Hyppää pääsisältöön

Kyösti Mäkimattilan viimeinen keikka Tangokuninkaana

Kyösti Mäkimattila kotilavansa maisemissa Valasrannassa
Kyösti Mäkimattila kotilavansa maisemissa Valasrannassa Kyösti Mäkimattila kotilavansa maisemissa Valasrannassa Kuva: Kari Martiala tangokuningas

Yle Radio Suomen Lavalauantaissa 5.7. kuullaan Kyösti Mäkimattila & Varjokuvan keikkataltiointi. Tapaus on erityislaatuinen, sillä se on hallitsevan Tangokuninkaan viimeinen radioesiintyminen ennen uusien kuninkaallisten kruunaamista. Mitä Mäkimattila miettii keikasta, elävästä musiikista ja kruunusta luopumisesta?

Milloin ja missä keikka on taltioitu?

Se on taltioitu kuluvan vuoden juhannusaattona Parkanon Käenkosken lavalla ja se on Varjokuva-yhtyeen keikka.

Mitä muistat tuosta illasta?

Se oli kovaa leikkiä. Kaksi tuntia suoraa lähetystä, välissä lyhyt vessatauko ja sitten jatkettiin. Kerrankin, kun olisin halunnut että olisi tullut Merisää, niin se ei tullut! Koleasta säästä huolimatta oli varsin lämmin tunnelma. Yleisö sen juhannuksen tekee.

Mikä on sinun paras muistosi lavoilta?

Mahdotonta vastata, niitä on niin paljon. Esimerkiksi heti tuon Lavalauantain jälkeinen, juhannuspäivän keikka Ylänteen Valasrannnassa tulee mieleen. Se on minun ja Varjokuvan kotilava, 12 vuotta ollaan siellä käyty. Kylmäkalseana juhannuspäivänä tehtiin oma yleisöennätys kyseisellä lavalla, noin 2000 ihmistä oli kuuntelemassa ja tanssimassa. Ollaan juhannuksena oltu siellä vuosikaudet, joten samalla se on meidän juhannusennätys. Samalla keikalla oli myös Neljän suora ja se on hyvä yhdistelmä Varjokuvan kanssa. On energinen meininki koko illan - sopivasti nostalgian pauloissa ja tässä päivässä.

Millainen on tyypillinen keikka sinulle?

Parhaimmaillaan se on innostunut ja vuorovaikutteinen. Kesähän on keikkailun kulta-aikaa. Ihmisillä on lomafiilis. He ovat lähteneet rentoutumaan ja se näkyy. Joitain omia keikkarutiineja on toki kehittynyt. Tykkään olla hyvissä ajoin pelipaikalla. Löydän naismaisuuteni valmistautumisen tiimellyksessä: hiukset laitan siististi ja kalvosinnapit pitää olla samanväriset kuin henkselit. Pienistä asioista muodostuu edustava keikka.

Mitä live-esiintyminen sinulle antaa?

Se antaa samanaikaisesti energiaa ja nälän tähän työhön. Esiintymisellä on valtava merkitys. Se koukuttaa, houkuttaa ja myös ottaa aika paljon. Olen keikan jälkeen ihan tyhjä ja puhki. En osaa säästellä, mutta kesällä ehkä pitäisi. Ja ehkä olen oppinut kumminkin siihen. Jos on 21 keikkaa 20 päivän aikana, niin kyllä jo tietää, kuinka paljon pystyy yhdessä illassa antamaan.

Käytkö kuuntelemassa paljon keikkoja?

Se on yksi kiivaan työtahdin varjopuolista. Ei ole ollut mitään mahdollisuuksia tänä kesänä. Onneksi on ollut kahden bändin iltoja, että on nähnyt toisen bändin.

Miten esiintyminen ja ura jatkuu kuninkuusvuoden jälkeen?

Ihan mahtavasti. Heti Tangomarkkinoiden jälkeen lähdetään Varjokuvan kanssa Ylläkselle ja siitä tiivis keikkarundi jatkuu kesän läpi. En ukso, että keikkakuvio tulee muuttumaan. Minulla ei ole ollut mitään kielteisiä velvoitteita tai mitään vastaavaa tämän vuoden aikana: eli ei ole ollut keikkoja, joita en olisi halunnut tehdä. Varjokuvan kanssa ollaan sovittu, että voin tehdä omia keikkoja solistina.
Syksyllä olen kolmella konserttikiertueella ja bändikeikat siihen päälle, niin onhan siinä. Mutta meillä on mahtava porkkana tulossa: menemme helmikuussa Varjokuvan kanssa keikalle Miamiin Yhdysvaltoihin!

Mille tuntuu luopua kruunusta?

Ylpeänä luovutan kiiltävämmän kruunun kuin mitä minun kutreille laskettiin. Lupasin planssata sitä koko vuoden ja niin olen tehnyt.

Lavalauantai: Kyösti Mäkimattila & Varjokuva
Lauantai 5.7. klo 19.08, Yle Radio Suomi

Kommentit