Hyppää pääsisältöön

Maistuuko hyönteinen?

Hyönteiset eivät maistu useimmille suomalaisille. Syynä ovat pitkälti kulttuuriset ruokailutottumukset. 2010-luvulla Puoli seitsemän ja Prisma Studio -ohjelmissa näytettiin, miten hyönteisiä voi valmistaa ruuaksi.

Hyönteiset eivät välttämättä kuulosta suomalaiseen korvaan kovinkaan hyvältä makuelämykseltä. Maailmasta löytyy kuitenkin tutkijoiden mukaan noin 1700 erilaista syötävää hyönteistä ja jopa puolet ihmiskunnasta käyttää hyönteisiä ravinnokseen. Ainoastaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa hyönteisten syöminen ei ole yleinen tapa. Syy tähän löytyy pitkälti vallitsevista ruokakulttuureista.

Vuonna 2010 Madventuresista tutut Riku Rantala ja Tuomas Milonoff vierailivat Puoli seitsemän -ohjelmassa. Juontajat Marja Hintikka ja Mikko Kekäläinen saivat suorassa lähetyksessä maistaa seikkailukaksikon yksistä lempiruuista: jauhomatoja. Kyseiset hyönteiset tarjottiin gourmet-tyyliin, sillä madot saapui valmistamaan keittiömestari Petri Bystroff.

Rantala ja Milonoff maalailevatkin jo tulevaisuudenkuvia, jossa liha on loppu ja Suomessakin syödään hyönteisiä. Yleisesti ottaen he näkevät länsimaisen ruokakulttuurin hyvin huolestuttavana. Jauhomadot yllättivätkin positiivisesti juontajat ja hyönteisiä päädyttiin napostelemaan koko ohjelman ajaksi. Gourmet-hyönteisten lisäksi Hintikka ja Kekäläinen uskaltautuivat vielä maistamaan eläviä jauhomatoja.

Vuonna 2012 Prisma Studiossa hyönteiset olivat jälleen lautasella. Tällä kertaa valmistettiin muun muassa sirkkoja, jauhomatoja ja torakoita. Valmistuksesta vastasi hyönteistutkija Lena Huldèn, joka esitteli hyönteisiä toimittaja Pirjo Koskiselle. Tutkijan mukaan hyvä sääntö toukkia valittaessa on, että ”kannattaa varoa sellasia toukkia, jotka ovat hirveen räikeen värisiä tai jos niissä on tosi paljon karvaa”.

Hyönteisten syöntiin pätee muitakin sääntöjä. Esimerkiksi torakoiden kanssa kannattaa olla tarkkana koska ne saattavat kantaa erilaisia tauteja.

Hyönteisissä piilee pieneen kokoonsa nähden, kuitenkin todella suuri määrä ravintoarvoja. Oikeita ötököitä valitsemalla, aikuinen ihminen saa 100 grammasta hyönteisiä, kaiken päivittäin tarvitsemansa raudan, proteiinin ja b-vitamiinit. Ötököistä syntyykin Huldènin padoissa runsas ateria, joskin Koskista hyönteisten tuntosarvet hieman yököttivät.

Teksti: Pasi Lehtola

Kommentit