Hyppää pääsisältöön

Päivän kasvo: Oletko tyhmä, jos kannatat perintöveron poistamista?

Päivän kasvo, Heikki Niskakangas, yle tv1
Vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas on maanantaina 7.7. vieraana Päivän kasvo -ohjelmassa. Päivän kasvo, Heikki Niskakangas, yle tv1 heikki niskakangas

TV1 maanantaina 7.7.2014 klo 18.20 - 18.30, uusinta tiistaina 8.7. klo 10.50
Yle Areenassa 30 päivää

Perintövero on Suomen vihatuin vero, sanotaan. Kyselyjen mukaan jopa 75 prosenttia suomalaisista olisi valmis poistamaan perintöveron. Mutta onko pieni ja keskisuuri ihminen tyhmä, jos hän kannattaa perintöveron poistamista?

Suomessa kuolee vuosittain runsaat 50 000 ihmistä. Heitä suremaan jää noin 150 000 kuolinpesän osakasta.

Verohallinnon tilastoista käy ilmi, että valtaosa tuosta perillisten joukosta – 85 000 – saa nollaverolipun eli ei joudu maksamaan perintöveroa laisinkaan. Heidän perintöverotuksessa vahvistetun perinnön arvo on siis alle 20 000 euron verotusrajan.

Perintöveroa vuosittain maksavista 65 000 suomalaisesta taas valtaosa saa perintöpotikseen summan, joka liikkuu haarukassa 20 000 - 50 000 euroa.

Perintövero kirpaisee vain miljoonapotin saaneita

Lähisukulaisia koskevassa verotaulukoiden ykkösluokassa 20 000 euron perinnöstä maksetaan veroa 100 euroa, 40 000 euron perinnöstä 1 500 euroa ja 50 000 euron perinnöstä 2 500 euroa. Miljoonan euron perinnöstä vero on 149 700 euroa.

Käytännössä perintövero kirpaisee siis vain miljoonaperijöitä. Ja silloinkin – jos kyse on maatalous- tai muusta yritysomaisuudesta – yritystoimintaa jatkavat sukulaiset saavat ennen veron laskemista roimat arvonalennushuojennukset.

Lobbauksella rikkaan vero köyhän maksettavaksi?

Perintö- ja lahjaveron tuotto valtiolle oli viime vuonna 650 miljoonaa euroa eli 1,5 prosenttia valtion budjetista. Jos tuo miljonäärivero poistetaan kokonaan, valtio joutuu keräämään summan muilla koko kansan veroilla – tai leikkaamaan julkisia palveluja entisestään. Rikkaiden perintöverot siirtyisivät muiden maksettaviksi.

Aalto-yliopiston professori Heikki Niskakangas on yksi Suomen johtavista veroasiantuntijoista. Hän on huolissaan pääomapiirien – ja etenkin Perheyritysten liiton – lobbauksesta perintöveron poistamiseksi. Seuraavaa hallitusohjelmaa kirjoitetaan jo.

Niskakangas sanoo, että entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) vetämä liitto ajaa vain suurten miljoonaluokan yrittäjäperheiden perintöverovapautta.

”Lahjat ja perinnöt mahdollistavat laiskuuden. Kansakuntien vauraus ja hyvinvointi perustuu kuitenkin työhön, ennen muuta osaavaan työhön.”

Professori Heikki Niskakangas on vieraana Päivän kasvo -ohjelmassa. Niskakangasta haastattelee toimittaja Ari Mölsä.

Perintöverosta keskustellaan Aamu-tv:ssä tiistaina 8.7. klo 7.17. Paikalla ovat kansanedustajat Kimmo Sasi (kok.) ja Mikael Jugner (sd.). Puhelinhaastattelussa Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen.

Muualla verkossa:
Yle Uutiset: Veroprofessori: Perintöveron poistolla Suomi yhä rajummin kahden kerroksen väkeä

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.