Hyppää pääsisältöön

Komea torjuu kaunista

Puuvillapelto auringossa
Puuvillapelto Puuvillapelto auringossa Kuva: EPA/Sebastiao Moreira puuvilla auringossa

Miten elokuva toimii kun siitä on häivytetty alkuperäisen teoksen ajatus? Tämä tulee monesti mieleen kun katsoo Richard Brooksin ohjaamaa Kissa kuumalla katolla, jossa komea Paul Newman torjuu kaunista Elizabeth Tayloria keksityn tuntuisen syyn varjolla. Maggie (Taylor) on tunkeutunut poikien väliseen ystävyyteen, mutta ”mitään” ei ole kuitenkaan tapahtunut. Brick (Newman) ei usko vaimoaan eikä ystäväänsä Skipperia ja tämä ajautuu itsemurhaan. Todelliset syyt, homouden häivä ja homouden pelko, ovat 1950-luvun elokuvasta poistettu miltei kokonaan.

Kirjailija Tennessee Williams oli itsekin epäröivä aiheensa suhteen ja kirjoitti näytelmään kaksi loppua. Siinä aidommassakin, alkuperäisessä, hän antaa painokkaita tulkintaohjeita ennen paljastavia repliikejä. Henkilöiden pitää saada pitää salaisuutensa, heitä ei saa paljastaa kokonaan, jokaisellahan on salaisuuksia itsessäänkin. Näin ollen Brickin suhde Skipperiin on vaihteleva: pelkäsikö Brick Skipperin homoseksuaalisuutta vai omaansa?

Elokuvaan tämä aiheuttaa kohtauksia joita on vaikea uskoa. Voisiko Brick katsoa himoiten vaimoaan, joka kertoo ilkeyksissään kuinka käly sai juoppolallin tupakkasyljen kasvoilleen? Voivatko puolisot tuosta vain herahtaa yhteiseen hymyyn, kun veljentytär keskeyttää tulisen riidan? Kylmien sanojen merkitystä muutetaan kuumilla katseilla.

Uusia juonia

Elokuvaan on kirjoitettu myös aivan uusia juonia: siitä on tullut Brickin kasvutarina. Kolmikymppinen Brick saa unohtaa college-aikansa urheilusankaruuden, pelikentät ja pukuhuoneet. Hänen pitää astua aikuisuuteen, hoitaa taloutensa, maksaa laskunsa, naida vaimoaan ja saada lapsia. Elokuvan tärkeimmät keskustelut käydään isän ja pojan välillä, ja ne tuntuvat uskottavilta - melkein, sillä tässäkin uskottavuutta syö uskottomuus näytelmän takana olevaa ajatusta kohtaan.

Tennessee Williamsin Kissassa aiheena oli valheellisuus, elämänvalhe. Joten miten uskoa isän neuvoa, kun samainen isä sanoo kestäneensä valhetta 40 vuotta, inhoneensa vaimoaan ja vanhinta poikaansa ja listaa lisää: Kerhot! Hirvet! Vapaamuurarit! Rotaryt! Tällaisen miehen viisauteen on vaikea uskoa, vaikka häntä näytteleekin mahtava Burl Ives.

Isän ja pojan sovinnossa painotetaan arvoja, joita ei näytelmässä ole tai jotka jäävät suuremman melskeen alle. Rakkaus ei ole omistamista vaan välittämistä, raha ei ole muuta kuin korvike, pitää olla rohkeutta niin kuolla kuin elääkin. Ne ovat kesyjä vastauksia Tennessee Williamsin kipeämpiin kysymyksiin.

Eeva Luotosen kirjakerho 2014
Yle Radio 1 pe 11.7.2014 klo 17.20 Miten Tennessee Williamsin Kissa tehdään tähän päivään.
Vieraina ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen ja näyttelijä Elsa Saisio.

Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa 30 vrk alkaen 11.07.2014 klo 17.20

Lähteet:

Cat on a Hot Tin Roof. Directed by Rochard Brooks. 1958.
Tennessee Williams: Cat on a Hot Tin Roof and Other Plays. Penquin Books 1976.
Tennessee Williams: Kissa kuumalla katolla. Suomentanut Ari Koskinen. Julkaisija Näytelmäkulma.

Kommentit
 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri