Hyppää pääsisältöön

Juha Vainio: isä ja legenda

mies hymyilee
mies hymyilee Kuva: YLE Kuvapalvelu / Håkan Sandblom junnu vainio

Tangomarkkinoiden Kuningasfinaalin toinen kierros koostuu legenda Juha "Junnu" Vainion tekemistä kappaleista. Juhan esikoiselle Ilkka ”Ile” Vainiolle on jäänyt isästä kaunis muisto. Isän ja pojan lämmin suhde ulottui urheilusta musiikkiin.

Ilkka "Ile" Vainio Seinäjoen Tangomarkkinoilla
Ilkka "Ile" Vainio Ilkka "Ile" Vainio Seinäjoen Tangomarkkinoilla Kuva: Top Focus Photogrphy ile vainio

Ile kertoo isästään: ”Isä oli huumorintajuinen, auttavainen ja reilu mies sekä taitava ja rakastettu taitelija. Hän saattoi suutahtaa helposti, mutta leppyi nopeasti. Hän suhtautui ihmisiin tasa-arvoisesti, otti ihmisen ihmisenä.” Ilkka kertoo, että isää arvostettiin hänen eläessään sekä tänäkin päivänä.

Viiden lapsen isä elätti perheen lauluillaan. Vaikka Juha teki paljon töitä, hän oli läsnä, koska hän otti lapset mukaan niin keikoille kuin reissuillekin.

”Pääsin pikkupoikana mm. Irwin Goodmanin ja isän kanssa viikon kiertueelle ja näin, kuinka paljon kansa rakasti kumpaakin. Kotona oli aina taiteilijoita, töitä tehtiin paljon ja jatkuvasti, elämää ja kovaa menoa riitti”, Ile kertoo. Tuleva musiikin ammattilainen rakastui omassa olohuoneessaan mm. Carolaan ja Koivistolaisiin.

Junnu Vainio järjesti myös lomareissuja, esimerkiksi Seiväsmatkoja Espanjaan, ja pikkupojat pääsivät mukaan. Juha järjesti lapsille usein yllätyksiä ja vei urheilukisoihin. Isä ja poika todistivat paikan päällä, kun Juha Väätäinen voitti EM-kultaa. ”Jos isä lupasi jotain, sen hän myös piti. Kerran, kun Juha ei päässyt viemään minua Kalevan kisoihin, hän pyysi Vexi Salmea apuun ja pääsin Vexin kanssa kisoihin”, Ile kertoo. 12-vuotiaana varastopoikana Ile pääsi todistamaan Toivo Kärjen, Vexi Salmen ja Junnu Vainion yhteistyötä Fazerilla (myöh. Finnlevy), missä töitä paiskittiin urakalla.

Kotona oli aina taiteilijoita, töitä tehtiin paljon ja jatkuvasti, elämää ja kovaa menoa riitti

”Isä opetti, että pitää olla rohkea eikä saa olla turhan ylpeä. Elämässä pitää olla elämää ja erotiikkaa. Isä näytti minulle lapsesta asti maailmaa ja erilaisia ihmisiä ja sen, että kaikenlaista sattuu, mutta huumori pidetään koko ajan mukana.” Juha opetti Ileä arvostamaan luontoa ja urheilua. Isä pelasi jalkapalloa sekä koripalloa ja tänä päivänä Ilellä on oma koripallojoukkue, joka koostuu tutuista kansansuosikeista. ”Isän mielestä muilla kouluarvosanoilla ei ollut niin väliä, mutta urheilun piti olla 10”, Ile muistelee.

”Jossain vaiheessa isälle maistui alkoholi liikaa, mutta raitistuttuaan hänen työhönsä tuli syvyyttä ja herkkyyttä. Huumori ei kadonnut missään vaiheessa”, toisen polven sanoittaja sanoo.

Ile pääsi tekemään myös töitä isänsä kanssa, kun Juha otti pojaltaan pari laulua levylleen. Yhteistyöstä jäi hienot muistot. Isä oli myös työkaverina auttavainen ja rohkaiseva ja mikä tärkeää: ylpeä pojastaan. Ilelle jäi kaunis muisto viimeisestä kohtaamisesta isänsä kanssa. ”Isä aavisti, ettei elä enää kauaa. Hänen viimeinen viestinsä oli: ’Sinä jatkat tätä työtä, Ilkka. Sinä pärjäät kyllä, sinulla on lahjoja’.” Isä oli huolissaan ystäviensä sydänfilmeistä, mutta ei muistanut hoitaa itseään. Niinpä Juha Vainio lähti pois vain 52-vuotiaana, mutta ehti tehdä elämänsä aikana monen miehen työn.

Toimittaja: Tiia Hasa

Kommentit