Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ota kesämusa haltuun - vinkkejä Spotifyn käyttäjille

Spotify matkapuhelimessa
Spotify matkapuhelimessa Kuva: Denys Prykhodov / Shutterstock.com streaming

Spotify on Suomessa suosituin musiikin suoratoistopalvelu, josta kesälaitumilla olevat ihmiset hakevat taustaa, inspiraatiota ja ajanvietettä kesän hetkiin. Palvelu on suosittu, mutta monet käyttävät sitä vain päällipuolisesti.

Tosiasiassa ruotsalaiset ovat koonneet palveluun runsaasti toimintoja, joista on huvia ja hyötyä. Tässä muutama vinkki siitä, miten Spotifysta saa kaiken irti. Näiden avulla voit mm. peittää kavereilta sen, että kuuntelet tasaisin väliajoin ysäridiskoa, vaikka väitätkin nauttivasti vain ranskalaisesta hipsterimusiikista.

spotify, open spotify
Spotifyn selainversio on myös varsin monipuolinen spotify, open spotify open spotify

Suoraan selaimella

Oletko koneella, joka ei ole omasi tai johon et voi jostain muusta syystä asentaa Spotifyn erillistä ohjelmaa? Ei hätää, voit nauttia musiikista suoraan selaimen kautta. Kirjaudu tunnuksillasi osoitteeseen play.spotify.com ja eteesi avautuu lähes täydenveroinen Spotify-kokemus. Kaikkia ominaisuuksia ei ole tarjolla, mutta paljon kuitenkin. Ja ennenkaikkea se musiikki soi.

Nopeasti näppiksellä

Tehokäyttäjät vannovat aina näppäinkomentojen nimeen. Spotifytakin voi toki komentaa näppäimillä, tässä ovat keskeiset komennot Windows- ja Mac-koneille.

 • Toisto/tauko - välilyönti
 • Seuraava raita - control ja oikea nuoli (Macissa control, command ja oikea nuoli)
 • Edellinen raita - control ja vasen nuoli (Macissa control, command ja vasen nuoli)
 • Äänenvoimakkuutta lisää/vähemmän - control ja nuoli ylös/control ja nuoli alas (Macissa vastaavasti command ja nuoli ylös/alas)
 • Uuden soittolistan luominen - control ja N (Macissa command ja N)

Lisää näppäinkomentoja löytyy Spotifyn sivuilta.

Luo yhdessä soittolistoja

Oletko lähdössä kavereiden kanssa automatkalle tai vietätte pitkän viikonlopun mökillä? Musiikkimakuja on yhtä monta kuin persoonia porukassa, joten soittolistan kokoaminen kollektiivisesti voi olla hyvä ajatus.

Luo uusi soittolista vaikkapa nimellä Timanginen mökkiviikonloppu. Valitse kyseinen soittolista ja klikkaa hiirellä oikeaa painiketta. Esiin tulee valikko, josta löytyy kohta collaborative playlist. Valittuasi sen ilmestyy pieni ympyrä nuottikuvakkeen päälle. Nyt kuka tahansa Spotify-kavereistasi voi lisätä tai poistaa kappaleita kyseisestä soittolistasta. Yhteistä soittolistaa voi hallinoida vain Spotifyn tietokonesovelluksen kautta, ei siis selaimen kautta käytettäessä.

spotify
Spotifyn asetuksista voi mm. palauttaa soittolistoja spotify spotify

Eiku!

Tuliko epähuomiossa poistettua pitkään koottu mukava soittolista? Eipä hätää, Spotify antaa palauttaa poistetut soittolistat, muttei varsinaisen soitto-ohjelman kautta.

Kirjaudu Spotifyn verkkosivuilla profiiliisi ja valitse recover playlists -kohta sivun ylälaidasta. Poistetut soittolistat voi palauttaa nappia painamalla.

Pitkille soittolistoille

Perushakujen käyttäminen toimii Spotifyn varsinaisessa musiikkikirjastossa, mutta jos soittolistasi pullottavat kappaleita ja niiden selailu alkaa olla jo vaivalloista, voi apuna käyttää filter-toimintoa.

Windows-koneella tämä onnistuu painamalla control ja F tai Mac-koneella command ja F. Parhaillaan käytössä olevan soittolistan oikeaan nurkkaan ilmestyy hakuikkuna, johon voi yksinkertaisesti etsityn artistin, kappaleen tai albumin nimen.

spotify
Musiikkimakusi pysyy omana tietonasi myös mobiililaitteissa kuten iPhonessa spotify spotify

Salaa mieltymyksesi

Kavereiden kanssa kehut aina uusimman hipsteritulokkaan musiikin taivaisiin, mutta oikeasti pidät paljon myös Popedasta ja Dr. Albanista. Onhan näitä mieltymyksiä monia ja kaikkien kukkien pitäisi antaa kukkia, mutta välillä vaan hävettääkin. Onneksi Spotifyssa on toiminto, joka salaa mieltymyksesi Spotify- tai Facebook-kavereiltasi.

Omat mieltymykset voi salata private session -asetuksella.

Private Session -toiminto löytyy tunnustasi kantavan napin takaa oikeasta ylälaidasta Macissa ja Windowsissa. iPhonessa samainen toiminto löytyy settings-valikon kohdasta social -> private session. Napauta se asentoon ON. iPadissa ja Androidissa yksityiskäyttö löytyy niinikään settings-valikon alta.

Toiminto poistuu automaattisesti käytöstä, jos Spotifyta ei kuunnella pitkään aikaan.

Oi niitä aikoja

Aina ei voi kovakaan artisti onnistua. Varsinkin pitkään pinnalla olleiden bändien urilta löytyy aikakausia, jotka musiikkifanit teilaavat automaattisesti. Spotifyn hakutoimintojen avulla tällaisten heikompien kausien suodattaminen pois onnistuu vaivattomasti.

Sanotaan nyt esimerkin vuoksi vaikka, ettet näe tarvetta kuunnella Iron Maidenin koko tuotantoa. Voit rajata hakutuloksia käyttämällä year-määrettä. Ja aina kannattaa käyttää myös hipsuja monisanaisten bändien kohdalla. Eli haku menisi vaikkapa seuraavasti: "Iron Maiden" year:1980-1988. Ei siis välejä vuosien kohdalle. Näin saat esiin Maidenin tuotannon vuosilta 80-88.

Ei sitä versiota

Musiikkiprojekteissa on varsinaisen päätähden lisäksi nykyisin suuri määrä feattaajia eli vierailijoita. Nämä ovat monesti räppäreitä tai muita hiphop-tähtiä, joita hamutaan pop-tähtien levyille uskottavuutta tuomaan. Monesti kappaleista on kuitenkin olemassa myös versio, jossa ei ole mukana räppääjää. Toisaalta kappaleesta voi olla useita versioita, jotka on esitetty vaikka eri levyille.

Esittäjiä tai versioita voi tiputtaa pois lisäämällä NOT-määreen.

Epätoivottavia esittäjiä tai versioita voi tiputtaa pois lisäämällä hakuun NOT-määreen. Esimerkiksi "moves like jagger'" NOT "from the voice performance ". Vastaavasti NOT tilalla voi käyttää miinusmerkkiä eli -. Tuloksista suodattuu pois Voice-ohjelmassa esitetty versio kappaleesta Moves Like Jagger.

Mikä se yhteisbiisi olikaan?

Mikä ihmeen kappale se oli, jossa se ja se artisti vetivät makeesti yhdessä? Eikö tule mieleen? Hakumääreitä yhdistelemällä voi löytää myös tällaisia mieltä kuormittavia kappaleita, esimerkiksi lisäämällä haettujen artistien tai bändien nimien väliin AND tai vastaavasti +. Käyttö tapahtuu esimerkiksi näin: "Christina Aguilera" AND "Maroon 5". Kas, yhteistyön helmi on nimeltään Moves Like Jagger.

Spotify ymmärtää monenlaisia hakurajauksia. Tässä vielä enemmän hakutuloksia rajaavia määreitä, joiden avulla voi etsiä juuri sitä oikeaa kappaletta. Näiden avulla voi hakea artistia, kappaletta, albumia, tietyn julkaisuvuoden hengentuotteita, tiettyä musiikkilajia, levymerkkiä sekä aikaisempien esimerkkien mukaisesti yhdistellä tai rajata hakuja.

 • Artist:
 • Track:
 • Album:
 • Year:
 • Genre:
 • Label:
 • AND (tai +)
 • NOT (tai -)
 • OR

Kauniimpi siirtymä

Haluatko, että kappaleet vaihtuisivat kauniisti ristisiirtymällä tylsän tauon sijaan? Tämä onnistuu usealla eri alustalla.

Macissa: Mene Spotify-valikkoon, valitse sieltä preferences ja etsi playback-kohdan alta crossfade tracks. Siirtymän pituuden voi säätää viereisestä säätimestä.

Windowsissa: Mene edit-valikkoon, valitse sieltä preferences ja etsi playback-kohdan alta crossfade tracks. Siirtymän pituuden voi säätää viereisestä säätimestä.

iPhonessa tai iPadissa: Mene settings-valikkoon, valitse sieltä playback ja etsi kohta crossfade. Napauta painiketta niin, että gapless playback -kohdassa lukee ON. Valitse siirtymän pituus viereisellä liukukytkimellä.

Androidissa: Paina valikkopainiketta, jossa on viivoja päällekkäin. Valitse settings. Etsi kohta crossfade ja valitse siirtymän pituus liukukytkimellä.

Tutustu myös erilaisiin sovelluksiin, joilla saa lisäpotkua Spotifyhin.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.