Hyppää pääsisältöön

Yle Fem juhlistaa Tovea uudella dokkarilla

Tove Jansson maalaamassa.
Tove Jansson maalaamassa. Kuva: Per-Olov Jansson / Making movies tove

Tove Jansson syntyi taiteilijaperheeseen ensimmäisen maailmansodan syttymisvuonna 1914.Isä Viktor Jansson, Faffan, oli kuuluisa kuvanveistäjä, äiti Signe Hammarsten-Jansson puolestaan kuvittaja.Toven syntyessä Faffan päätti, että tyttärestä tulee suuri taiteilija.

Tovesta tulikin kuuluisa, mutta ei maalauksistaan, vaan Muumeista. Menestyksellä oli hintansa: ihastuttavasta peikkohahmosta muodostui hirvittävä taakka, joka vei Tovelta kaiken ajan.

Kun isä kuoli Tove palasi siveltimien ja kankaiden ääreen. Hänen teoksistaan ei kuitenkaan pidetty ja taiteilijaa pilkattiin. Kollegat kehottivat Tovea pysyttelemään lastenkirjallisuudessa. Toven matka kulki parrasvaloista häpeänurkkaan. Siitä huolimatta hän jatkoi maalaamista aina kuolemaansa asti.

Dokumentti kertoo taiteilijan haaveista ja niiden saavuttamattomuudesta: luovuuden edellytysten ja ymmärryksen epätasapainosta. Mitkä olivat ne mekanismit jotka aiheuttivat Toven niin kutsutun tragedian? Elokuva pureutuu Tove Janssonin karikkoiseen taiteilijanuraan ja elämään Muumilaakson ulkopuolella.

Dok: (Fånge i Mumindalen)
Ohjaus: Charlotte Airas
Tuotanto: Making Movies, 2014
Lähetys: 7.8 klo 22.00 ja 10.8 klo 20.00 Yle Fem
Suomenkielinen tekstitys.