Hyppää pääsisältöön

Jugoslavian työvoima karkasi ulkomaille 1970-luvulla

Ulkomaanraportti-ohjelma lähetti toimittaja Erkki Karjalaisen Jugoslavian sosialistiseen liittotasavaltaan sen kymmenennen puoluekokouksen alla vuonna 1974. Viisitoista vuotta aiemmin maan rajat olivat avautuneet työvoimalle lähteä Euroopan työmarkkinoille.

Perillä Karjalainen löysikin maan, jossa vallitsi suurtyöttömyys ja jonka työikäisestä väestöstä suuri osa kävi töissä muissa maissa. Jugoslavian tavoitteena oli, että työläiset kävisivät tienaamassa ulkomailla ja palaisivat sijoittaakseen kotimaahansa.

Näin olikin käynyt useiden kohdalla. Moni oli palannut kotiin rakentaakseen oman talon tai perustaakseen yrityksen. Ei ollut lainkaan epätavallista tavata pääkaupunki Belgradin kadulla täydellistä ruotsia puhuva paluumuuttaja, joka oli viettänyt useita vuosia Göteborgissa tai Boråsissa.

Vaikka vuonna 1974 Jugoslaviaan palasi vierastyöläisiltä rahaa noin miljardin dollarin arvosta, kuului kaduilla myös, että vierastyöläiset olisi saatava takaisin. Huolena oli, että kansalaiset tottuisivat länsimaalaiseen elämäntapaan ja tuotteisiin.

Jugoslavian maaperä on vehreää ja tuottavaa, mutta maataloutta ei oltu uudistettu ja maa joutui tuomaan suurimman osan peruselintarvikkeistaankin ulkomailta.

Ohjelma tutustuikin niin sanottuun Vihreään suunnitelmaan, jolla oli tarkoitus uudistaa maatalouden tuotanto. Sen perusoivallus oli, että maaseudulla ei liiku raha, joten investointeja ei ollut. Suunnitelma keskittyikin tuottajien väliseen yhteistyöhön.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto