Hyppää pääsisältöön

Tasa-arvoisen avioliiton ja naiskapellimestareiden puolesta

Kapellimestari Anna-Maria Helsing
Kapellimestari Anna-Maria Helsing Kuva: Heikki Tuuli anna-maria helsing

Kapellimestari Anna-Maria Helsing elää tasapainoista elämää, johon kuuluvat työ kapellimestarina ja uusioperhe Anitha-puolison kanssa. Samalla, kun julkisuudessa on keskusteltu sekä naisen kyvyistä toimia kapellimestarina että homojen oikeudesta perhe-elämään, on Anna-Maria tehnyt uraa ja mennyt kihloihin.

Anna-Maria Helsingin elämä kuulostaa aika mukavalta. Hän saa tehdä työtä, josta nauttii, töitä riittää ja perhe-elämä kukoistaa. On avovaimo, hänen pienet lapsensa sekä omakotitalo ja mökki Pohjanmaalla: ”Se on meidän paikka, meidän elämä. Eihän sitä tiedä, minne elämä vie sitten, kun lapset ovat aikuisia, mutta nyt siellä on koti, koulut, päiväkodit ja lasten isä. Minulla on hyvä elämä.”

Anna-Maria meni puolisonsa kanssa kihloihin viime kesänä. Miten tasa-arvoisen avioliittolain vastatuuli vaikuttaa hänen elämäänsä? ”On tietysti surullista, että tämä vain kestää ja kestää ja rahaakin menee siihen, että asiaa täytyy käsitellä uudestaan syksyllä. Mutta kyllä laki tulee menemään läpi, olen aivan varma siitä. Oma elämäni ei kaadu tähän, mutta onhan tilanne surullinen heidän kannaltaan, jotka haluaisivat jo mennä nopeasti naimisiin. Ja ihan periaatteessa olen tietysti sitä mieltä, että kaikille on oltava samat oikeudet.”

Kuin eläisi fantasiamaailmassa

Anna-Maria Helsing eli itse pitkään uskonnollisessa yhteisössä, Jehovan todistajissa, kunnes irtautui liikkeestä aikuisella iällä. Nyt hän seuraa kiinnostuneena, miten erityisesti uskonnolliset tahot vastustavat tasa-arvoista avioliittolakia.

Miten tämä yksi pieni sivuseikka voi olla koko maalle niin tärkeä?

”On hirveän mielenkiintoista nähdä, miten tärkeää tämä on esimerkiksi Kristillisdemokraateille. Että he eivät voi tehdä hallituksessa töitä Suomen kansalle ja koko maalle, jos tasa-arvoinen avioliittolaki menee läpi. Miten tämä yksi pieni sivuseikka voi olla koko maalle niin tärkeä? Ihmiset rukoilevat, että minä en saisi mennä naimisiin Anithan kanssa… Välillä tuntuu kuin eläisi fantasiamaailmassa, kun lukee lehti- ja nettiartikkeleita. Mistä oikein puhutaan? Mehän elämme jo yhdessä, mehän olemme kuin naimisissa.”

Oopperaa oikeasta sukupuolesta

Jorma Panulan taannoiset puheet naiskapellimestareista eivät Anna-Marian mielestä vaikuta juuri mihinkään. Väärät puheet täytyy hänen mielestään kuitenkin korjata, ettei jollekin kapellimestarin urasta haaveilevalle nuorelle naiselle jää asiasta väärää käsitystä. Itse hän kokee pärjäävänsä haastavassa työssä hyvin, ja töitä riittää.

Tällä hetkellä työn alla on uusi ooppera Magnus-Maria, joka saa ensi-iltansa 15. heinäkuuta Maarianhaminassa. Ooppera kertoo 1700-luvun alussa Ahvenanmaalla eläneestä Maria Johansdotterista, joka halusi toteuttaa itseään laulamalla, soittamalla ja tekemällä ”oikeita töitä”. Tämän saavuttaakseen hän esiintyi miehenä, mikä vei hänet lopulta oikeuden eteen.

Oopperan on säveltänyt islantilainen Karolína Eiríksdóttir, libretosta vastaa ahvenanmaalainen Katarina Gäddnäs ja ohjaaja on ruotsalainen Suzanne Osten. Liekö kohtalon silmänisku, että kun ooppera lähtee kiertueelle, sekä Ahvenanmaan, Tukholman että Pietarsaaren esitykset osuvat yhteen paikallisten Pride-festivaalien kanssa.

Kuuntele Musiikin voima: Anna-Maria Helsing – irti uskonnollisen liikkeen kahleista pe 25.7. klo 11 ja su 29.7. klo 13 Yle Radio 1 sekä Yle Areena 30 päivää lähetyksen jälkeen. Ohjelma on uusinta kesältä 2013.

Lue lisää Musiikin voima -ohjelmasarjasta.

Kommentit
 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.

 • Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago (s. 1979) jakaa aikaansa laaja-alaisesti toimien pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä.

 • Leppoisa messu

  Leppoisa messu

  Timo Ruottinen (s. 1947) lienee useimmille taidemusiikin ystäville tuttu ennen kaikkea Alba-levy-yhtiön pitkäaikaisena keulahahmona.