Hyppää pääsisältöön

Viikon Kellaribändi Vesta: Sanat ovat biisin tärkein elementti

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia Kellarin bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat tällä kertaa Vestan.

Vesta

Uuden musiikin iltavuoron musiikkitoimittajat valitsivat viime viikon Kellaribändeistä parhaaksi Vestan seuraavin sanoin:

- Vestalla on kaunis, puhdas sekä raikas lauluääni, joka sopii erittäin hyvin folk-vivahteiseen pop-kappaleeseen. Maalailevat kertosäeosuudet luovat haikailevan tunnelman ja johdattelee kuulijan uppoutumaan syvemmälle kappaleeseen. Huomaa, että kokonaisuutta on ajateltu tarkasti!

Milloin ja miten aloitit musan tekemisen?

- Kimmoke laulamiseen tuli 9-vuotiaana, ensimmäisen Idolsin pyöriessä televisiossa. Muistan kysyneeni perheeltäni, pääsisinkö heidän mielestään jatkoon alkukarsinnoista, johon vastaukseksi sain huvittuneita pärskähdyksiä. Myöhemmin aloin laulaa Grease -elokuvan biisejä suihkussa, jotta voisin jonain päivänä todistaa heidän olleen väärässä. Vasta kuitenkin 15-vuotiaana aloin tapailla sointukiertoja pianolla improvisaation merkeissä, etsien omia suuntia. Koulujen musamaikkojen kannustusta en voi kuitenkaan jättää mainitsematta, ne ovat olleet erityisen tärkeitä purjeisiin puhaltajia.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Lauloin kertosäkeitä Artem-nimisessä rapbändissä - jopa helsinkiläisklubi LeBonkin lavalla asti. Aleksanterinteatterin stagella on myös tullut tanssittua, laulettua ja näyteltyä musikaalin merkeissä aika isoillekin yleisöille. Kuitenkin se, että omaa musiikkia vihdoinkin uskaltaa esitellä, käsitellä ja julkiseksi julistaa, ovat kyllä mun tähänastisen uran suurimpia saavutuksia.

Paljonko olet keikkaillut?

- Artemin kanssa tuli pari keikkaa vedettyä ja covereitakin olen baareissa esittänyt. Pääasiassa kuitenkin vain omaksi sekä ystävien iloksi, kotibileissä ja saunojen lauteilla.

Mihin tähtäät, onko musiikki vain harrastus vai haluatko siitä ammatin?

- Musiikki on elämäntapa, sai siitä rahaa tai ei.

Ketkä ovat esikuviasi?

- Herkät suomimuusikot. Markus Perttula, Antti Autio ja Afromikko. Sitten toki legendaariset Freddie Mercury, Pink Floyd, The Beatles ja PMMP.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli?

- Sanat ovat mulle henkilökohtaisesti biisin tärkein elementti. Niillä on täydellinen valta kääntää kaikki duurisoinnut ylösalaisin ja päinvastoin. Ne ovat henkilökohtaisia ja jokaisen itse tulkittavissa. Kaikki kuulee biisin sanoman omasta vinkkelistään ja tarttuu sen synnyttämään tunteeseen. Sanojen ei kuitenkaan tarvitse tarjoilla mitään ajatusta loppuun saakka, vaan vastauksen saa löytää omasta itsestään.

Onko kielellä suuri merkitys?

- Suomenkielinen musiikki on mulle paljon henkilökohtaisempaa ja merkityksellisempää kuin englanninkielinen. Itse teen kyseisestä syystä suomeksi; ajatus on puhdasta itseilmaisua ja sen muovaaminen nimenomaan sitä ''luovaa työtä''.

Mikä inspiroi musiikillisesti?

- Tilat joissa ei ole soveliasta laulaa: hissit, yleiset vessat, parvekkeet, tunnelit ja tuuletinta vasten laulaminen. Myös karaoke, rahattomuus, ja voimakkaat tunteet.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Varmaan ihanalta ja merkilliseltä.

YleX:n Kellarin kautta demoasteella olevat bändit ja artistit voivat saada musiikkiaan radioon. Lue ohjeet ja lähetä oma kappaleesi - tästä aukeaa tie tähtiin – tai vähintäänkin radioaalloille asti!

Lähteet: YleX