Hyppää pääsisältöön

Romuorkesteri

Soitinrakentaja tekemässä selloa peltiromusta
Romusta syntyy sello. Soitinrakentaja tekemässä selloa peltiromusta Kuva: BBC romuorkesteri

Saako taitava muusikko minkä tahansa soimaan kauniisti? BBC:n kaksiosaisessa dokumentissa rakennetaan sinfoniaorkesterille soittimet romusta.


Projektia johtaa kapellimestari Charles Hazlewood, jonka toimeksiannosta Britannian eturivin soitinrakentajat yrittävät valmistaa romusta, rikkinäisistä huonekaluista ja jätelavalöydöistä instrumentit BBC:n 44-henkiselle orkesterille. Samalla opitaan yhtä ja toista soitinten ja musiikin fysiikasta ja historiasta sekä saumattomasti yhteen soittavan sinfoniaorkesterin ihmeellisestä soinnista.

Orkesterin soittajat ovat alansa huippuja, ja jokaisella on tiivis henkilökohtainen suhde omaan instrumenttiin: soittimen kanssa harjoitellaan päivästä ja vuodesta toiseen. Sinfoniaorkesterin soittimet ovat valikoituneet vuosisatojen aikana, eivätkä useimmat soittimet ole muuttuneet pitkään aikaan. Nyt orkesteri panee koko maineensa peliin kokeilemalla romusoittimia suurimman mahdollisen yleisön edessä BBC:n Proms-festivaalilla, jossa tarkoitus on esittää Tšaikovskin 1812-alkusoitto.

  • Romuorkesteri (Scrapheap Orchestra), Britannia 2011. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa