Hyppää pääsisältöön

Jalkapalloa ranskaksi – Le foot en français

Pään peittävään kukkonaamioon pukeutunut Ranskan maajoukkuekannattaja.
Gallian kukko. Pään peittävään kukkonaamioon pukeutunut Ranskan maajoukkuekannattaja. Kuva: EPA/Marius Becker kukko,Naamari,Ranska,maajoukkueet,kannattajat

Ranskan kieli on hyvin edustettuna jalkapallomaailmassa, samoin tämän vuoden jalkapallon MM-kisoissa, jossa isäntämaa Ranskan lisäksi mestaruudesta taistelevat Belgian ja Sveitsin joukkueet. Myös Senegalissa ja Tunisiassa puhutaan ranskaa.

Ranska, Gallian kukko

Ranska isännöi vuoden 2016 jalkapallon EM-kisoja, le Championnat d'Europe (de l'UEFA) tai lyhyesti vain l'EURO. Ranskan jalkapallomaajoukkue, l'Équipe de France de football, on tuttu näky myös MM-kisoissa, le Mondial tai la Coupe du Monde de la FIFA, vaikka se on joitakin kertoja myös pudonnut pois jo karsintakierroksella.

Gallian kukko, le coq gaulois, on joukkueen tunnus, ja tricolorin värit joukkueen värit. Kuten kaikkia Ranskan maajoukkuepelaajia, myös jalkapalloilijoita kutsutaan sinisiksi, les Bleus, ja pelipaitakin on tietysti sininen (vieraspeleissä valkoinen). Pelihousut ovat siniset tai valkoiset ja sukat siniset, valkoiset tai punaiset. Joukkueen historian käytetyin peliasu on sininen paita, valkoiset shortsit ja punaiset sukat – Ranskan lipun värit. Siitä juontaa joukkueen toinen lempinimi, les Tricolores. Ja kannattajat tietysti laulavat katsomossa Marseljeesia!

MM-kisat on järjestetty Ranskassa kahdesti, vuosina 1938 ja 1998, jolloin Ranska voitti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan maailmanmestaruutensa, le championnat du monde. Hopeamitalisteja, vice-champions, ovat ranskalaiset olleet kerran, vuonna 2006. Ranska on ensimmäinen maajoukkue, joka on voittanut kaikki kansainväliset jalkapalloturnaukset: MM-kisat (1998) olympiaturnauksen, le Tournoi Olympique (1984), maanosien mastaruuden, la Coupe des Confédérations (2001, 2003) ja oman maanosansa eli Euroopan mestaruuden, le championnat d'Europe (1984, 2000). EM-kisat on järjestetty Ranskassa kolmesti vuosina 1960, 1984 ja 2016.

Ranskan maajoukkueen tähtipelaajia ovat olleet mm. Raymond Kopa (1952-62), Michel Platini (1976-87) ja Zinedine Zidane (1994-2006). Paras maalintekijä on kuitenkin Thierry Henry, joka vuosina 1997-2010 teki yhteensä 51 maalia.

Ranskalainen Lucien Laurent oli muuten MM-kisahistorian kaikkien aikojen ensimmäinen maalintekijä: maali syntyi 13.7.1930 Uruguayn kisojen avausottelussa Ranska - Meksiko. Ranska voitti ottelun 4-1, muttei päässyt jatkoon hävittyään kaksi seuraavaa otteluaan...

Ranskan maajoukkueen kotistadioni vuodesta 1998 on le Stade de France Saint Denis'n kaupungissa Pariisin pohjoisella esikaupunkialueella. MM-kisoja varten rakennetun stadionin ensimmäinen ottelu oli 28.1.1998 pelattu Ranska - Espanja -maaottelu, jossa Zinedine Zidane teki stadionin kaikkien aikojen ensimmäisen maalin. Tällä hieman yli 80.000 katsojaa vetävällä stadionilla Ranska myös voitti toistaiseksi ainoan MM-kultamitalinsa, la médaille d'or.

Belgia hehkuu punaista

Belgian jalkapallomaajoukkueen, l'Equipe de Belgique de football, lempinimi on les Diables Rouges, punaiset paholaiset, punaisen pelipaidan mukaan. 70-luvulla sitä tosin kutsuttiin myös nimellä les Diables blancs valkoisen vieraspelipaidan mukaan. Joukkueen värit ovat punainen ja keltainen sekä musta kuten Belgian lipussa.

Belgia on pelannut MM-kisoissa 13 kertaa ja tullut parhaimmillaan neljänneksi vuonna 1986. EM-kisoissa se sai hopeaa vuonna 1980, mutta on Belgialla yksi kultakin: olympiakisoista vuodelta 1920!

Joukkueen kotistadion on le Stade Roi Baudouin (Kuningas Baudouinin stadion) Brysselissä. Yleisöä stadionille mahtuu n. 67.000.

Sveitsi

Sveitsin maajoukkueesta, l'Equipe de Suisse de football, lempinimeltään La Nati, voit lukea artikkelista Jalkapalloa saksaksi.

Jalkapallosanastoa

Joukkue ja katsojat

l'équipe joukkue
la séléction maajoukkue
le joueur pelaaja
l'attaquant hyökkääjä
le milieu de terrain keskikenttäpelaaja
le défenseur puolustaja
le gardien de but maalivahti
le capitaine kapteeni
le séléctionneur, l'entraîneur valmentaja
l'arbitre erotuomari
le supporteur kannattaja
le public, les spectateurs yleisö
le stade stadion

Peli ja pelitapahtumat

le match (de foot) ottelu
le temps de jeu peliaika
la première/deuxième mi-temps ensimmäinen/toinen puoliaika
la prolongation jatkoaika
le ballon pallo
la cage maalikehikko
le tir laukaus, potku
le coup franc vapaapotku
le corner kulmapotku
la passe syöttö
le hors-jeu paitsio
le tacle taklaus
l'erreur virhe
le carton jaune/rouge keltainen/punainen kortti
le tir au but rangaistuspotku
le but maali
la défaite tappio, häviö
un match nul tasapeli
la victoire voitto
le champion (m), la championne (f) mestari
la médaille d'or/d'argent/de bronze kulta/hopea/pronssimitali

Lähteet: fr.fifa.com, fr.wikipedia.org, fr.wiktionary.org

Edit 28.6.2018: Päivitetty vastaamaan v. 2018 tietoja.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!