Hyppää pääsisältöön

Nukkumatin mukana karkkitehtaassa

Vuonna 1949 valmistuneessa lyhytfilmissä vierailemme Fazerin karamelli- ja makeistehtaassa. Ohjelmassa on erinomaista kuvaa makeisten koneellisesta valmistuksesta 1940-luvulla.

Ohjelman kehyskertomuksena on nukkumaan valmistautuvan pikkutytön toive saada lisää suklaata äidiltään. Äiti lupailee, että jospa Nukkumatti tuo mukanaan suklaata. Unimaailma viekin tytön Nukkumatin kanssa sinne, missä makeiset syntyvät.

Kertomus kuljettaa tyttöä ja Nukkumattia katsomaan makeistehtaan eri osastoja. Näemme muun muassa miten karamellirakeet pyörivät raeosaston kattiloissa kunnes saavuttavat oman muotonsa, karamelliseoksen muokkaamista ja vatkaamista, kaakaopapujen käsittelyä ja valmistusta suklaaksi sekä keksien tekoa taikinasta kuviovalssin kautta uuniin ja pakkauskoneeseen.

Näemme myös makeisten pakkaamista ja varastointia. Pakkauslaatikoiden leimoista näemme, että tuotteet lähtevät eri puolille maailmaa.

Teksti: Teuvo Niiranen