Hyppää pääsisältöön

Onko nainen syöjätär ja mies looseri?

Vuonna 1996 lähetetyssä Syöjätär ja looseri? -keskustelussa puhuttiin siitä, loittonevatko suomalaisten miesten ja naisten asenteet yhä enemmän toisistaan. Onko nainen syrjäyttämässä miehiä kaikilla elämän osa-alueilla, ja mitä sitten tapahtuu?

Tietolaatikko

Helsingin saksalaisen koulun jumppasalissa keskustelemassa olivat asennetutkija Risto Volanen, nuorison sosiologi Tommi Hoikkala, vapaa kirjoittaja Tuula-Liina Varis, ympäristöyrittäjä Pasi Rinne, kansainvälisen henkilövaihdon esimies Anne Harju, urheilufilosofi Jyri Puhakainen, nuorisopsykiatri Mauri Marttunen, opetushallituksen pääjohtaja Jukka Sarjala. Keskustelun vetäjinä Anna Savela ja Nina Stenros.

Reilun tunnin mittaista ohjelmaa jaksotettiin kolmeen eri inserttiin, joiden pohjalta keskustelua sukupuolten välisistä asenne-eroista alettiin käydä.

Ensimmäisessä insertissä kuultiin kolmen nuoren naisen ja kolmen nuoren miehen mietteitä vastakkaisesta sukupuolesta: Tytöt olivat sitä mieltä, että miehiltä puuttuu tavoitteellisuus – aikaa kulutetaan paljon kortteliralliin. Kuitenkin poikien keskustelussa nuori Lauri Nurkse toivoi pääsevänsä tulevaisuudessa hyvään työhön. Pojat olivat yhtä kaikki sitä mieltä, että mies on viime kädessä perheen pää, mutta että vahvat naiset ovat ihailtavia.

Nuorten keskustelujen lisäksi insertissä viitattiin RISC-tutkimukseen, jonka mukaan suomalainen nuori mies on itseensä vetäytyvä ja turhautuva materialisti, kun taas suomalainen nuori nainen on uusia kokemuksia hakeva, yrittäjä-henkinen nautiskelija. Risto Volanen avasi RISC-tutkimuksen tuloksia ja summasi niiden osoittavan nuorten suomalaismiesten kokevan muuttuvan yhteiskunnan paineet kaikista raskaimmin.

Panelistit eivät purematta nielleet insertin väittämiä. Tommi Hoikkala ja Mauri Marttunen pitivät tyttöjen kommentteja todellisuudesta poikkeavina ja ahdasmielisinä. Tuula-Liina Varis ei pitänyt kliseestä, jonka mukaan nainen saa löytää miehen itsestään, mutta mies ei saa löytää naista itsestään. Jyri Puhakainen uskoi, että "piru meidät perii", jos naiset jatkavat miehisen maailman ihailua ja marssimista sen sisään.

Toisessa insertissä silloinen opetusministeri Olli-Pekka Heinonen esitti huolensa poikien pärjäämisestä ja viihtymisestä koulumaailmassa. Pasi Rinne uskoi sen johtuvan vahvasti siitä, että luokkahuoneissa on niin vahva käsitys absoluuttisesta oikeasta ja väärästä käyttäytymismallista, joka ei anna tilaa olla eri mieltä.

Viimeisessä insertissä kuultiin kolmen alkoholistin tarina, ja juontajat kysyivät, ovatko miehet henkisesti naisia vahvempia. Seinälle ripustetut alkoholismi- ja itsemurhatilastot puhuivat päinvastaista.

Kolmen alustuksen lisäksi keskustelun aiheina olivat muun muassa suomalainen perhe ja nuorten armoton urheilumaailma.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit