Hyppää pääsisältöön

Mun mummoni muni mun mammani ja käänsi sukupuoliroolit päälaelleen

Feministinen musiikki- ja sketsiviihdeohjelma Mun mummoni muni mammani, vuodelta 1973, toi huumorin kautta esiin yhteiskuntamme epäkohtia.

Sketsissä Oletko sinä konttorimme päivänsäde huomautetaan työelämän seksismistä ja naisen vaikeasta asemasta työnhakijana. sketsi kääntää sukupuoliroolit päälaelleen osoittaakseen kuinka vinoutunut tilanne on.

Ohjelman lauluissa on ehtaa feminististä terää. Sinikka Sokan laulussa tyttö sanoo antavansa vain silloin kun rakastuu, mutta kiltti mamma epäilee tytön rakastuvan joka päivä.

Mimmi Mustakallion esittämässä laulussa saavat 1970-luvun alun muotivillitykset, superlyhyet mikroshortsit, terävän kommentin naisnäkökulmasta. ”Kroppaani jos haluatte käyttää, mikroissa mun sääriäni näyttää, korotusta varmaan siitä palkkaan saa”, laulaa uskottavan suorakatseinen Mimmi Mustakallio. ”Miksei portsarille panna mikroja jalkaan? sanoi Ellen, yks noista työttömyyskortistotarjoilijoista, joilla oma tahtokin on.”

Anna-Maija Leppäsen ohjaamaa ja tuottamaa irvailua olivat tekemässä Annamaija Kataja, Eila Vaittinen, Märta Tikkanen, Tarja-Tuulikki Tarsala ja Ritva Arvelo. Musiikista vastaa Ossi Runne ja laulujen sanoista Jukka Virtanen ja Kari Tuomisaari.

Teksti: Harto Hänninen/Yle Teema, Juhana Säilynoja

Kommentit