaisen tangon kiivaus ja kiihkeys. Joskus toivoisin, että sitä voisi olla enemmänkin suomalaisessa musiikissa: Tanssi, kosketus ja kiihkeys ihmisten välillä. Tango-sanan latinankielinen alkuperähän on kosketus.”

Ei kolmessa minuutissa voi kertoa kauheasti asioista, kun pitää päästä suutelemaan toista

Lauluntekijä kertoo, että hän on seurannut ja kuunnellut Välimeren sekä Argentiinan tango- ja flamencokulttuuria. Alkuvuodesta ennen voittokappaleen säveltämistä Tähkä lomaili Kuubassa. ”Vaikka siellä juuri tango ei ole sitä keskeistä musiikkia, niin kaikki se kiihkeys, rytmi ja meininki, joka siellä oli… onko se tiedostamatta ajanut tangofiilikseen?”, Tähkä mietiskelee. Matka sai hänet pohtimaan myös omaa lauluntekijyyttä: ”Sen kaiken näkeminen oli kadehdittavaakin. Se musan sielukkuus ja kokonaisvaltaisuus – vanhat papatkin lauloi kadulla! Ihailin sitä meininkiä ja mietin, miten sen voisi tehdä itse. Mietin, kunpa tuon voisi säilyttää itsekin musanteossa.”

Kiivas ja kaunis liittyy kovaan seuraan. Tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailun voittotangoja aiemmilta vuosilta ovat mm. Ruusunoksa ja kyyhkynen, Mun aika mennä on, Yön kuningatar, Tango Maria, Rannalla ja Rakastan, rakastan, rakastan. Tähkä toteaa, että voitto tuntuu hyvältä ja sillä on merkitystä, sillä se luo uskoa tekemiseen ja uraan. ”Suuri kunnia ja kova juttu tämä itselle on. Voitto antaa tietysti pontta ja uskoa siihen, että lauluntekijänä taitojani arvostetaan. Vaikka olen tehnyt urallani paljon, niin kyllä taiteilija tarvitsee välillä tunnustusta. Kun yksin puurtaa, niin tällainen tuntuu hyvälle. Lauluntekijän ja esittävän taiteilijan työ on herkkää puuhaa. Taiteilijat ovat kumminkin yksin töidensä ääressä. Tällainen voitto antaa voimaa”, Tähkä päättää.

Kommentit