Hyppää pääsisältöön

Ylen syksy sykkii

Traumaosastolla työskentelevät neljä naista, jotka ovat pääsosassa Sykkeessä.
Traumaosastolla työskentelevät neljä naista, jotka ovat pääsosassa Sykkeessä. syke

Suomi rakastaa, Suomi imettää, Suomi pelaa. Suomi huutaa We Want More. Ohjelmistoon tulee kymmenittäin uusia ohjelmia ja uusia jaksoja vanhoihin ohjelmiin.

Kotimaisista draamaproduktioista yksi uusi on Yle TV2:n sairaalaan sijoittuva Syke. Se haastaa katsojan pohtimaan ihmiselämän haurautta: elämää, kuolemaa ja draamaa. Keskussairaalan traumaosastolla työskentelevien päähenkilöiden elämässä on varjoja. Yhdellä kummittelee pimeä menneisyys, toisella ura ja perhe ovat ristiriidassa, kolmas väärinkäyttää lääkkeitä ja neljäs on rakastunut kollegaansa. Ihmiskohtaloiden lisäksi Sykkeessä altistutaan sairaalamaailman hierarkialle. Miltä tuntuu sairaanhoitajasta toteuttaa lääkärin ohjeita, jos on itse ehtinyt tutustua potilaan tilanteeseen paremmin? Pääosissa nähdään Iina Kuustonen, Tiina Lymi, Lena Meriläinen ja Leena Pöysti. 29. lokakuuta alkaen.

Miehiä henkselihousuissa. Radiokuunnelman Tuntematon sotilas ääninäyttelijöitä.
Uusi tulkinta Tuntemattomasta sotilaasta kuullaan 7.9. alkaen Yle Radio 1:ssä. Miehiä henkselihousuissa. Radiokuunnelman Tuntematon sotilas ääninäyttelijöitä. Kuva: Jussi Nahkuri radiokuunnelma tuntematon sotilas
Radioteatteri laittaa eetteriin täysin uuden kuunnelmaversion Tuntemattomasta sotilaasta. Kyseessä on kolmekymppisten vuoropuhelu Väinö Linnan romaanin kanssa. Kuunnelmasarja purkaa suomalaista sankaruutta ja uhrautumisen ja vaikenemisen kulttuuria. Tuntemattoman sotilaan kirjoittaessaan Linna oli hieman yli 30-vuotias takanaan taistelukokemuksia jatkosodasta. Miten 1980-luvulla syntyneet näkevät teoksen ja sodan?

Myös lukuisia uusia kansainvälisiä draamasarjoja on tulossa Ylen syksyyn, kuten Femman tanskalaissarja "Arvingerne". Se kertoo perinnönjaosta, jossa punotaan salaisuuksia ja paljastetaan valheita. Kun eksentrinen ja tunnustettu taiteilijatar kuolee, hänen kaaoksen keskellä kasvaneet, jo nyt aikuiset lapset eivät vieläkään pääse helpolla. Kartanossa kuohuu.

Palkittu Kimmo palaa ruutuun uusin jaksoin ja hieman uusituin kasvoinkin. Malla Malmivaara korvaa Pamela Tolan uutena, mutta yhtä ihanana Ullana. Kimmo (Jussi Vatanen) elää parisuhteessa ja on töissä autokaupassa, mutta ei aikaakaan, kun hän on taas rahaton, naiseton ja koditon. Hätiin saapuu Nissinen (Kari Hietalahti), joka on perustanut ekologista aatetta kauppaavan "Green Dreamin”. Sen leipiin hän houkuttelee Kimmon, Ullan ja mielisairaalassa piipahtaneen Steffenkin (Tommi Liski). Pian he löytävät itsenä kadulta feissaamasta. Hulluja käänteitä riittää. Ensimmäinen jakso nähdään torstaina 6.11. Yle TV2:ssa.

Työtä vieroksuvalta Kimmolta puuttuu elämältä suunta ja tililtä kate.
Työtä vieroksuvalta Kimmolta puuttuu elämältä suunta ja tililtä kate, mutta onneksi hänellä on omituisia kavereita. Työtä vieroksuvalta Kimmolta puuttuu elämältä suunta ja tililtä kate. toinen tuotantokausi
Ehkä me, Milla, pysytään toistaseks vielä ilmakielareissa.
Myös huippusuositusta nuortensarjasta #lovemillasta saadaan uusia jaksoja. Tuore tuotantokausi – 20 jaksoa – julkaistaan kokonaisuudessaan ensi Yle Areenassa maanantaina 13.10. #lovemillassa käsitellään rohkeasti useita nuorten elämään liittyviä kipeitäkin aiheita, kuten teiniäitiyttä, syömishäiriöitä, tyttöjen välistä väkivaltaa, viiltelyä ja mielenterveysongelmia.

Musiikki on elämän suola!

We Want More logo
We Want More logo musta
Uusi viihdeohjelma We Want More tuo takaisin estradille kauan kaivatut, aikoinaan lopettaneet viisi bändiä, jotka edustavat täysin eri musiikkigenrejä. Nämä faniensa rakastamat bändit ovat Miljoonasade, Don Huonot, Neon 2, Mascara ja Kwan. Yhdeksänosaisen sarjan edetessä tutustutaan yhtyeiden suosion vuosiin ja hajoamisen syihin. Bändiläisten välillä olevia vanhoja solmuja avataan. Kun pöytä on saatu puhtaaksi, heidän on aika palata treenaamaan, säveltämään, studioon ja lopulta paluukeikalle Espoon Barona Areenalle. We Want More -livekonsertin juontavat Kristiina Komulainen ja Sebastian Rejman. We Want More alkaa 13.9. Yle TV2:ssa.

SuomiLOVE puolestaan on aivan uudenlainen sukellus musiikin ja rakkauden maailmaan. SuomiLOVE pureutuu syvälle suomalaiseen sieluun, kun ihmiset pääsevät kertomaan rakkaudesta tarinoita, joihin liittyy laulu. Tarinoissa on vaikeuksien voittamista, luottoa elämään, syvää surua ja rajatonta iloa. Laulut voivat olla mitä tahansa klassikoista uusimpiin hitteihin. Musiikista vastaavat eturivin artistit sekä LOVEband, jonka solisteina hurmaavat Osmo Ikonen ja Johanna Iivanainen. Artisti esittävät kappaleensa suoraan tarinaan liittyvälle ihmiselle. Kenen silmät pysyvät silloin kuivina? Tokkopa edes juontajien Marja Hintikan ja Ilkka Villin. Loppusyksystä nyyhkitään Yle TV2:n lauantai-illoissa.

Legendaarinen Rosario Toledo avaa Samille flamencon tanssillisia merkityksiä Espanjassa.
Legendaarinen Rosario Toledo avaa Samille flamencon tanssillisia merkityksiä Espanjassa. Legendaarinen Rosario Toledo avaa Samille flamencon tanssillisia merkityksiä Espanjassa. sami yaffa - sound tracker
Jos ruokaohjelma jättää katsojalle veden kielelle, jättää musiikin ja matkailun yhdistävä Sami Yaffa – Sound Tracker jäljen sydämeen. Matkanjohtajana toimii pitkän linjan musiikkikulkuri Sami Yaffa, joka on urallaan muun muassa Hanoi Rocksissa nähnyt muusikon ammatin kaikki puolet. Ohjelmansa on löytöretki kulttuureihin, joissa musiikki on muutakin kuin kulutushyödyke. Sami haluaa osoittaa, että musiikki on ainoa universaali kieli, ja hänen matkassaan musiikki matkustaa tuhansia kilometrejä – sinun luoksesi? Maanantaisin Yle Teemalla 25.8. alkaen.

Kyseenalaista, koe ja kestä

Docventures 2
Toisella tuotantokaudella Docventures näkyy, kuuluu ja vaikuttaa jo klo 21. Docventures 2 Kuva: Kimmo Syväri tunna milonoff
Aktivismia, vaihtoehtoisia selityksiä, kohottavia kokemuksia ja tiedon loistavaa valoa – tätä kaikkea tulee taas Docventuresin tuutista, kun vuoden parhaana asiaohjelmana palkittu Docventures palaa ruutuun toisella tuotantokaudellaan. Luvassa on kahdeksan dokumenttielokuvaa ja keskustelua televisiossa, netissä, radiossa, paljuissa ja kapakoissa. Riku ja Tunna nimittäin lupaavat, että Docventuresin bondageluolasta otetaan liveyhteyksiä kisastudioyleisöihin ympäri Suomen. He kehottavat katsomaan enemmän, niin luulee vähemmän. Yle TV2 ja Yle Puhe keskiviikkoisin 3.9. alkaen.
Tom Nylund karvalakki päässä lumisessa maisemassa.
Ajaj, kylmä tekee hyvää! Tom Nylund karvalakki päässä lumisessa maisemassa. Kuva: Teresa Ekman tom nylund
Docventuresin pojat ovat reissanneet moneen suuntaan, ehkä kuitenkin useimmiten etelään. Tom Nylund ei osaa nauttia lämmöstä. Seikkailuohjelmassaan Kylmää ja märkää (Kallt och vått) hän suuntaa pohjoiseen. Lumen, ukkosen ja tuiskun ystävänä hän vie katsojat muun muassa igloon, Kebnekaiselle, varjoliitämään, Islantiin ja harppuunakalastamaan. Katsojia suositellaan laittamaan villasukat jalkaan sunnuntaisin 14.9. alkaen, kun he kääntävät Yle Femmalle.
Marissa tandem-imettää
Marissa tandem-imettää lapsiaan. Marissa tandem-imettää Kuva: Aki Honkasalo imettäjät
Ihminen on nisäkäs, mutta imettäminen ei ole nykyihmisille itsestäänselvyys. Uudessa kotimaisessa sarjassa Imettäjät seurataan seitsemän erilaisen äidin imettämistä. Joukossa on taaperoimettäjä, ensi-imettäjä, tandemimettäjiä, yh-imettäjä ja silikonimettäjä. Imetys herättää tunteita, sillä jokainen haluaa uskoa tehneensä parhaansa lapsensa eteen. Maanantaisin Yle TV2:lla 3.11. alkaen.Mikä putki, mikä sarja, mikä pallo?

Putkien uusiminen mullistaa satojen tuhansien suomalaisten elämän lähivuosien aikana. Uudessa sarjassa Putkiremontti seurataan yhden taloyhtiön elämää yli remontin. Miten ihmiset pärjäävät kaaoksen iskiessä? Miten aiemmin sopuisat naapurit sietävät toisiaan paineen alla? Putkiremontti tulee – oletko valmis? Alkaen 14.9. Yle TV1:ssä.

Ironside – katsojien suosikki – voitti Kakkosen kesällä järjestämän äänestyksen siitä, mikä kolmesta rikossarjasta tulee ensimmäisenä ruutuun. Sarja alkaa Yle TV2:ssa 11. syyskuuta. Hopealle ja pronssille jääneet Deception ja Bates Motel nähdään näillä näkymin vuoden 2015 aikana.

Poliisimies Ironside pyörätuolissa. Takana kollegat.
Poliisimies Ironside pyörätuolissa. Takana kollegat. ironside
Ironside
Tätä ei kovin usein näe edes televisiossa: karski afroamerikkalainen kyttä pyörätuolissa! Ampumisvälikohtauksessa vammautunut newyorkilainen poliisi on sinut pyörätuolinsa kanssa ja keskittyy rikollisten pysäyttämiseen pelottomasti, mutta sama ei päde työyhteisöönsä: sitä piinaa syyllisyys. Liekö viihteen tuomaa harhaa, mutta joskus pyörätuoli toimii käyttäjänsä eduksi – mutta vain jos pelaa kortit oikein. Ja Robert T. Ironside pelaa kovin panoksin. Tästä hahmosta joko pitää tai sitten ei. Yhdeksänosainen Ironside on uustulkinta poliisisarjasta, jota tuotettiin vuosina 1967-75.
Miehiä ja naisia ison talon aulassa.
Miehiä ja naisia ison talon aulassa. Kuva: 2012 NBCUniversal Media, LLC deception

Deception
Sanfranciscolaisen ökyperheen bilehileenä tunnettu tytär Victoria Bowers kuolee huumeiden yliannostukseen. Siltä kaikki ainakin näyttää. FBI on tarkkaillut Bowersin lääketehtaan omistajaperhettä rikosepäilyjen vuoksi jo pitkään, mutta ei ole pystynyt todistamaan mitään. Sisäpiiriin pitää siis saada vasikkaa. Kuinka ollakaan poliisi Joanna oli tyttären läheinen lapsuudenystävä, joten hänet nakitetaan surutaloon jättämään hyvästejä. Joanna sukeltaa syvälle perheen salaisuuksiin, mutta tuleeko siitä myös hänen oma tuhonsa?
Poika ja äiti Bates istuvat sängyn reunalla.
Poika ja äiti Bates istuvat sängyn reunalla. bates hotel

Bates Motel
Mikä tekee ihmisestä pahan? Voiko kasvatus vaikuttaa nuoreen niin paljon, että hänen persoonallisuutensa kieroutuu? Vai onko hän paha jo syntyessään? Näitä kysymyksiä sivuaa nykyaikaan sijoitettu, jännitysklassikko Psychoon pohjautuva uusi jännärisarja. Se on Norman Batesin kasvutarina. Kun herkkä 17-vuotias koululainen Norman löytää kotoaan tapaturmaisesti kuolleen isänsä ruumiin, ylisuojeleva äiti päättää aloittaa uuden elämän. Äiti ostaa Oregonin White Pine Baysta motellin, joka saa nimekseen Bates Motel. Siitä on tuleva kauhujen motelli, jonka suojassa nuoresta miehestä kasvaa ylisuojelevan äidin huomassa joukkomurhaaja.


Murhat ja rosvot sikseen! Nyt lentää pallo, luistaa suksi ja sydämestä ottaa, kun syksyn urheilutarjonta pääsee käyntiin Kakkosella, Yle Areenassa ja Yle Puheessa.

Lentopalloilijat tuulettavat.
Lentopalloilijat tuulettavat. Kuva: ©Ville Vuorinen sport

Mestarien liiga jatkaa siitä mihin jalkapallon MM-kisat jäivät. Lohkovaihe alkaa syyskuussa, mutta Yle Urheilu on mukana jo viimeisillä karsintakierroksilla elokuussa. Elo-syyskuussa ovat myös vuorossa koripallon MM-kisat, joihin Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa. Paikan päälle Espanjaan odotetaan ainakin 7000 suomalaiskannattajaa, joiden tukea tarvitaan, kun Susijengi kohtaa ensimmäisessä pelissään Yhdysvallat. MM-menestyksestä taistelee myös Tuomas Sammelvuon luotsaama lentomaapallojoukkue – 32 vuoden tauon jälkeen. Puolassa syyskuussa pelattavien lentopallon MM-kisojen lisäksi Yle esittää dokumentin joukkueen valmistautumisesta koitokseen. Palloillun jälkeen penkkiurheilijat pääsevät lumen äärelle, kun 27.–30.11. Rukalla kisataan pohjoismaisissa hiihtolajeissa. Sotshin olympialaisissa kuultiin Maamme-laulu. Mitenköhän nyt?
Nuoria arkkitehtejä yhteiskuvassa.
Arkkitehtuurilla on väliä. Nuoria arkkitehtejä yhteiskuvassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu kaupungit uusiksi

Tässä ei ollut kaikki, vaan ainoastaan hipaisu syksyn ohjelmatarjonnasta. Tulossa on vielä vaikka mitä, esimerkiksi huippuelokuvia ja Urbaani arkkitehtuuri -kokonaisuus, johon kuuluvat Yle Teeman tv-sarja, kansainvälisiä dokumentteja ja Teemalauantai-lähetyksiä, radiosarja Yle Radio 1:ssä sekä laaja nettisisältö.

Seuraa meitä Facebookissa ja Twitterissä, niin et missaa mitään. Myös kanavilla on omat sosiaalisen median sivunsa. Tykkää myös niistä. Me tykätään sinusta.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua