Hyppää pääsisältöön

Suomirockin työn sankarit

Tässä artikkelissa esitellään, paitsi tähtiä, ennen kaikkea suomirockin kiihkeimpien vuosien ahkerimpia musiikkityöläisiä. Haastattelut on yhtä lukuun ottamatta tehty 1990-lukuun keskittyneeseen Hyvää yötä ja huomenta -sarjaan, mutta niissä liikutaan ajassa 1980-luvun alkupuolelta asti.

Esa Kaartamo aloitti teinipoikana Broadcast-yhtyeen kitaristina ja laulunkirjoittajana. Suureen suosioon nousseen yhtyeen vauhdissa kaikki sen jäsenet paloivat enemmän tai vähemmän loppuun. Niinpä Esakin keskittyi 1990-luvulla enemmän studiotöihin, niin kitaristina kuin tuottajanakin.

Ilkka Alangon Neljä ruusua julkaisi ensilevynsä kaikkien sen soittajien ollessa vielä koulupoikia. 1980-luvulla suosio kasvoi hitaasti, mutta 1990-luvulla yhtyeestä tuli yksi Suomen suosituimmista. Lopulta kotimaan lavat alkoivat tympiä ja bändi yritti läpimurtoa englanniksi 4R-nimellä. Myöhemmin, keikkatauon jälkeen Neljä Ruusua palasi suomenkielisenä.

Aija Puurtinen nousi julkisuuteen 1980-luvun puolivälissä Honey B & T Bonesin basistilaulajana. Perinteisestä bluesista lähtenyt yhtye keikkaili etenkin 1980-luvulla todella ahkerasti, myös ulkomailla.
1990-luvun myötä bändin musiikki muuttui ja keikkatahti harveni. Yhtyeen rinnalla Puurtinen opiskeli Sibelius Akatemiassa, jossa hän myöhemmin väitteli tohtoriksi.

Jore Marjaranta oli 1990-luvun alkaessa kokenut muusikko, mutta uusi vuosikymmen nosti hänet parrasvaloihin ja hommia riitti. Ensin hän lauloi Albert Järvinen Bandin solistina, siitä tie vei Leningrad Cowboysin kanssa maailmalle ja Guitar Slingers -yhtyeen keulille. Kaiken keskellä Jore ehti myös rakentaa suomenkielistä soolouraansa.

Janne Haavisto aloitti uransa jo teinipoikana TTV-yhtyeen kanssa. Siitä ura vei rumpaliksi huippusuosioon nousseeseen J. Karjalaisen Mustat Lasit -yhtyeeseen. Sen jälkeen ja rinnalla seurasi useita uusia projekteja: mm. kansainvälistä arvostusta nauttinut Laika and the Cosmonauts, urkutrio JP's ja J. Karjalainen yhtyeineen. 1990-luvun myötä Jannesta tuli myös yksi kysytyimpiä suomalaisia äänilevytuottajia.

Esa Kaartamo aloitti teinipoikana Broadcast-yhtyeen kitaristina ja laulunkirjoittajana. Suureen suosioon nousseen yhtyeen vauhdissa kaikki sen jäsenet paloivat enemmän tai vähemmän loppuun. Niinpä Esakin keskittyi 1990-luvulla enemmän studiotöihin, niin kitaristina kuin tuottajanakin.

Teksti: Axa Sorjanen

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto