Tietokoneella aktiivisesti pelaavan kannattaa koota koneensa itse. Tällä tavoin on mahdollista saada suorituskyvyltään tehokkaampi kone ja säästää selvää rahaa. Kuningaskuluttaja vertaili hintoja ja keräsi vinkkejä koneen kokoamisesta kiinnostuneille.
Harrastajat ovat koonneet ja rakennelleet tietokoneita omatoimisesti jo vuosikausia. Erityisesti koneiden parissa ovat hääränneet maksimaalista suorituskykyä kaipaavat tietokonepelaajat. Myös riihimäkeläinen Tero Nylund innostui alkujaan tietokoneiden kokoamisesta pelaamisen kautta.
- Ensimmäisen koneeni kasasin 16-vuotiaana. Sen jälkeen tietokoneita on tullut rakenneltua alusta loppuun noin 40 kappaletta, Nylund muistelee.
Hinta riippuu koneen käyttötarkoituksesta
Tietokoneen kokoamisessa ensin kannattaa miettiä siihen käytettävän rahan määrä eli budjetti sekä koneen käyttötarkoitus. Nylundin mukaan nämä seikat määrittävät pitkälti sen, mitä osia tietokoneen sisälle lopulta päätyy.
Pelikoneiden rakentamisessa hinta alkaa yleensä 500 eurosta ylöspäin
- Esimerkiksi jos tietokoneen käyttö on vain netissä surffailua, niin sellaisen saa kasattua alle 400 eurolla, mutta silloin sillä ei juuri pasianssin lisäksi muuta pelata. Pelikoneiden rakentamisessa hinta alkaa yleensä 500 eurosta ylöspäin.
Osien valinta vaatii perehtymistä
Suurin työ tietokoneen kokoamisessa on Nylundin mielestä sopivien komponenttien ja osien valinta. Se on myös työvaihe, joka vaatii ummikolta eniten perehtymistä, sillä kaikki osat eivät käy toistensa kanssa yhteen.
- Komponenteissa voi tulla helposti harhaostoksia. Esimerkiksi virtalähteissä voi olla niin sanottuja “kiinanpommeja”, heikohkoja yksilöitä. Tietokoneen virtalähteeseen kannattaa panostaa, sillä jos se hajoaa, niin se voi viedä muita osia mukanaan, Nylund varoittaa.
- Pelaamisen kannalta tärkeimpiä osia, joihin kannattaa rahaa sijoittaa, ovat prosessori ja näytönohjain. Suosittelen myös SSD-levyn asentamista käyttöjärjestelmää varten. Sen avulla kone toimii selvästi nopeammin.
Perehtyminen komponenttien eroihin kannattaa. Tietoa osista ja niiden hinnoista löytyy Nylundin mukaan runsaasti muun muassa Suomen suurimmalta tietotekniikkafoorumilta Muropaketista ja muilta keskustelupalstoilta. Muropaketin sivuilla on myös kätevä hintavertailulaskuri, jonka avulla on helppo vertailla osien hintoja eri nettikaupoissa.
Ristipääruuvimeisseli riittää
Kun tietokoneen osat on hankittu, niin jäljellä on kokoaminen. Kaikkein tärkein työkalu prosessissa on ristipääruuvimeisseli. Nylundin mukaan nykyään kokoamiseen ei juuri paljon muita työkaluja tarvita.
- Ennen melkein kaikki osat joutui pulttaamaan koneeseen kiinni. Nyt kokoaminen on helpottunut huomattavasti, kun monet osat saa pikakiinnikkeiden avulla vain napsautettua tietokoneen koteloon. Oikeastaan vain emolevy ja virtalähde laitetaan enää ruuveilla koteloon, sillä levyasemissakin on nykyisin yleensä pikakiinnitykset.

- Jos ensimmäistä kertaa kasaa konetta, niin kannattaa ehdottomasti kysyä kokeneemmilta kavereilta apua. Myös YouTubesta löytyy runsaasti opetusvideoita, joissa näkyy koneen kokoamisprosessin eri työvaiheet, Nylund opastaa.
Pakettikone vai itse koottu
Lähtökohtaisesti pelitietokoneen saa itse kokoamalla edullisemmin kuin valmiin pakettikoneen. Koneen tehokkuuden ja hinnan suhde on myös itse kootessa yleensä selvästi parempi.
- Esimerkiksi Gigantissa myytävä 1699 euron pelikone vaikuttaisi reippaasti ylihinnoitellulta. Itse koottuna vastaavan koneen saisi Suomesta tilatuilla osilla noin 1200 eurolla. Halvemmissa pakettikoneissa erot eivät olleet enää niin suuria, Nylund kertoo.
Nylundin mukaan pakettikoneissa tulee kuitenkin välillä ihan hyviä tarjouksia, joissa hinta ja sisältö voivat täsmätä.
Hintavertailussa 1200 euron kone
Teimme myös hintavertailua Gigantin noin 1200 euroa maksavaan pelikoneeseen. Vastaavan kokoonpanon koneen saisi osina tilattua esimerkiksi suomalaiselta Jimm’s PC-Store -tietokonekaupasta melkein 200 euroa halvemmalla. Todennäköisesti hintaa saisi vielä alennettua tilaamalla osia saksalaisista verkkokaupoista.
Alla listattuna täsmäävän oman kokoonpanon (hinta 1005,90 €) plussia ja miinuksia verrattuna Gigangtin Erazer X510 -tietokoneenseen (hinta: 1199 €):
Plussat:
+ Neljä USB 3.0 -paikkaa takana (yksi enemmän kuin Erazerissa yhteensä)
+ Kaksi DVI:tä ja yksi DisplayPort näytönohjaimessa (Erazerissa vain VGA & HDMI)
+ Kortinlukijassa enemmän tukea ja bluetooth
+ Kotelossa kaksi kertaa enemmän 5.25"-levyasemapaikkoja (yhteensä neljä, Gigantin koneessa kaksi)
+ Kotelossa kolminkertainen määrä 3.5"-kovalevypaikkoja (yhteensä kuusi, Gigantin koneessa kaksi)
+ Emolevyssä kolminkertainen määrä SATA-liitäntöjä (yhteensä kuusi, Gigantin koneessa kaksi)
+ Emolevyssä enemmän PCI-E x1-paikkoja (yhteensä kolme, Gigantin koneessa yksi)
+ Emolevyssä on kaksi PCI-paikkaa
+ Parempi Wifi-kortti (802.11ac, WiDi)
+ Noin 200 euroa halvempi
Miinukset:
- Ei USB 3.0 -liitäntöjä kotelon edessä
- Ei VGA:ta näytönohjaimessa (VGA on tosin huonoin vaihtoehto näytön kanssa, joten ei mikään iso miinus)
- ExpressCache-tekniikan käyttö ei todennäköisesti onnistu omin päin käyttöjärjestelmän asennuksen suhteen
- Muisti 2 x 4 GB eikä 1 x 8 GB, mutta asialla ei pahemmin merkitystä normipelaajalle - 8 GB:n pitäisi riittää mainiosti ja laajennusvaraa on silti helposti 16 GB:hen asti