Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pelaajan kannattaa koota tietokoneensa itse

Tero Nylund kokoaa tietokonetta
Tero Nylund on koonnut lukuisia tietokoneita itselleen ja ystävilleen Tero Nylund kokoaa tietokonetta tero nylund

Tietokoneella aktiivisesti pelaavan kannattaa koota koneensa itse. Tällä tavoin on mahdollista saada suorituskyvyltään tehokkaampi kone ja säästää selvää rahaa. Kuningaskuluttaja vertaili hintoja ja keräsi vinkkejä koneen kokoamisesta kiinnostuneille.

Harrastajat ovat koonneet ja rakennelleet tietokoneita omatoimisesti jo vuosikausia. Erityisesti koneiden parissa ovat hääränneet maksimaalista suorituskykyä kaipaavat tietokonepelaajat. Myös riihimäkeläinen Tero Nylund innostui alkujaan tietokoneiden kokoamisesta pelaamisen kautta.

- Ensimmäisen koneeni kasasin 16-vuotiaana. Sen jälkeen tietokoneita on tullut rakenneltua alusta loppuun noin 40 kappaletta, Nylund muistelee.

Hinta riippuu koneen käyttötarkoituksesta

Tietokoneen kokoamisessa ensin kannattaa miettiä siihen käytettävän rahan määrä eli budjetti sekä koneen käyttötarkoitus. Nylundin mukaan nämä seikat määrittävät pitkälti sen, mitä osia tietokoneen sisälle lopulta päätyy.

Pelikoneiden rakentamisessa hinta alkaa yleensä 500 eurosta ylöspäin

- Esimerkiksi jos tietokoneen käyttö on vain netissä surffailua, niin sellaisen saa kasattua alle 400 eurolla, mutta silloin sillä ei juuri pasianssin lisäksi muuta pelata. Pelikoneiden rakentamisessa hinta alkaa yleensä 500 eurosta ylöspäin.

Osien valinta vaatii perehtymistä

Suurin työ tietokoneen kokoamisessa on Nylundin mielestä sopivien komponenttien ja osien valinta. Se on myös työvaihe, joka vaatii ummikolta eniten perehtymistä, sillä kaikki osat eivät käy toistensa kanssa yhteen.

- Komponenteissa voi tulla helposti harhaostoksia. Esimerkiksi virtalähteissä voi olla niin sanottuja “kiinanpommeja”, heikohkoja yksilöitä. Tietokoneen virtalähteeseen kannattaa panostaa, sillä jos se hajoaa, niin se voi viedä muita osia mukanaan, Nylund varoittaa.

Tietokoneen virtalähde lähikuvassa
Virtalähteeseen kannattaa panostaa. Tietokoneen virtalähde lähikuvassa virtalähde

- Pelaamisen kannalta tärkeimpiä osia, joihin kannattaa rahaa sijoittaa, ovat prosessori ja näytönohjain. Suosittelen myös SSD-levyn asentamista käyttöjärjestelmää varten. Sen avulla kone toimii selvästi nopeammin.

Perehtyminen komponenttien eroihin kannattaa. Tietoa osista ja niiden hinnoista löytyy Nylundin mukaan runsaasti muun muassa Suomen suurimmalta tietotekniikkafoorumilta Muropaketista ja muilta keskustelupalstoilta. Muropaketin sivuilla on myös kätevä hintavertailulaskuri, jonka avulla on helppo vertailla osien hintoja eri nettikaupoissa.

Ristipääruuvimeisseli riittää

Kun tietokoneen osat on hankittu, niin jäljellä on kokoaminen. Kaikkein tärkein työkalu prosessissa on ristipääruuvimeisseli. Nylundin mukaan nykyään kokoamiseen ei juuri paljon muita työkaluja tarvita.

- Ennen melkein kaikki osat joutui pulttaamaan koneeseen kiinni. Nyt kokoaminen on helpottunut huomattavasti, kun monet osat saa pikakiinnikkeiden avulla vain napsautettua tietokoneen koteloon. Oikeastaan vain emolevy ja virtalähde laitetaan enää ruuveilla koteloon, sillä levyasemissakin on nykyisin yleensä pikakiinnitykset.

Levyasemaa työnnetään paikoilleen.
Nykyään monet osat voi pikakiinnitysten avulla vain työntää paikalleen. Levyasemaa työnnetään paikoilleen. pikakiinnitys

- Jos ensimmäistä kertaa kasaa konetta, niin kannattaa ehdottomasti kysyä kokeneemmilta kavereilta apua. Myös YouTubesta löytyy runsaasti opetusvideoita, joissa näkyy koneen kokoamisprosessin eri työvaiheet, Nylund opastaa.

Pakettikone vai itse koottu

Lähtökohtaisesti pelitietokoneen saa itse kokoamalla edullisemmin kuin valmiin pakettikoneen. Koneen tehokkuuden ja hinnan suhde on myös itse kootessa yleensä selvästi parempi.

- Esimerkiksi Gigantissa myytävä 1699 euron pelikone vaikuttaisi reippaasti ylihinnoitellulta. Itse koottuna vastaavan koneen saisi Suomesta tilatuilla osilla noin 1200 eurolla. Halvemmissa pakettikoneissa erot eivät olleet enää niin suuria, Nylund kertoo.

Nylundin mukaan pakettikoneissa tulee kuitenkin välillä ihan hyviä tarjouksia, joissa hinta ja sisältö voivat täsmätä.

Hintavertailussa 1200 euron kone

Teimme myös hintavertailua Gigantin noin 1200 euroa maksavaan pelikoneeseen. Vastaavan kokoonpanon koneen saisi osina tilattua esimerkiksi suomalaiselta Jimm’s PC-Store -tietokonekaupasta melkein 200 euroa halvemmalla. Todennäköisesti hintaa saisi vielä alennettua tilaamalla osia saksalaisista verkkokaupoista.

Alla listattuna täsmäävän oman kokoonpanon (hinta 1005,90 €) plussia ja miinuksia verrattuna Gigangtin Erazer X510 -tietokoneenseen (hinta: 1199 €):

Plussat:

+ Neljä USB 3.0 -paikkaa takana (yksi enemmän kuin Erazerissa yhteensä)
+ Kaksi DVI:tä ja yksi DisplayPort näytönohjaimessa (Erazerissa vain VGA & HDMI)
+ Kortinlukijassa enemmän tukea ja bluetooth
+ Kotelossa kaksi kertaa enemmän 5.25"-levyasemapaikkoja (yhteensä neljä, Gigantin koneessa kaksi)
+ Kotelossa kolminkertainen määrä 3.5"-kovalevypaikkoja (yhteensä kuusi, Gigantin koneessa kaksi)
+ Emolevyssä kolminkertainen määrä SATA-liitäntöjä (yhteensä kuusi, Gigantin koneessa kaksi)
+ Emolevyssä enemmän PCI-E x1-paikkoja (yhteensä kolme, Gigantin koneessa yksi)
+ Emolevyssä on kaksi PCI-paikkaa
+ Parempi Wifi-kortti (802.11ac, WiDi)
+ Noin 200 euroa halvempi

Miinukset:

- Ei USB 3.0 -liitäntöjä kotelon edessä
- Ei VGA:ta näytönohjaimessa (VGA on tosin huonoin vaihtoehto näytön kanssa, joten ei mikään iso miinus)
- ExpressCache-tekniikan käyttö ei todennäköisesti onnistu omin päin käyttöjärjestelmän asennuksen suhteen
- Muisti 2 x 4 GB eikä 1 x 8 GB, mutta asialla ei pahemmin merkitystä normipelaajalle - 8 GB:n pitäisi riittää mainiosti ja laajennusvaraa on silti helposti 16 GB:hen asti

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.