Hyppää pääsisältöön

Matkalla Toven kanssa

Tove Jansson.
Tove Jansson. Kuva: Yle Kuvapalvelu tove jansson

Elokuva Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän maailmanympärimatkasta 1970-luvulla pohjautuen taiteilijoiden omiin kaitaelokuviin, piirroksiin ja päiväkirjoihin.
Teema lauantaina 19.5. klo 12.00, uusinta to 24.5. klo 14.10. Areenassa 30 päivää

Japanin televisio kutsui Tove Janssonin vierailulle vuonna 1970. Jansson pyysi edestakaisen matkan sijasta kaksi menolippua, matkustaen yhdessä elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa Japaniin ja sieltä maailmanympärysmatkalle Havaijille, Meksikoon ja Yhdysvaltoihin.

Tokiossa Pietilä osti elämänsä ensimmäisen kaitafilmikameran. Huumorintajuiset ja uteliaat taiteilijat alkoivat tallentaa näkemäänsä, kissoja, baareja, hautausmaita, luontoa, kitchiä... Näin syntyi parikymmentä tuntia elokuvamateriaalia, josta ohjaaja Kanerva Cederström innostui laatimaan kaksikymmentä vuotta myöhemmin oman versionsa.

Elokuvassa Pietilä ja Jansson elävät matkaa uudelleen kommentoiden, muistellen, kauhistellen ja naureskellen. Tove Jansson myös lukee otteita novellistaan "Matka Konican kanssa" kokoelmasta "Reilua peliä".

Elokuvan esittely Kansallisfilmografia.

Matkalla Toven kanssa (På resa med Tove) 1993. Ohjaus Kanerva Cederström

Elokuva on edellisen kerran esitetty Teemalla vuonna 2014 osana Tove Janssonin juhlavuotta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa