Spotify on Suomessa suosituin musiikin suoratoistopalvelu, josta kesälaitumilla olevat ihmiset hakevat taustaa, inspiraatiota ja ajanvietettä kesän hetkiin. Palvelu on suosittu, mutta monet käyttävät sitä vain päällipuolisesti.
Tosiasiassa ruotsalaiset ovat koonneet palveluun runsaasti toimintoja, joista on huvia ja hyötyä. Tässä muutama vinkki siitä, miten Spotifysta saa kaiken irti. Näiden avulla voit mm. peittää kavereilta sen, että kuuntelet tasaisin väliajoin ysäridiskoa, vaikka väitätkin nauttivasti vain ranskalaisesta hipsterimusiikista.
Suoraan selaimella
Oletko koneella, joka ei ole omasi tai johon et voi jostain muusta syystä asentaa Spotifyn erillistä ohjelmaa? Ei hätää, voit nauttia musiikista suoraan selaimen kautta. Kirjaudu tunnuksillasi osoitteeseen play.spotify.com ja eteesi avautuu lähes täydenveroinen Spotify-kokemus. Kaikkia ominaisuuksia ei ole tarjolla, mutta paljon kuitenkin. Ja ennenkaikkea se musiikki soi.
Nopeasti näppiksellä
Tehokäyttäjät vannovat aina näppäinkomentojen nimeen. Spotifytakin voi toki komentaa näppäimillä, tässä ovat keskeiset komennot Windows- ja Mac-koneille.
- Toisto/tauko - välilyönti
- Seuraava raita - control ja oikea nuoli (Macissa control, command ja oikea nuoli)
- Edellinen raita - control ja vasen nuoli (Macissa control, command ja vasen nuoli)
- Äänenvoimakkuutta lisää/vähemmän - control ja nuoli ylös/control ja nuoli alas (Macissa vastaavasti command ja nuoli ylös/alas)
- Uuden soittolistan luominen - control ja N (Macissa command ja N)
Lisää näppäinkomentoja löytyy Spotifyn sivuilta.
Luo yhdessä soittolistoja
Oletko lähdössä kavereiden kanssa automatkalle tai vietätte pitkän viikonlopun mökillä? Musiikkimakuja on yhtä monta kuin persoonia porukassa, joten soittolistan kokoaminen kollektiivisesti voi olla hyvä ajatus.
Luo uusi soittolista vaikkapa nimellä Timanginen mökkiviikonloppu. Valitse kyseinen soittolista ja klikkaa hiirellä oikeaa painiketta. Esiin tulee valikko, josta löytyy kohta collaborative playlist. Valittuasi sen ilmestyy pieni ympyrä nuottikuvakkeen päälle. Nyt kuka tahansa Spotify-kavereistasi voi lisätä tai poistaa kappaleita kyseisestä soittolistasta. Yhteistä soittolistaa voi hallinoida vain Spotifyn tietokonesovelluksen kautta, ei siis selaimen kautta käytettäessä.
Eiku!
Tuliko epähuomiossa poistettua pitkään koottu mukava soittolista? Eipä hätää, Spotify antaa palauttaa poistetut soittolistat, muttei varsinaisen soitto-ohjelman kautta.
Kirjaudu Spotifyn verkkosivuilla profiiliisi ja valitse recover playlists -kohta sivun ylälaidasta. Poistetut soittolistat voi palauttaa nappia painamalla.
Pitkille soittolistoille
Perushakujen käyttäminen toimii Spotifyn varsinaisessa musiikkikirjastossa, mutta jos soittolistasi pullottavat kappaleita ja niiden selailu alkaa olla jo vaivalloista, voi apuna käyttää filter-toimintoa.
Windows-koneella tämä onnistuu painamalla control ja F tai Mac-koneella command ja F. Parhaillaan käytössä olevan soittolistan oikeaan nurkkaan ilmestyy hakuikkuna, johon voi yksinkertaisesti etsityn artistin, kappaleen tai albumin nimen.
Salaa mieltymyksesi
Kavereiden kanssa kehut aina uusimman hipsteritulokkaan musiikin taivaisiin, mutta oikeasti pidät paljon myös Popedasta ja Dr. Albanista. Onhan näitä mieltymyksiä monia ja kaikkien kukkien pitäisi antaa kukkia, mutta välillä vaan hävettääkin. Onneksi Spotifyssa on toiminto, joka salaa mieltymyksesi Spotify- tai Facebook-kavereiltasi.
Omat mieltymykset voi salata private session -asetuksella.
Private Session -toiminto löytyy tunnustasi kantavan napin takaa oikeasta ylälaidasta Macissa ja Windowsissa. iPhonessa samainen toiminto löytyy settings-valikon kohdasta social -> private session. Napauta se asentoon ON. iPadissa ja Androidissa yksityiskäyttö löytyy niinikään settings-valikon alta.
Toiminto poistuu automaattisesti käytöstä, jos Spotifyta ei kuunnella pitkään aikaan.
Oi niitä aikoja
Aina ei voi kovakaan artisti onnistua. Varsinkin pitkään pinnalla olleiden bändien urilta löytyy aikakausia, jotka musiikkifanit teilaavat automaattisesti. Spotifyn hakutoimintojen avulla tällaisten heikompien kausien suodattaminen pois onnistuu vaivattomasti.
Sanotaan nyt esimerkin vuoksi vaikka, ettet näe tarvetta kuunnella Iron Maidenin koko tuotantoa. Voit rajata hakutuloksia käyttämällä year-määrettä. Ja aina kannattaa käyttää myös hipsuja monisanaisten bändien kohdalla. Eli haku menisi vaikkapa seuraavasti: "Iron Maiden" year:1980-1988. Ei siis välejä vuosien kohdalle. Näin saat esiin Maidenin tuotannon vuosilta 80-88.
Ei sitä versiota
Musiikkiprojekteissa on varsinaisen päätähden lisäksi nykyisin suuri määrä feattaajia eli vierailijoita. Nämä ovat monesti räppäreitä tai muita hiphop-tähtiä, joita hamutaan pop-tähtien levyille uskottavuutta tuomaan. Monesti kappaleista on kuitenkin olemassa myös versio, jossa ei ole mukana räppääjää. Toisaalta kappaleesta voi olla useita versioita, jotka on esitetty vaikka eri levyille.
Esittäjiä tai versioita voi tiputtaa pois lisäämällä NOT-määreen.
Epätoivottavia esittäjiä tai versioita voi tiputtaa pois lisäämällä hakuun NOT-määreen. Esimerkiksi "moves like jagger'" NOT "from the voice performance ". Vastaavasti NOT tilalla voi käyttää miinusmerkkiä eli -. Tuloksista suodattuu pois Voice-ohjelmassa esitetty versio kappaleesta Moves Like Jagger.
Mikä se yhteisbiisi olikaan?
Mikä ihmeen kappale se oli, jossa se ja se artisti vetivät makeesti yhdessä? Eikö tule mieleen? Hakumääreitä yhdistelemällä voi löytää myös tällaisia mieltä kuormittavia kappaleita, esimerkiksi lisäämällä haettujen artistien tai bändien nimien väliin AND tai vastaavasti +. Käyttö tapahtuu esimerkiksi näin: "Christina Aguilera" AND "Maroon 5". Kas, yhteistyön helmi on nimeltään Moves Like Jagger.
Spotify ymmärtää monenlaisia hakurajauksia. Tässä vielä enemmän hakutuloksia rajaavia määreitä, joiden avulla voi etsiä juuri sitä oikeaa kappaletta. Näiden avulla voi hakea artistia, kappaletta, albumia, tietyn julkaisuvuoden hengentuotteita, tiettyä musiikkilajia, levymerkkiä sekä aikaisempien esimerkkien mukaisesti yhdistellä tai rajata hakuja.
- Artist:
- Track:
- Album:
- Year:
- Genre:
- Label:
- AND (tai +)
- NOT (tai -)
- OR
Kauniimpi siirtymä
Haluatko, että kappaleet vaihtuisivat kauniisti ristisiirtymällä tylsän tauon sijaan? Tämä onnistuu usealla eri alustalla.
Macissa: Mene Spotify-valikkoon, valitse sieltä preferences ja etsi playback-kohdan alta crossfade tracks. Siirtymän pituuden voi säätää viereisestä säätimestä.
Windowsissa: Mene edit-valikkoon, valitse sieltä preferences ja etsi playback-kohdan alta crossfade tracks. Siirtymän pituuden voi säätää viereisestä säätimestä.
iPhonessa tai iPadissa: Mene settings-valikkoon, valitse sieltä playback ja etsi kohta crossfade. Napauta painiketta niin, että gapless playback -kohdassa lukee ON. Valitse siirtymän pituus viereisellä liukukytkimellä.
Androidissa: Paina valikkopainiketta, jossa on viivoja päällekkäin. Valitse settings. Etsi kohta crossfade ja valitse siirtymän pituus liukukytkimellä.
Tutustu myös erilaisiin sovelluksiin, joilla saa lisäpotkua Spotifyhin.